Recept: Domači burger
Če smo pred desetletjem poznali le burgerje iz McDonaldsa in uličnih kioskov, so zdaj gurmanska specialiteta tudi v elitnih restavracijah. Enako slastnega lahko pripravimo doma.Sliši se kot nezdravo kosilo in to je lahko res. V restavracijah ne varčujejo z maščobo in drugimi ojačevalci okusa, doma pa lahko pripravimo po hranilni vrednosti veliko prijaznejši burger. Postopek je daljši predvsem zato, ker bombete zahtevajo svoj čas, vendar se splača!
Sestavine (za 4 burgerje)
Sestavine zadoščajo za pripravo štirih burgerjev, a z navedenim receptom pridelamo osem bombet. Ker so boljše od kateregakoli kruha iz pekarne, pa to ne bo težava. Tako mehke so in puhaste!
Za bombete:
-
450 g moke,
-
2,5 dcl mleka,
-
0,5 dcl vode,
-
pol kocke svežega kvasa (21 g),
-
50 g masla,
-
1 žlička soli (8 g),
-
1 žlička sladkorja,
-
1 jajce za premaz,
-
sezam za posip.
Za mesne polpete:
-
400 g mlete govedine,
-
ščep soli in ščep popra,
-
1/4 žličke mlete rdeče paprike,
-
1/4 žličke majarona,
-
¼ žličke suhega česna.
Za omako:
-
3 žlice grškega jogurta (lahko uporabimo tudi navaden jogurt ali kislo smetano),
-
2 žlici gorčice,
-
3/4 žličke currya,
-
ščep popra,
-
1 žlička medu.
Za karamelizirano čebulo:
-
2 večji čebuli (priporočam rdečo),
-
1 žlička olivnega olja,
-
2 žlici balzamičnega kisa,
-
2 žlički rjavega sladkorja.
Dodatno:
-
solata za podlago.
Priprava
Bombete
Skupaj zlijemo vodo in mleko ter segrejemo do mlačnega. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z 1 dcl razredčenega mleka in pustimo stati 10 minut.
V večjo skledo presejemo moko, jo solimo in ji dodamo na kocke narezano maslo. Maslo naj bo sobne temperature ali pa ga segrejemo le toliko, da se stopi in ga nato malce ohladimo, da ni prevroče. Prilijemo ostalo razredčeno mleko in dodamo vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo. Zdaj imamo priliko, da preverimo, v kakšni kondiciji so naše roke. Testo gnetemo vsaj 10 minut! Vsaj 10 minut, ne manj, ampak bolje več. Potem ko smo se že malce spotili, je čas za počitek. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo počivati 1 uro.
Vzhajano testo razdelimo na 8 enakih delov. Vsak del oblikujemo v kroglico in jo položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 45 minut.
Medtem ko bombete vzhajajo, pripravimo pečico v nizki štart. Segrejemo na 200 °C in na dno pečico postavimo manjši pekač ali lonček z vodo. Voda bo poskrbela za to, da bo skorjica naših bombet hrustljava, sredica pa puhasta.
Po 45 minutah vzhajane bombete postavimo v pečico in pečemo 20 do 30 minut. Pečene bombete vzamemo iz pečice in jih prestavimo na rešetko, da se ohladijo.
Mesni polpeti
Mleto govedino solimo in popramo ter začinimo s preostalimi začimbami. Dobro premešamo in iz dobljene mase oblikujemo 4 polpete. Ponev dobro segrejemo in na njej z obeh strani na hitro popečemo polpete. Če nimamo ponve, na kateri lahko pečemo brez maščobe, uporabimo 1 žlico olivnega olja.
Da bo polpet kar se da sočen in okusen, ga spečemo tik preden ga položimo na burger.
Omaka
Skupaj zmešamo vse sestavine za omako in postavimo v hladilnik, kjer naj počaka do sestavljanja burgerjev.
Karamelizirana čebula
Čebulo olupimo in jo narežemo na tanjše trakove. Prepražimo jo na žlički olivnega olja. Po približno 15 minutah počasnega praženja, ko se čebula zmehča,potresemo s sladkorjem in pokapljamo z balzamičnim kisom. Pražimo še približno 10 minut, da se vse skupaj zgosti. Odstavimo s štedilnika in pokrijemo, da ostane toplo.
Sestavimo burger
Ko so vse sestavine pripravljene, se končno lotimo sestavljanja burgerjev. Bombete prerežemo (kdo si bi mislil …). Na spodnji del položimo list solate in nanj postavimo pečen mesni polpet. Na polpet nadevamo omako in zaključimo s karamelizirano čebulo. Pokrijemo z zgornjim delom bombete in pogumno zagrizemo v burger. Naprej pa počasi, naj užitek traja!
Besedilo je dolgo in celoten postopek priprave se zdi dolgotrajen. A ni tako hudo, če delo optimiziramo. Med vzhajanjem bombet pripravimo vse ostale sestavine burgerja. In še kuhinjo lahko pospravimo.
Komentarji
MMM zgleda slastno a da bi si doma naredil toliko dela s praženjem, pečenjem, mešanjem omak in pečenjem bombet, kajpavem za en burger...
Preverite podatke na koncu! Kako lahko ima burger 38% beljakovin če je v mesu max 25% beljakovin, v jogurtu 10%, v ostalih sestavinah pa minimalno? it makes no sense....
Res se je napaka, in sicer v količni mesa. Po nesreči je bil v burger vštet dvojni polpet. Sedaj je pravilno. Hvala za opozorilo!
Sedaj mi je jasno, zakaj sem lahko brez problema pojedla dva burgerja! :D
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.