Večer zvezd 2020: Mi se imamo radi

Kolesarska zveza Slovenije je izbrala najboljšega kolesarja povsem v skladu s svojim priložnostnim psihedeličnim logotipom. Izbrala je dva najboljša kolesarja. Izbrana sta bila tudi dva najboljša amaterska kolesarja. Škoda, da Večer zvezd ni potekal v živo, da bi se lahko objeli in zapeli Mi se imamo radi.

A.S.O./Alex Broadway

Večer zvezd je moral žal miniti v korona izvedbi, si ga je pa lahko tokrat v celoti ogledala tudi širša javnost. To si navijači zaslužijo. Ob povzetku dosežkov najboljših so se gotovo marsikomu orosile oči in s čustvenega vidika je neodločnost Kolesarske zveze Slovenije razumljiva. Pred odborom je bil sladek problem, a njegova rešitev odpira vprašanja tudi za naprej.

Nove kategorije

Izbori najboljših v zadnjih letih niso bili težki. Kolesarke leta so bile gorske kolesarke Tanja Žakelj, Monika Hrastnik in Blaža Pintarič, ki so redno osvajale kolajne na prvenstvih ali se uvrščale med najboljše na dirkah za svetovni oziroma evropski pokal. Dilem ni bilo niti v moški konkurenci, sploh v zadnjih štirih letih, ko je kljub zmagam Luke Mezgeca, Jana Tratnika, Tadeja Pogačarja, Mateja Mohoriča, Jana Polanca, Simona Špilaka in Luke Pibernika ves čas izstopal Primož Roglič, ko je vsako leto premaknil nov mejnik. Tudi letos ga je. Toda letos je bila izbira dejansko zahtevna. Rešitev zagate pa … preprosta. Preveč preprosta.

Letos so uvedli tudi kategorijo gorskih kolesark in kolesarjev, tako da sta na svoj račun prišla tudi gorski kolesar Jure Žabjek in cestna kolesarka Eugenia Bujak, ki bi sicer lahko dobila samo nagradi za posebne dosežke. Večer zvezd vedno nagradi veliko kolesark in kolesarjev. Po svoje je simpatično, da za relevanten dosežek v izboru šteje tudi everesting Laure Šimenc, dobili pa smo tudi dva najboljša amaterska kolesarja.

Tudi letos oziroma letos celo še bolj pa se je zdelo, da vse zanima samo naslov najboljšega kolesarja. Pardon, cestnega kolesarja. In zdelo se je, da vse še manj zanima naslov najboljše kolesarke.

 

Nagrade KZS za leto 2020

Najboljša amaterska kolesarka:
Laura Šimenc (BK Umag): everesting in državna prvakinja v vzponu
Najboljša amaterska kolesarja:
Matej Mercina (JB Team Novo mesto): državni prvak in zmagovalec Pokala Slovenije
Andrej Žavbi (TUŠ Team): svetovni rekorder nad 60 let v vožnji na eno uro
Priznanje za življenjsko delo (posthumno):
Jože Blažič, gonilna sila KD Brda Dobrovo
Nagrada za posebne dosežke:
Luka Mezgec (Mitchelton-Scott): dve 2. mesti na Dirki po Franciji in 2. mesto na Klasiki po Bretanji),
Jan Tratnik (Bahrain-McLaren): etapna zmaga na Dirki po Italiji
Najboljša gorska kolesarka:
Monika Hrastnik (Team Dorval AM): 3. na svetovnem prvenstvu v spustu
Najboljši gorski kolesar:
Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing), 19. na svetovnem prvenstvu v spustu
Najboljša cestna kolesarka:
Eugenia Bujak (Ale-BTC Ljubljana), 13. mesto na svetovnem prvenstvu v kronometru, 14. mesto na cestnem svetovnem prvenstvu in 2. mesto v etapi Dirke po Italiji
Najboljša cestna kolesarja:
Tadej Pogačar (UAE Emirates), zmaga na Dirki po Franciji, 2. mesto na lestvici Uci
Primož Roglič (Jumbo-Visma), zmaga na Liege–Bastogne–Liege, zmaga na Dirki po Španiji, 1. mesto na lestvici Uci
 

Toliko dosežkov, pa samo ena nagrada?

