9 pregrešnih živil, ki koristijo kolesarjem

Priporočila za športno prehrano sledijo načelom običajne zdrave in uravnotežene prehrane, a z nekaterimi prilagoditvami. Živila, ki v prevelikih količinah veljajo za nezdrava, so lahko za kolesarja še kako koristna.

Pixabay

Da živil ne smemo deliti na zdrava in nezdrava sem že omenila v intervjuju in to bom ponovila še kdaj. Vsako živilo je lahko zdravo in koristno, a le v primernih količinah in ob primernem času. Nezdrava živila so nabita z enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki so hiter vir energije. Te na kolesu ni nikoli dovolj, zato si lahko kolesarji včasih brez slabe vesti privoščimo več.

1 Čokoladno mleko

Vsebuje optimalno razmerje ogljikovih hidratov in proteinov za regeneracijo po vožnji. Razmerje 4:1 je podobno kot pri večini komercialno pripravljenih regeneracijskih napitkov. Beljakovine so ključnega pomena za obnovo mišic, medtem ko so ogljikovi hidrati odgovorni za nadomeščanje energije. Da mleko vsebuje veliko kalcija, je splošno znano. Ampak, ali ste vedeli, da telo za absorpcijo kalcija potrebuje tudi vitamin D? Bingo, čokoladno mleko ga vsebuje! Poleg tega je vir drugih vitaminov in mineralov, kot so vitamin B12, vitamin A, fosfor, cink, kalij … Zaradi visoke vsebnosti vode in elektrolitov se izkaže tudi kot dober rehidracijski napitek. Torej ni naključje da vedno dobi bitko v raziskavah, ko ga primerjajo s komercialnimi regeneracijskimi napitki.

2 Puding

Včasih nam čokoladno mleko ne steče najbolje po grlu. Poskusimo lahko s pudingom, ki ima podobno sestavo. Vendar, pozor – nakupujte previdno. Pudingi s trgovskih polic lahko vsebujejo kar nekaj maščob, ki jih pri regeneraciji ne potrebujemo. Sicer pa, zakaj bi sploh kupovali pripravljen izdelek, ko lahko puding povsem enostavno in poceni pripravimo doma. Uporabimo posneto mleko!

3 Kokakola

Lahko bi ji rekli kar kolesarska pijača, ker nam z obilico sladkorja marsikdaj reši življenje na epski kolesarski vožnji. Samo pomislite kako bi bilo žvečiti gumijaste bonbone po treh urah, ko srce utripa s 180 udarci, do doma pa sta še dve uri! Da, sladkor je veliko lažje spiti, kot prežvečiti.

Vseeno s kokakolo ravnajmo previdno. Zaradi mehurčkov je ni priporočljivo piti v velikih količinah. Če je nismo vajeni, bomo usodno zbombardirali prebavila. Ena pločevinka, bo povsem dovolj.

4 Sadna marmelada

Zmes namiznega sladkorja in sadja je prava kalorična bomba. V sadju se sladkor nahaja v obliki fruktoze, ki se od glukoze razlikuje v tem, da jo lahko porabljajo le jetra. S tem pripomore k polnjenju jetrnega glikogena. Ko glukozo in fruktozo zaužijemo skupaj, se absorbira več ogljikovih hidratov, saj njuna absorpcija poteka po različnih poteh.

5 Bele testenine, bel riž, bel kruh

Polnozrnata moka in izdelki, kot so polnozrnate testenine, rjav riž in polnovredni obroki vsebujejo kar nekaj prehranske vlaknine, ki je ključna za zdravje organizma. A pred intenzivnejšo športno vadbo se ji izogibajmo! Precejšen del vlaknine je neprebavljiv, zato ni primerno gorivo pred treningom. Ena od lastnosti prehranske vlaknine je tudi, da upočasnjuje praznjenje črevesne vsebine, kar lahko privede do prebavnih težav. Zato je pred naporno vožnjo bolje narezati bel kruh ali skuhati bel riž in bele testenine.

6 Gumijasti bonboni

Med kolesarji so postali pravi hit. Sestavlja jih mešanica enostavnih ogljikovih hidratov, zato z njimi učinkovito polnimo glikogenske zaloge. V preteklosti so gumijasti bonboni vsebovali umetna barvila, med katerim so bila tudi azo-barvila, ki povzročajo hiperaktivnost otrok. Zamenjali so jih z naravnimi izvlečki iz rastlin, zato nam ni treba skrbeti, da bi nas razdivjali.

Na trgu je kar nekaj bonbonov, ki naj bi bili razviti posebej za športnike, vendar se po sestavi praktično ne razlikujejo od gumijastih medvedkov. Razlika je le v ceni …

7 Sladoled

Čokoladno mleko in puding smo že obdelali. Kajpoleg tega ostane mlečnega, slastnega in »nezdravega«? Jasno, sladoled. Svoje mesto na jedilniku kolesarja si zasluži po dolgi vožnji na 30 °C, ko je telo pregreto kot da bi stopili iz pekla. A previdno, saj vsebuje večji delež maščobe. Izberite mlečni ali sadni sladoled brez nepotrebnega piškotnega posipa in čokoladnih bonbonov. Dve kepici bosta povsem dovolj.

8 Čokolešnik

Še ena otroška razvada. Ker vsebuje skoraj polovico enostavnih sladkorjev in je lahko prebavljiv, je primeren za hiter obrok pred vadbo ali kot regeneracijska sladica. Da nam ne bo obležal v želodcu, ga pripravimo s posnetim mlekom. Čokolino ali čokolešnik? Kar vam bolj ustreza, oba sta polna cukra.

9 Energijske ploščice

Priročni žepni prigrizki so odlično sredstvo za dovajanje energije in premagovanje občutka lakote med vožnjo. Med seboj se razlikujejo po sestavi, okusu in konsistenci … izbira je tako bogata, da bomo zagotovo našli izdelek, ki nam bo ugajal. Če imate čas in voljo, pa pripravite riževe ploščice.

 

Greh je sladek, šport pa prijetno kesanje

Če je sladkor za nekatere bela smrt, nas na kolesu marsikdaj ohrani pri življenju. Vseeno je smiselno poudariti, da s temi živili ne gre pretiravati in da mora biti vsakodnevna prehrana zdrava in uravnotežena. Ena ura nizkointenzivnega poganjanja pedalov še ne pomeni, da lahko med gledanjem televizije pojemo vrečko gumijastih bonbonov in spijemo plastenko kokakole. Če bomo pojedli več kot porabili, bomo iz presežnega sladkorja pridobili samo maščobo in ne dodatnih vatov.
Na grobo lahko povzamemo, da večino teh živil sestavljajo sladkor, nekaj arom in dodatkov, ki pa v količinah, predvidenih za uživanje, ne bodo škodljivo vplivali na zdravje. Seveda ni predvideno, da bomo na dan pojedli dva kilograma bonbonov.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.