Banano v vsak kolesarski žep

Če jabolko velja za kralja med sadeži, bi lahko za sadno kraljico okronali banano. Ni naključje, da se pogosto znajde v žepu kolesarskega dresa, in ni naključje, da so po ljubljanskem maratonu mestni smetnjaki polni bananinih olupkov.

Pixabay

Lahko bi začeli s stavkom »polna je vitaminov in mineralov …«. Res je, drži. Ampak to velja za vsako sadje in zelenjavo. Zakaj je banana tako edinstvena, da si v svetu športa zasluži številko ena v sadni kategoriji?

Za to obstaja vsaj sedem razlogov

  1. Banane med sadjem zasedajo prvo mesto po vsebnosti ogljikovih hidratov. Povprečna banana drži okrog 25 gramov ogljikovih hidratov, ki nas poženejo na kolesu ali poskrbijo za učinkovito regeneracijo ter polnjenje glikogenskih zalog.

  2. Visoka vsebnost kalija, ki je bistven za delovanje mišic. Pomanjkanje lahko pripelje do krčev. Med kolesarjenjem, zlasti v poletnih mesecih, so izgube kalija z znojem precejšne, zato je bistveno, da ga nadomeščamo.

  3. Bogate so z magnezijem, ki nas skupaj s kalijem ščiti pred mišičnimi krči in vpliva na zdravje srca. Tako glede mišičnih krčev pravijo raziskave. A kar res pomaga proti tej nadlogi je trening, trening in še enkrat trening …

  4. Antioksidanti, kot sta dopamin in katehin, prav tako skrbijo za zdravje srca in ožilja

  5. So boljše od športnih napitkov. Primerjava med uživanjem banan skupaj z vodo v primerjavi z uživanjem športnih napitkov s 6 odstotki sladkorja ni pokazala razlik v oskrbi telesa z energijo. Ampak … banane poleg sladkorja nudijo še kup koristnih snovi, ki jih športni napitki ne vsebujejo.

  6. Ne povzročajo zgage. Še več, banane bi lahko razglasili za naravni antracid – zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka.

  7. So izjemno slastne in široko uporabne.

To je le nekaj bistvenih prednosti. Banane pozitivno učinkujejo tudi na delovanje ledvic, možganov, uravnavanje krvnega tlaka, dvig razpoloženja … in tako dalje. Skratka, imajo več kot dovolj pozitivnih lastnosti, da si zaslužijo mesto na jedilniku.

Zelena banana poteši lakoto, a na kolo vzemite bolj rjavo

Z zorenjem se ne spreminja le barva, temveč tudi sestava. Zelena banana vsebuje ogljikove hidrate v obliki škroba in rezistentnega škroba, ki je pravzaprav prehranska vlaknina, ki je naše telo ne more prebaviti, ampak predstavlja hrano za črevesne bakterije. Manj zrele banane vsebujejo tudi pektin, ki skupaj z neprebavljivim škrobom poveča občutek sitosti. A bolj ko je banana zrela, več škroba se pretvori v enostavne sladkorje. Zato je rjava banana boljši, hitrejši in lažje prebavljiv vir energije.
Kako si narediti večjo zalogo banan in jih pravilno hraniti, preberite v članku o nujnih domačih zalogah.

Deklaracija banane

Če bi banano prodajali v trgovini s športno prehrano, bi ji na pecelj obesili listek s približno tako vsebino:

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.