Recept: Ovseni drobljenec s slivami in lešniki

Enostaven za pripravo, malo packanja, brez tehtanja sestavin, povrh pa še izjemno okusen recept. Sliši se, kot da govorimo o ovsenem drobljencu s slivami in lešniki.

Pravzaprav nimamo opravka z drobljencem, saj končni izdelek stoji skupaj in ga narežemo na rezine. Bolj spominja na slastno pito ali na hrustljave piškote s sadnim polnilom. Pozabite lahko na tehtnico in sestavine zamešate bolj po občutku.

Sestavine

Priprava

V večji posodi skupaj zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, sladkor, na grobo sesekljane lešnike, pecilni prašek in cimet. Prilijemo stopljeno maščobo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če testo ne stoji povsem skupaj, ni nič narobe. Mora se malce drobiti. Če je testo premokro, dodamo še nekaj moke ali ovsenih kosmičev.

Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in vanj prenesemo 2/3 pripravljene mešanice. Testo razporedimo po celotnem pekaču in ga dobro pritisnemo ob dno, da se sprime. Povrhu ga večkrat prebodemo z vilicami in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C za 10 minut. Po 10 minutah pekač vzamemo iz pečice in napol pečeno testo premažemo s slivovo marmelado. Čezenj nadrobimo še preostalo 1/3 testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut, da zgornja plast porjavi. Pečen drobljenec ohladimo in ga narežemo na manjše rezine.

Rezine hranimo v zaprti posodi. Ni potrebno, da so v hladilniku, vendar jih vseeno ni dobro pustimo stati na žgočem soncu. Preverjen rok trajanja je en teden. Če jih dobro skrijemo, pa zagotovo zdržijo tudi dlje.

 

Hranilna vrednost na kos (1/20)

Energijska vrednost: 270 kcal
Maščobe: 12 g (40 %)
Beljakovine: 4 g (6 %)
Ogljikovi hidrati: 37 g (54 %)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 270 kcal

Maščobe: 12 g(40 %)

Beljakovine: 4 g(6 %)

Ogljikovi hidrati: 37 g(54 %)

Komentarji

Kosmatinc
11. 7. 2020 09:58:50

Erika, hvala za prispevek.

Vprašanje: Bi lahko s tem ovsenim drobljencem nadomestil doma izdelane riževe ploščice na daljših turah ali je presnova OH v tej obliki prepočasna oz. je ta oblika "pretežka" za presnovo?

Hvala za odgovor. LP.

Erika Jesenko
11. 7. 2020 11:19:14

Seveda. Ovseni drobljenec v primerjavi z riževimi ploščicami vsebuje tudi vlaknine in nekaj maščob, zaradi česar je presnova ogljikovih hidratov upočasnjenja. Vendar na daljših vožnjah sama intenzivnost ni tako visoka in je postopno sproščanje ogljikovih hidratov zgolj prednost. Nekaterim lahko dodatne vlaknine in maščobe med aktivnostjo predstavljajo težave, drugi s tem nimajo problema. Vsekakor pa na dolgih vožnjah prija raznolikost.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.