Recept: Riževe ploščice

Da, to so te slavne riževe ploščice, ki jih profesionalni kolesarji hranijo v žepih dresov med treningi in dolgimi dirkami. Pripravimo jih lahko tudi sami doma.

Z njihovo uporabo med profesionalnimi ekipami je začela ekipa Ineos (nekdanja ekipa Sky) in se je sčasoma razširila med vse ekipe. Kuhalniki riža so tako postali obvezna oprema mnogih kolesarskih ekip.

Veljajo za super prigrizek med vadbo, saj nam dajejo veliko energije in so lahko prebavljive. Še posebej so dobrodošle med daljšimi vožnjami, saj se po nekaj urah na kolesu in žvečenju klasičnih energijskih ploščic prileže nekaj grižljajev bolj normalne hrane.

Sestavine:

Riž stresemo v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Zavremo ter kuhamo 15 minut, da se riž skuha. Kuhan riž nekoliko ohladimo. Nato vanj vmešamo med, vanilin sladkor, cimet, limonino lupinico, kremni sirs, skuto in rozine. Manjši pravokotni pekač prekrijemo s folijo ter vanj razporedimo riževo maso. Poravnamo in nato postavimo pekač za nekaj ur v hladilnik. Ko se vse skupaj ohladi in strdi, narežemo na poljubno velike ploščice. Zavijemo jih v aluminijasto folijo in hop na kolo.

Aluminijasta folija nas zna včasih malo pohecati, ker se prime na živilo. Da bi to preprečili, riževe ploščice zavijemo v peki papir in nato še v aluminijasto folijo, ki vse skupaj drži skupaj. Če imamo srečo, lahko v bolje založeni trgovini najdemo tudi folijo, ki ima na sprednji strani prevleko iz peki papirja. To kupimo!

 

Hranilna vrednost na 100 g:
  • Energijska vrednost: 143 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 29,3 g (83 %)
  • Maščobe: 1,4 g  (9 %)
  • Beljakovine: 2,9 g (8 %)

Komentarji

NeRop
30. 3. 2020 09:18:48

Naredil točno po tem receptu, sicer zelo dobre, ampak zelo ne kompaktne. Ena packarija. :)

Erika Jesenko
30. 3. 2020 13:22:17

Priporočam, da uporabite okroglozrnati riž, saj ta vsebuje več škroba, ki vse skupaj naredi bolj kompaktno. Za res kompaktno teksturo pa za kak deciliter zmanjšmo količino vode.

Eustahija
30. 3. 2020 21:26:57

Tole bi bilo pa pametno probat. Morda še nasvet kakšen riž je primeren, da ne razpada.

Eustahija
30. 3. 2020 21:28:11

Aha, je že dodaten nasvet. Hvala.

Dean78
31. 3. 2020 21:37:15

Tud moje so bile cist pacaste,drgac pa odlicne...sem dal umes se na manjse koscke narezane haribo bonbone...😁
Kolk casa so pa uporabne,preden se pokvarijo?

Erika Jesenko
1. 4. 2020 10:06:59

Meni pridejo precej kompaktne z rižem iz Hoferja (rumena embalaža). Za bolj kompaktno strukturo, poskusite dodati malo manj vode (1 dcl) ali več riža (+ cca. 100 g) in celotna stvar bo bolj suha. Po potrebi se naj za kakšno minuto podaljša kuhanje, saj kakšen riž potrebuje nekoliko več časa, da postane kompakten.

Preverjeno, v hladilniku zagotovo zdržijo 5 dni. Za dalj časa pa nimam izkušenj :)

Merlot
20. 6. 2021 16:04:32

Moje pa mislim da niso tako fejst pacaste 🤔samo jaz sem ze vajen packarij 😅
Sir in skuto sem preskocil, ker sem malo skepticen glede posledic, ki bi lahko sledile glede na trenutne temperature (kuhanje na soncu).
Namesto rozin sem vmesal zmlete orescke (vmesaval toliko casa da je vse skup kompaktno).

Dabr' je! 👌 Hvala Erika!

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.