V drugih velikih kolesarskih državah žirije nimajo tako težke naloge. Najboljše bi si upal napovedati sam. Zmagovalec Gira Tao Geoghegan Hart v Veliki Britaniji. Svetovni prvak Julian Alaphilippe v Franciji. Zmagovalec Dirke po Flandriji in svetovni prvak v ciklokrosu Mathieu van der Poel na Nizozemskem. Zmagovalec Milana–San Rema Wout van Aert v Belgiji. Marc Hirschi v Švici. Svetovni prvak in in svetovni rekorder Filippo Ganna v Italiji. Sam Bennett na Irskem. Caleb Ewan v Avstraliji. In tako naprej.

Včasih se zgodi da v istem letu na vsaj dveh tritedenskih dirkah zmagata kolesarja iz iste države. V tem tisočletju se je zgodilo trikrat.

Leta 2008 je Alberto Contador zmagal na Giru in Vuelti, Carlos Sastre pa na Touru.

Leta 2010 je Ivan Basso zmagal na Giru in Vincenzo Nibali na Vuelti.

Leta 2018 so na vseh tritedenskih dirkah zmagali Britanci: Chris Froome na Giru, Geraint Thomas na Touru in Simon Yates na Vuelti.

Leta 2020 pa sta zmagala Tadej Pogačar in Primož Roglič. Po ena velika zmaga na milijon prebivalcev, torej.

In samo ena nagrada za najboljšega kolesarja leta. Kolesarski novinarji z vsega sveta so za revijo Velo odločili demokratično in izbrali Primoža Rogliča, Tadej Pogačar je bil drugi. V Sloveniji pa pojemo Mi se imamo radi in z dvojno zmago po svoje razvrednotimo nagrado, ki naj bi jo prejel samo eden.

Kaj, če se ponovi leto 2020?

Ne pričakujte odgovora na vprašanje, kdo bi moral biti najboljši slovenski kolesar za leto 2020. Privoščim si lahko ta luksuz, da priznam, da nimam pojma. Ker nisem dovolj pameten. Imam svojega favorita. Vendar ni nujno, da je to tisti, ki je večini bolj simpatičen. Tudi ni nujno, da je to najboljši na lestvicah ali tisti, ki je dosegel največ zmag. Morda tisti izmed dveh, ki je drugega večkrat premagal v neposrednem boju? Tisti, ki je bil na svetovnem prvenstvu superpomočnik? Tisti, ki je zmagal na največji etapni dirki? Ali tisti, ki je zmagal na spomeniku? Morda tisti, ki ni bil kolesar leta lani? Ne vem.

Vem pa, da ne moreta biti dva. Tudi zato, ker vsi upamo – čeprav si na to ne upamo niti pomisliti – da bo tako uspešno tudi naslednje leto. Bosta spet izbrana dva? In kaj bo, če se pojavi še tretji? V zvezi s priložnostnim logotipom KZS na družabnih omrežjih je prijateljica izjavila, da imamo srečo, ker nekdo tretji ni zmagal na Giru – ker bi v tem primeru logotip spominjal, ne na simbol za jin in jang, ampak na mercedesov logotip.

No, če pride še tretji, bomo pač izbrali tri, kajne? V dvoje je lepše, trije pa so najboljši par.

Jutri dobimo še športnika leta. Praktično nemogoče je, da bi bil izbor slovenskih športnih novinarjev izenačen. Vendar pa izbor najboljšega športnika ne bo nujno povedal, kdo je najboljši slovenski kolesar leta. To naj bi povedala stroka oziroma vsaj novinarji iz stroke. Izbor najboljšega slovenskega cestnega kolesarja so tako po svoje opravili pri reviji Velo.

Komentarji

Abakus
16. 12. 2020 08:57:54

Jaz sem bil do sedaj prepričan, da je nagrado za najboljšega kolesarja dobil AVTOMATIČNO najboljši na UCI lestvici. Kako pa pravzaprav poteka izbor? Komisija? Sicer pa ni tako pomembno, oba ta si (bi si) zaslužila.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.