Recept: Lečina bolonjska omaka

Najslavnejša omaka za testenina brez mesa? Pa kaj še, bi lahko rekli. Ampak presenečeni boste, kako uspešno leča nadomesti mleto meso!

Med rastlinskimi živili leča prednjači po vsebnosti beljakovin in tako velja za odličen nadomestek mesa. Vsebuje pa tudi širok nabor vitaminov in mineralov ter zavidljivo količino vlaknin. Vegani jo dobro poznajo, a koristila bo prav vsem.

Sestavine (za dve osebi)

Priprava

Česen in čebulo olupimo ter sesekljamo. Korenje, kolerabo in bučko očistimo ter narežemo na majhne kocke. Posodo segrejemo, prilijemo olje ter prepražimo česen in čebulo. Dodamo narezano korenje, kolerabo in bučko. Vse skupaj na hitro prepražimo. Začinimo z lovorjevim listom, mleto rdečo papriko in majaronom. Po okusu solimo in popramo. Prelijemo s paradižnikovimi pelati in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut, oziroma toliko časa, da se omaka zgosti. 5 minut pred koncem kuhanja v omako vmešamo še kuhano lečo.

Testenine skuhamo v osoljeni vodi, jih odcedimo ter prelijemo z lečino bolonjsko omako.

Kako skuhamo lečo?

Lečo pred kuhanjem za nekaj ur namočimo v vodi, s čimer se zmanjša vsebnost fitinske kisline. Lečo kuhamo od 20 do 45 minut, odvisno od vrste. Kdaj je kuhana, najlažje preverimo z okušanjem. Velja enako kot za testenine: nekaterim bolj ustreza al dente, drugi prisegajo na mehkejšo lečo.

Leča je na voljo v mnogih barvah in čeprav se med seboj nekoliko razlikujejo, ni bistveno, katero izberemo za omako. Če nimamo suhe leče ali nas priganja čas, lahko uporabimo kar konzervirano. Tudi tako bo kosilo odlično.

 

Hranilna vrednost na porcijo:
Energijska vrednost: 730 kcal
Maščobe: 5,3 g (6 %)
Beljakovine: 34,3 g (19 %)
Ogljikovi hidrati: 133,7 g (75%)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 730 kcal

Maščobe: 5 g(6 %)

Beljakovine: 34 g(19 %)

Ogljikovi hidrati: 133 g(75 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.