Zobje na težki preizkušnji

Ne le mišice, med kolesarjenjem trpijo tudi zobje. Kolesarji zaužijemo ogromne količine tistega, pred čimer svarimo otroke. Na dolgih in intenzivnih vožnjah pač ne gre brez sladkorja in športnih pijač. Poskrbimo za zobe, da ne bomo starosti preživljati ob kašicah in pasiranih enolončnicah.
Cate Courtney kaže zobe na dirki v češkem Novem  Mestu.

Cate Courtney kaže zobe na dirki v češkem Novem Mestu. Jan Kasl/Red Bull Content Pool

Zobozdravnike že nekaj časa skrbijo zobne težave športnikov. Pregledi so pokazali, da je tveganje za razvoj zobnega kariesa in nastanek zobnih votlin pri vrhunskih športnikih precej večje. Zunanja površina zob je namreč izpostavljena kislinam, ki jo poškodujejo, posledici pa sta zobna gniloba in erozija zob. Glavni razlog za to je seveda uživanje večjih količin sladkorja in športnih pijač, a tu so še oslabljen imunski sistem zaradi treninga ter zmanjšan pretok sline in izsušitev ust med vadbo.

Kaj je erozija zob?

Erozija zob je nepovratna izguba zobne sklenine. Ali, enostavno zapisano: zobje začnejo propadati. Vzrok za erozijo je izpostavljenost kislinam v ustih. Posledice erozije so občutljivost (to občutimo predvsem ob temperaturnih spremembah), obarvanje in bolj okrogla oblika zob, v skrajnih primerih pa tudi navidezno krajši zobje (robovi zob postanejo bolj prozorni).

Tako kariesu kot zobna erozija povzročita izgubo trde zobne substance. Karies se pojavi zaradi kislin, ki jih na zobeh proizvajajo bakterije iz sladkorjev. Zobna erozija pa nastane zaradi kislin nebakterijskega izvora. Mednje vključujemo kisline iz hrane in pijače, želodčno kislino in kisline iz okolja.

Zakaj so kolesarji bolj ogroženi?

Potna hrana in vsebina v bidonih je kisla
Zobno sklenino tvorijo minerali, vključujoč kalcij in fosfor. Sklenina in dentin (zobovína, zobnína ali dentín je opornina, ki je osnovna sestavina zoba) sta pod vplivom kislin (pH vrednost pod 5,5) oslabljeni in razgrajeni. Vrednost pH številnih športnih pijač pa je krepko pod 5,5, običajno od 2,4 do 4,5. Precej kisli so tudi ostali prehranski izdelki, namenjeni športni aktivnosti, saj pogosto vsebujejo jabolčno in citronsko kislino. Niso pa nedolžni le športni prehranski izdelki, ampak so problematične tudi ostale brezalkoholne pijače (pH 2,5 - 3,6) in sadni sokovi (pH 3,4 – 3,6). Dodani sladkorji lahko še povečajo tveganje za razpad zob.

Kislo potno hrano in pijačo uživamo pogosto in po več ur
Zaradi enega bidona z izotonikom sem ter tja zobje seveda ne bodo propadli. Pogosto srkanje športnih pijač, uživanje energijskih gelov ali drugih sladkih pijač pa poveča čas stika zob s kislinami, zaradi česar so »občutljivejši« na erozije. Raziskave potrjujejo, da je pri športnikih, ki trenirajo več, povečano tudi tveganje za zobni karies. Ne ker veliko trenirajo, ampak ker pogosteje uživajo hrano ali tekočine, ki lahko potencialno poškodujejo zobe.

Poganja nas hrana z veliko sladkorja
Kokakola, izotonične pijače, energijski geli, energijske pijače, gumijasti bonboni in podobne energijske bombe, ki jih uživamo med športno aktivnostjo, vsebujejo ogromno sladkorja, ki je dober vir energije za naše celice, a žal ne tako koristne za naše zobe. Sladkor se oprime zob in služi kot hrana bakterijam. Te ga fermentirajo v kisline, ki poškodujejo zobe.

Zaradi suhih ust se zmanjša pretok sline
Slina ima ključno vlogo pri zaščiti zob. Redči tekočine, ki jih zaužijemo, in jih odplavlja iz površine zob. Nevtralizira kisline v ustih in zagotavlja minerale, vključno s kalcijem in fosfatom, ki sta potrebna za remineralizacijo zob oziroma utrjevanje sklenine. A med športno aktivnostjo, še posebej v vročih poletnih mesecih, se zaradi dehidracije pretok sline zmanjša in usta se izsušijo, to pa vodi do večjega tveganja za poškodbo zobne sklenine.

Devet nasvetov za zdrave kolesarjeve zobe

Prava hrana je najboljša hrana
Če je le mogoče, na kolesu uživamo trdo hrano, kot so banane in doma narejene ploščice. To pride v poštev predvsem pri krajših in nizko intenzivnih treningih.

Varčno s praški
Ko pripravljamo športne napitke iz praškov, pravilno doziramo vodo. V bolj koncentriranih napitkih, je koncentracija sladkorja in kislin še večja.

Stisni in pogoltni!
Izogibajmo se zadrževanju gelov in napitkov v ustih. Stisni in pogoltni!

Prežveči in izperi!

Ko uživamo gele ali gumijeve bonbone, če je le mogoče zraven spijemo vodom ki sladkor razredči in ga odplakne z zob.

Slamica je koristna stvar
Ko se ustavimo na kokakoli, prosimo za slamico. Tako se omeji stik sladkorja in kislin z zobmi. Še bolj kul je imeti svojo slamico.

Preprečimo dehidracijo
Tudi v dobro zob moramo piti dovolj. Dehidracija povzroči pomanjkanje sline, ki skrbi za odstranjevanje nezaželenih snovi z zob.

Po rundi na kozarec mleka ali jogurta
Uživajmo živila, bogata s kalcijem in fosforjem, kot so mleko, siri in drugi mlečni izdelki, ki prispevajo minerale za obnovo zob – poleg tega pa so mlečni izdelki odlični za regeneracijo.

Zobna ščetka naj počaka
Zob si ne umivamo vsaj eno uro po športni aktivnosti. Kislina zmehča sklenino, ki ostane mehka še eno uro po njenem zaužitju. Ščetkanje v tem času še bolj pripomore k eroziji zobne sklenine.

Jabolko pred spanjem odpade
Pred spanjem se izogibajmo kisle hrane in pijače.

Komentarji

Peloton
10. 8. 2020 19:57:56

Zanimiv članek, ob vročih dneh oz. daljših turah res damo vase veliko sladkega, pač telo potrebuje. Na zobe pa kot vedno(dokler ni težav) kar malce pozabimo.
Predvidevam, da je tudi zjutraj najbolje najprej umiti zobe šele potem zajtrkovati- če je drugače me prosim Erika popravi.

Erika Jesenko
10. 8. 2020 20:26:06

Res je, bolj priporočljivo si je umiti zobe že pred zajtrkom. Tu so zobje na udaru predvsem zaradi kave, ki je prav tako precej kisla. Le redke izjeme zjutraj ne spijejo kave ;)

Erika Jesenko
6. 10. 2021 10:52:43

Hvala bralcu, ki je nas opozoril, da si zobe ni priporočljivo umivati pred zajtrkom, saj s ščetkanjem odstranimo zobno kožico in tako povzročimo večji učinek na trda zobna tkiva.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.