10 poceni živil za domačo zalogo

Bo zdrava in uravnotežena prehrana raznesla mesečni proračun za hrano? Vreča toasta in posebna salama v XXL akciji (200 gramov gratis) sta lahko cenejša kot kilogram zelenjave ali kos kakovostnega mesa. A s temi desetimi živili boste telo oskrbeli kraljevsko, ne da bi izpraznili denarnico.

Pixabay

1 Ovseni kosmiči

Odličen vir ogljikovih hidratov in vlaknin, v primerjavi s preostalimi žiti pa izstopajo po vsebnosti beljakovin in maščob, večinoma nenasičenih, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Ovseni kosmiči so tudi polni vitaminov in mineralov.

Eno najbolj hvaležnih živil je vsestransko uporabno, zdravju koristno in nadvse okusno. Ne le v jutranji kaši, odlično se izkažejo tudi v bananinem kruhu, domači granoli, palačinkah, smutijih, polpetih, rastlinskih napitkih … skratka, vključimo jih lahko skoraj povsod. V sladke in slane jedi.

2 Ajdova kaša

Nekoč je veljala za živilo revežev. A ne zato, ker bi bilo z njo karkoli narobe. Ker si revni niso mogli privoščiti širokega nabora različnih živil, so izbirali hrano, ki je dala kar največ dobrega. Gre za enega najbolj popolnih virov rastlinskih beljakovin. Vsebuje prav vse esencialne aminokisline, tudi lizin in metionin, ki ju v žitih najpogosteje ni.

3 Jajca

Iz jajca lahko zraste piščanec, kar pomeni, da vsebuje vsa potrebna hranila za življenje! Med drugim vse esencialne vitamine, z izjemo vitamina C. Ključni so predvsem vitamini skupine B ter vitamini A, E in D. So eden redkih naravnih virov vitamina B12 in vitamina D, ki ga je več le v ribah. Med minerali izstopajo cink, fosfor, kalcij, magnezij in železo.

Jajca na oko, kuhano jajce na solati, ali slastna jajčna omleta s pršutom!

4 Stročnice

Za ovsenimi kosmiči in ajdovo kašo prav nič ne zaostajajo stročnice. Še več, vsebujejo toliko beljakovin, da so lahko konkurenčne mesnemu obroku. Kako je s ceno? Kilogram fižola stane 2 evra, z njim pa lahko najemo skoraj celo vas. Da ga skuhamo cel kilogram, moramo imeti že precej velik lonec.

5 Tunina v lastnem soku

Tunina v konzervi ni najcenejše živilo, a je v primerjavi s svežimi ribami pogostokrat ugodnejša. Ribe bi morali na krožnik vreči vsaj dvakrat na teden, a do svežih nimamo vedno dostopa, še posebej v manjših krajih, ker je ribarnica nekaj tujega. Dobra alternativa je tunina v lastnem soku, ki je lahko celo boljša od svežih rib. Tunina v konzervi je bolj zdrava od sveže, saj konzervirajo manjše tune, ki so najpogosteje gojene, zato vsebujejo manj onesnaževal.

Tunina v lastnem soku nas reši v primerih urgence po naporni vožnji. S polnozrnatimi testeninami in paradižnikovo omako je popoln obrok. A ne le k testeninam, vmešamo jo lahko v ajdovo kašo z bučkami ali z njo popestrimo polentino pico.

6 Vložen paradižnik

Konzerve niso nujno slabe. Konzerviran paradižnik v primerjavi s svežim vsebuje več antioksidanta likopena, poleg tega je pogosto okusnejši od svežega, ki ga kupimo v trgovini.

7 Skuta

S skuto oskrbimo telo z beljakovinami na hitro. 100 gramov skute vsebuje okrog 14 gramov beljakovin, ki jih lahko telo povsem izkoristi. Skuta je odličen vir aminokisline levcina, ki ima bistven vpliv na gradnjo mišic. Levcin je ena od treh aminokislin v BCAA, prehranskega dodatka, brez katerega v fitnes industriji preprosto ne gre … a pozabite na tabletke, v skuti je vseh teh aminokislin dovolj! Enako dobro sestavo kot skuta imata tudi grški jogurt in skyr.

8 Trajno mleko

Splošno znano je, da mleko vsebuje veliko kalcija. Ampak, ali ste vedeli, da telo za absorpcijo kalcija potrebuje tudi vitamin D? Tudi tega dobimo v mleku! Poleg tega je vir drugih vitaminov in mineralov, kot so vitamin B12, vitamin A, fosfor, cink, kalij … Zaradi visoke vsebnosti vode in elektrolitov se izkaže tudi kot dober rehidracijski napitek. Torej ni naključje da redno zmaguje v primerjavah s komercialnimi regeneracijskimi napitki.

Seveda ga po okusu ni čez sveže mleko, a trajno je lahko vedno na zalogi. Zmotno je mišljenje, da za obstojnost vsebuje goro aditivov, konzervansov in drugih strupov – zadostuje le visoka temperatura med predelavo (okrog 120 stopinj Celzija). S tem mleko postane sterilno, kar pomeni, da ne vsebuje mikroorganizmov in spor, ki bi lahko povzročili kvar.

9 Krompir

Prehranski trendi gredo v smer čim manj predelane hrane. Priporoča se čim bolj polnovredna žita. Namesto bele moke uporabimo polnozrnato, kaše naj bodo na jedilniku čim večkrat. A še manj obdelave potrebuje krompir. Le očistimo ga in skuhamo ali spečemo. Ta gomolj vsebuje precej več dobrega kot si mislimo!

10 Laneno seme

Oreščki in semena so odličen vir kakovostnih maščob. Še posebej gre izpostaviti laneno seme, ki prednjači po vsebnosti omega-3 maščobnih kislin. Verjetno ste že zasledili z omega-3 maščobami obogatena jajca. Ta jajca znesejo kokoši, ki jim v krmo dodajajo laneno seme.

A laneno seme ne okrepi zdravja le z omega-3 maščobami, temveč zaradi vsebnosti vlaknin poskrbi tudi za zdravo prebavo. Ne gre zanemariti niti beljakovin ter vitaminov in mineralov, a da bi uživali v njihovi koristi, bi morali pojesti precej lanenih semen. Vendar … vsak miligram šteje.

Kako je z njim v kuhinji? Laneno seme najpogosteje vmešamo v jutranje kosmiče ali kašo, ga posujemo po solati ali vmešamo v jogurt, najlaže pa ga bomo spravili v promet tako, da ga zmeljemo in nato vmešamo v katerokoli jed. Z njim lahko nadomestimo tudi žlico ali dve moke v pecivu.

To je le 10 živil, ki nam pomagajo do zdravega in uravnoteženega jedilnika. Vedno jih imamo na zalogi in ne bodo preveč oškodovale naše denarnice. Kaj bi pa vi dodali na seznam?

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.