Recept: krompirjeva musaka
Priljubljeno jed iz krompirja in mletega mesa znajo najbolje pripraviti naše babice. Včasih zna biti obilen zalogaj maščob, lahko pa je uravnotežen in hranljiv kolesarki obrok, ob katerem se tudi otrokom zasvetijo oči.
Sestavine (za 4 porcije)
-
600 g mletega mesa,
-
1 kg olupljenega krompirja,
-
1 čebula,
-
2 stroka česna,
-
približno pol kilograma mešane zelenjave (uporabila sem korenje, bučko, kolerabo in por),
-
200 g paradižnikove mezge,
-
1 dcl belega vina,
-
1 šopek peteršilja,
-
2 lovorjeva lista,
-
pol žličke mlete rdeče paprike,
-
sol in poper,
-
2 žlički olivnega olja,
-
za preliv: 2,5 dcl mleka, 2 jajci, 180 g navadnega jogurta, 1 žličko moke, ščepec soli in ščep popra,
-
1 pest naribanega sira.
Priprava
Najprej se lotimo priprave mesne omake. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žličko olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo česen in mleto meso. Na hitro prepražimo, toliko da meso posivi in izhlapi odvečna tekočina. Solimo in popramo, začinimo z rdečo papriko, peteršiljem, lovorjevim listom in dodamo narezano zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z belim vinom. Ko vino nekoliko izhlapi, dodamo še paradižnikove pelate. Posodo pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo pol ure. Vmes občasno premešano.
Za sestavljanje musake potrebujemo le še preliv. Preprosto zmešamo vse sestavine.
Pekač premažemo z žličko olja ter po dnu razporedimo rezine krompirja. Na krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Ponavljamo, dokler ne zmanjka krompirja in omake. Po vrhu prelijemo s pripravljenim prelivom in posujemo z naribanim sirom. Z vilicami večkrat zabodebo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti.
Musako pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Da se musaka po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z alu folijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.
Komentarji
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.