Grški jogurt in skyr: bogastvo beljakovin

Kakšna je razlika med grškim jogurtom in grškim tipom jogurta? Bistvena! In kaj je pravzaprav skyr, islandska specialiteta, ki je pred kratkim zavzela tudi police slovenskih trgovin?

Pred leti v Sloveniji nismo vedeli za grški ali islandski jogurt, danes pa so jih trgovske police polne. So predvsem posledica globalizacije in še ena nova prehranska modna muha, njihovo poimenovanje pa uspešna marketinška poteza? Ali so zaradi svoje sestave zares koristni tudi za športnike in je nekoliko višja cena upravičena?

Grški jogurt

S procesom odcejanja odteče velik del sirotke, zato ga odlikujejo kremasta tekstura, bogat okus in visok delež beljakovin. Tradicionalni grški jogurt pridobivajo iz ovčjega mleka, večina izdelkov na trgovskih policah pa prihaja izpod krave. Vsebujejo lahko od 0 do 15 odstotkov maščob in najmanj 5,6 odstotka beljakovin (običajno okrog 10 odstotkov). Zaradi zgoščevanja ali dodajanja suhih mlečnih sestavin so bogatejši s hranili. Ker se s sirotko izloči tudi precejšen delež laktoze, so za mnoge laktozno intolerantne lažje prebavljivi.

Ne smemo pozabiti na še eno veliko prednost – med segrevanjem se grški jogurt ne sesiri, zato je vsestransko uporaben pri kuhanju. Odlično se izkaže kot nadomestek kisle smetane, smetane za kuhanje, mascarpone sira in drugih mlečnih dodatkov. Jedem obogati okus, ne pa tudi kalorične vrednosti.

 

Z grškim in islandskim jogurtom lahko beljakovinsko obogatimo obroke:
  • kot dodatek k jutranji ovseni kaši,

  • kot popestritev ameriških palačink,

  • za fit bananin kruh,

  • skupaj s sadjem sta hranilna in okusna malica,

  • lahko sta nadomestek kisle smetane, smetane za kuhanje, sira mascarpone in drugih mlečnih dodatkov za kuhanje,

  • nadomestita mascarpone v kremnih sladicah,

  • uporabimo ju lahko namesto majoneze pri pripravi francoske solate, …

Grški tip jogurta ni enak kot grški jogurt

Mnogi trdijo, da pogosto uživajo grški jogurt. Ko stvar vzamemo pod drobnogled, ugotovimo, da gre za grški tip jogurta. Popolnoma drugo stvar. Grški tip jogurta je običajni jogurt, kateremu za bolj kremasto teksturo in blag okus pogosto dodajo smetano. Vsebuje več maščob, a nič več beljakovin kot klasični jogurt. Kar ima skupnega s grškim jogurtom, je le pridevnik v poimenovanju.

Grški jogurt lahko enostavno izdelamo doma

Cena grškega jogurta je lahko precej zasoljena, a precej ceneje ga lahko pripravimo doma. Na večjo skledo položimo cedilo, ki ga prekrijemo z gazo. Nanjo stresemo klasični jogurt in pustimo nekaj ur, da odvečna tekočina odteče. Proces odcejanja pospešimo, če jogurt vmes večkrat premešamo. Ko na cedilu ostane gost in kremast jogurt, ga prestavimo v lončke, zapremo in shranimo v hladilnik.

Skyr ali islandski jogurt, super hrana Vikingov

Skyr je prišel na Islandijo skupaj z Vikingi. Dolgo so ga uživali le na severu Evrope, pred kratkim pa je postal pravi hit tudi pri nas. Islandci nam bodo povedali, da pravi Skyr tehnično sploh ni jogurt – četudi se uživa kot jogurt –, ampak sveži sir. Tradicionalno ga izdelujejo s segrevanjem in ohlajanjem posnetega mleka, ki mu dodajo sirilo in mlečnokislinske bakterije. Po končani fermentaciji odstranijo sirotko, rezultat pa je gost in kremast izdelek.

Za izdelavo enega lončka skyra potrebujemo štirikrat več mleka kot za izdelavo klasičnega jogurta. Tudi zato je skyr bogatejši vir beljakovin ter vitaminov in mineralov, ki so prisotni v mlečnih izdelkih. Ker ga izdelujejo iz posnetega mleka, vsebuje malo maščob, kljub temu pa ima kremasto teksturo in poln okus. Veliko okusa za malo kalorij!

 

Kalorije (kcal/100 g)

Maščobe (g/100 g)

Beljakov. (g/100 g)

Grški jogurt, 5 % m. m.

96

5

9

Grški jogurt, 0 % m. m.

54

0

10,3

Grški tip jogurta

125

9,7

3,8

Skyr

62

0,2

11

Navadni jogurt, 3,5 % m. m.

63

3,2

3,8

Grški ali islandski jogurt?

Oba sta odličen vir beljakovin ter vitaminov in mineralov. Če izberemo grški jogurt brez maščob, pa sta si enakovredna tudi po hranilni vrednosti. Katerega torej izbrati? Vseeno, mogoče enkrat enega, spet drugič drugega.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.