Recept: Ovseni drobljenec s slivami in lešniki

Enostaven za pripravo, malo packanja, brez tehtanja sestavin, povrh pa še izjemno okusen recept. Sliši se, kot da govorimo o ovsenem drobljencu s slivami in lešniki.

Pravzaprav nimamo opravka z drobljencem, saj končni izdelek stoji skupaj in ga narežemo na rezine. Bolj spominja na slastno pito ali na hrustljave piškote s sadnim polnilom. Pozabite lahko na tehtnico in sestavine zamešate bolj po občutku.

Sestavine

Priprava

V večji posodi skupaj zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, sladkor, na grobo sesekljane lešnike, pecilni prašek in cimet. Prilijemo stopljeno maščobo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če testo ne stoji povsem skupaj, ni nič narobe. Mora se malce drobiti. Če je testo premokro, dodamo še nekaj moke ali ovsenih kosmičev.

Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in vanj prenesemo 2/3 pripravljene mešanice. Testo razporedimo po celotnem pekaču in ga dobro pritisnemo ob dno, da se sprime. Povrhu ga večkrat prebodemo z vilicami in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C za 10 minut. Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in napol pečeno testo premažemo s slivovo marmelado. Čezenj nadrobimo še preostalo 1/3 testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut, da zgornja plast porjavi. Pečen drobljenec ohladimo in ga narežemo na manjše rezine.

Rezine hranimo v zaprti posodi. Ni potrebno, da so v hladilniku, vendar jih vseeno ni dobro pustimo stati na žgočem soncu. Preverjen rok trajanja je en teden. Če jih dobro skrijemo, pa zagotovo zdržijo tudi dlje.

 

Hranilna vrednost na kos (1/20)

Energijska vrednost: 270 kcal
Maščobe: 12 g (40 %)
Beljakovine: 4 g (6 %)
Ogljikovi hidrati: 37 g (54 %)

Komentarji

Najbolj všečkan komentar

Kosmatinc11. 7. 2020 ob 07:58

Erika, hvala za prispevek.

Vprašanje: Bi lahko s tem ovsenim drobljencem nadomestil doma izdelane riževe ploščice na daljših turah ali je presnova OH v tej obliki prepočasna oz. je ta oblika "pretežka" za presnovo?

Hvala za odgovor. LP.

Več (+1)

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.