Recept: Domača granola

Kupljeni kosmiči, ki vsebuje še kakšen dodatek več kot le ovsene kosmiče, so dragi, kot da so res specialno živilo. Ni presenetljivo, da nam teknejo, saj so polni maščob in sladkorja. Raje jih pripravimo doma!

Domači kosmiči so cenejši, a izredno okusni in hranljivi. Vseeno z njimi ne gre pretiravati. Tudi domača granola vsebuje kar nekaj maščob, a med njimi je dobršen del zaželenih nenasičenih.

Sestavine

Priprava

Če imamo večje mandlje, jih prerežemo na manjše kose. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, mandlje, kokosovo moko, cimet, mleta in cela lanena semena ter sol. Cela semena zmeljemo s kavnim mlinčkom ali mešalnikom.

V kozico narežemo maslo ali prilijemo kokosovo maščobo ter dodamo med. Vse skupaj segrejemo toliko, da se med in maščoba povsem utekočinita.

S to mešanico prelijemo mešanico kosmičev v posodi. Dobro premešamo, da se vse sestavine razporedijo. Granolo razporedimo na velik pekač, prekrit s peki papirjem. Postavimo ga v pečico, ogreto na 160 °C. Pečemo 20 do 30 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se granola zapeče enakomerno z vseh strani.

Hranilna vrednost na 100 g

Energijska vrednost: 478 kcal

Maščobe: 32 g (60 %)

Beljakovine: 11 g (9 %)

Ogljikovi hidrati: 38 g (31 %)

Komentarji

martinjesihdale
5. 2. 2021 19:25

Enostavno in okusno! Sam jo “začinim” še z nekaj suhimi robidnicami, kokosom v lističih ter temno čokolado.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.