Recept: fit rožičevo pecivo z jabolki
Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo.Mast in slast gresta skupaj z roko v roki. To velja tudi za pecivo. Če je slastno, je pogosto tudi mastno ali kako drugače grešno. A sočno rožičevo pecivo z jabolki je izjema, zato lahko brez težav pojemo več kot en majhen košček, ne da si bi nakopali kopico odvečnih kalorij. Pecivo se odlično obnese tudi kot enerijska plošščica na poti. Zavijemo ga v alufolijo in pospravimo v hrbtni žep. V zaprti posodi ga lahko hranimo teden dni.
Sestavine
-
0,5 kg naribanih jabolk,
-
150 g rožičeve moke,
-
150 g polnozrnate moke,
-
150 g navadnega jogurta (ali grškega jogurta/skyra/quarka z višjo vsebnostjo beljakovin),
-
4 jajca,
-
1 pecilni prašek,
-
100 g rjavega sladkorja,
-
100 g rozin,
-
1 žlica temnega kakava,
-
pol žličke cimeta.
Priprava
Skupaj zmešamo moko, rožičevo moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane svetla in naraste na dvojno količino. Vmešamo jogurt in nato postopoma še mešanico moke. Nazadnje vmešamo rozine in naribana jabolka. Maso nadevamo v pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C približno pol ure.
Točen čas peke je odvisen od velikosti pekača. V večjem pekaču bo masa porazdeljena po večji površini in bo pecivo ter pečeno prej. Naredimo preizkus z zobotrebcem: zapičimo ga v pecivo in če ostane suh, je pečeno.
Rožičeva moka, jabolka in rozine so sladke, zato lahko dodamo manj ali celo sploh nič sladkorja. V tem primeru dodamo večjo žlico rožičeve in polnozrnate moke.
Komentarji
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.