Recept: Krompirjeva zloženka s špinačo in skuto

Glavna zvezda te vegetarijanske jedi je krompir, ne manjka ji pa tudi beljakovin in drugih hranil.

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, pomfri poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in špinače.

Sestavine

Priprava

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.

Špinačni nadev: Česen olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žličko olja ter dodamo česen. Ko ta zadiši, primešamo špinačo. Solimo in popramo ter prilijemo tri žlice vode. Ponev pokrijemo in kuhamo minuto, da špinača upade.

Skutin nadev: skupaj zmešamo skuto, eno jajce in ščep soli.

Jajčni preliv: skupaj zmešamo mleko, eno jajce, ščep soli in ščep popra.

Sestavljanje zloženke: Pekač premažemo z žličko olja. Dno prekrijemo s plastjo krompirja. Čez krompir nadevamo polovico špinačnega nadeva, na katerega razporedimo še polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z drugo plastjo krompirja, preostalo špinačo in skutinim nadevom. Zloženko zaključimo še s preostalim narezanim krompirjem. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom ter postavimo za 30 minut v pečico, segreto na 200 °C.

Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi.

Hranilna vrednost na porcijo (polovica zloženke v primeru glavne jedi):

Energijska vrednost: 580 kcal

Maščobe: 12 g (19 %)

Beljakovine: 42 g (29 %)

Ogljikovi hidrati: 74 g (52 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.