Recept: krompirjeva musaka

Priljubljeno jed iz krompirja in mletega mesa znajo najbolje pripraviti naše babice. Včasih zna biti obilen zalogaj maščob, lahko pa je uravnotežen in hranljiv kolesarki obrok, ob katerem se tudi otrokom zasvetijo oči.

Spisek sestavin je dolg, a se nikar ne ustrašite. Vsa ta živila imamo običajno vedno v domači shrambi. Če slučajno kakšne začimbe nimamo (na primer peteršilja), jo smiselno zamenjamo ali preprosto izpustimo. Krompir in meso pa sta seveda bistveni sestavini.

Sestavine (za 4 porcije)

Priprava

Najprej se lotimo priprave mesne omake. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žličko olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo česen in mleto meso. Na hitro prepražimo, toliko da meso posivi in izhlapi odvečna tekočina. Solimo in popramo, začinimo z rdečo papriko, peteršiljem, lovorjevim listom in dodamo narezano zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z belim vinom. Ko vino nekoliko izhlapi, dodamo še paradižnikove pelate. Posodo pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo pol ure. Vmes občasno premešano.

Krompir olupimo ter ga narežemo na tanjša kolesa. Narezan krompir stresemo v posodo, zalijemo z vodo in posujemo z žličko soli. Pristavimo na štedilnik in kuhamo le toliko časa, da voda zavre. Nato odcedimo.

Za sestavljanje musake potrebujemo le še preliv. Preprosto zmešamo vse sestavine.

Pekač premažemo z žličko olja ter po dnu razporedimo rezine krompirja. Na krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Ponavljamo, dokler ne zmanjka krompirja in omake. Po vrhu prelijemo s pripravljenim prelivom in posujemo z naribanim sirom. Z vilicami večkrat zabodebo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti.

Musako pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Da se musaka po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z alu folijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

 

Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 527 kcal
Maščobe: 11 g (19 %)
Beljakovine: 48 g (36 %)
Ogljikovi hidrati: 56 g (55 %)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 527 kcal

Maščobe: 11 g(19 %)

Beljakovine: 48 g(36 %)

Ogljikovi hidrati: 56 g(45 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.