Recept: Ovseni drobljenec s slivami in lešniki
Enostaven za pripravo, malo packanja, brez tehtanja sestavin, povrh pa še izjemno okusen recept. Sliši se, kot da govorimo o ovsenem drobljencu s slivami in lešniki.Pravzaprav nimamo opravka z drobljencem, saj končni izdelek stoji skupaj in ga narežemo na rezine. Bolj spominja na slastno pito ali na hrustljave piškote s sadnim polnilom. Pozabite lahko na tehtnico in sestavine zamešate bolj po občutku.
Sestavine
-
2 skodelici polnozrnate moke,
-
3 skodelice ovsenih kosmičev,
-
3/4 skodelice rjavega sladkorja,
-
pol skodelice lešnikov,
-
1 skodelica stopljene maščobe (margarina, maslo ali kokosova maščoba),
-
1 pecilni prašek,
-
1 žlička cimeta,
-
2 skodelici slivove marmelade.
Priprava
V večji posodi skupaj zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, sladkor, na grobo sesekljane lešnike, pecilni prašek in cimet. Prilijemo stopljeno maščobo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če testo ne stoji povsem skupaj, ni nič narobe. Mora se malce drobiti. Če je testo premokro, dodamo še nekaj moke ali ovsenih kosmičev.
Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in vanj prenesemo 2/3 pripravljene mešanice. Testo razporedimo po celotnem pekaču in ga dobro pritisnemo ob dno, da se sprime. Povrhu ga večkrat prebodemo z vilicami in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C za 10 minut. Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in napol pečeno testo premažemo s slivovo marmelado. Čezenj nadrobimo še preostalo 1/3 testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut, da zgornja plast porjavi. Pečen drobljenec ohladimo in ga narežemo na manjše rezine.
Rezine hranimo v zaprti posodi. Ni potrebno, da so v hladilniku, vendar jih vseeno ni dobro pustimo stati na žgočem soncu. Preverjen rok trajanja je en teden. Če jih dobro skrijemo, pa zagotovo zdržijo tudi dlje.
Komentarji
Erika, hvala za prispevek.
Vprašanje: Bi lahko s tem ovsenim drobljencem nadomestil doma izdelane riževe ploščice na daljših turah ali je presnova OH v tej obliki prepočasna oz. je ta oblika "pretežka" za presnovo?
Hvala za odgovor. LP.
Seveda. Ovseni drobljenec v primerjavi z riževimi ploščicami vsebuje tudi vlaknine in nekaj maščob, zaradi česar je presnova ogljikovih hidratov upočasnjenja. Vendar na daljših vožnjah sama intenzivnost ni tako visoka in je postopno sproščanje ogljikovih hidratov zgolj prednost. Nekaterim lahko dodatne vlaknine in maščobe med aktivnostjo predstavljajo težave, drugi s tem nimajo problema. Vsekakor pa na dolgih vožnjah prija raznolikost.
Pozdravljeni,
Veliko zanimivih receptov imate na vaši spletni strani, karere me mika preizkusiti.
Kot prvi recept sem izbral ovseni drobljenec. Po svoji navadi prvič naredim jed točno po receptu in tako sem storil tudi tokrat. Moje mnenje je, da bi uporabil odločno manj sladkorja, če sploh kaj. Po objavljeni recepturi je zame ta kolač občutno presladek. Dodatno bi v zmes dodal limonino lupinico, ki bi dodala malce svežine, ter kakšno žličko soli, ki bi izboljšala okus. Seveda pa so okusi različni ;-). Naslednjič pa bom naredil rožičev kolač z jabolki!
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.