Strava v letu 2020: športna eksplozija

Bilo je grozno leto, a iz vesolja je bilo opazno, da je ljudi popadlo veselje do rekreacije. To kažejo tudi podatki, ki jih konec vsakega leta predstavi Strava.

Strava

Letos ima Strava že 73 milijonov uporabnikov, ki so naložili 1,1 milijardo aktivnosti. Samo s kolesi so vsi skupaj prevozili več kot 13 milijard kilometrov. Tako so soustvarjali mrežo najbolj priljubljenih kolesarskih poti, ki nam pride prav pri načrtovanju izletov, v naprednih mestih pa je Strava pomemben vir informacij za načrtovanje prometne politike. Ne glede na to, da Stravin vzorec bržkone ni povsem reprezentativen za zajem celotne populacije, pa podatki ob koncu leta povedo marsikaj zanimivega o navadah rekreativcev po svetu.

Kje smo spomladi kolesarili več in kje manj

Tisti, ki so Stravo uporabljali že lani, so bili letos aktivni več dni (13,3-odstotna rast), njihove aktivnosti pa so bile v povprečju daljše za 14,7 odstotkov (merjeno v času). Povprečna vožnja je bila – podatke so zbrali za obdobje od 1. oktobra 2019 do 30. septembra 2020 – dolga 25,4 kilometrov in je trajala malo manj kot uro in 16 minut. Moški so v povprečju prekolesarili 26,7 kilometrov, ženske pa sedem manj.

Zanimiva pa je bistveno večja rast naloženih aktivnosti med ženskami v primerjavi z moškimi. Zlasti so bistveno več telovadili mlajši ženske in moški, stari od 18 do 29 let. Podatki veljajo za obdobje od aprila do septembra v letih 2019 in 2020.


Prikaz aktivnosti v posameznih državah tudi lepo kaže na izrazit porast v državah z manj strogimi karantenskimi omejitvami. V Združenem kraljestvu in na Irskem je tako Strava zabeležila kar 82-odstoten porast aktivnosti, v Nemčiji pa 45-odstotnega. Drugače je bilo v Španiji in Italiji, kjer so zaradi strogih karantenskih ukrepov in prepovedi izhodov iz stanovanj zabeležili kar okoli dve tretjini manj aktivnosti.

Bolje je bilo v Franciji, kjer je bilo 15 odstotkov manj aktivnosti. Toda, pozor: dovoljena je bila le rekreacija v krogu kilometra od doma in dodatna primerjava je pokazala, da je marca in aprila močno upadlo število kolesarskih in naraslo število tekaških aktivnosti:

Po drugi strani so v teh državah spomladi našteli izrazito več aktivnosti v notranjih prostorih: 3,9-krat več v Španiji, 3,3-krat več v Italiji in 2,5-krat več v Franciji, globalno pa za 1,7-krat. Ne glede na to, da sta najbolj priljubljeni aktivnosti na Stravi kolesarjenje in tek, pa je med aktivnostmi najbolj zrasla hoja. Od aprila do junija kar za trikrat, še skoraj dvakrat več pa je bilo pohodniških aktivnosti.

Za Slovenijo žal ni podatkov, a lahko kar čez palec ocenimo, da nismo prav dosti zaostajali za najuspešnejšimi in to ne glede na precej stroge omejitve gibanja znotraj občin.

Smo hitrejši?

Seveda. Ves ta trening je dal tudi oprijemljive rezultate. V primerjavi z lanskim letom se je ime na vrhu segmenta zamenjalo za 36 odstotkov večkrat kot v prejšnjem letu pri moških in za 32 odstotkov večkrat pri ženskah. Zanimiv je tudi podatek najboljših tekačev, pri katerih so osebni rekordi seveda precej bolj merodajni kot pri kolesarjih. Na 5 in 10 kilometrov ter v polmaratonu in maratonu je v letu 2020 izboljšalo osebne rekorde 55 odstotkov vseh uporabnikov Strave.

Leto 2020 pa je tudi leto everestinga. Najbolj plodna meseca sta bila junij in julij. Samo junija je uspešno everestalo več kot 700 kolesark (povprečni čas everestinga 17:13:48) in kolesarjev (16:47:40).

Sedem milijard dvignjenih palcev

Strava ni virtualnemu druženju najprijaznejše družabno omrežje na svetu. Športnikom lahko sledite, komentirate njihove podvige, dvignete palec ali se pridružite skupini oziroma izzivu. Toda tisto malo, kar Strava omogoča, so uporabniki očitno temeljito izkoristili. Spomladi je nastalo največ novih klubov in močno se je povečalo tudi število članov.

Manj uspešna je Strava pri prepričevanju članov, da sledijo drug drugemu. V letošnji zimi je bilo povezav celo manj kot leta 2019, zato pa so postali uporabniki bolj firbčni v spomladanskem vrhuncu krize:v aprilu je povprečni uporabnik sledil skoraj dvakrat toliko športnikom kot aprila lani.

Kakorkoli, zanimanje za druge je kasneje precej upadlo – to je pač fenomen družabnih omrežij, ki so morda, bolj kot zanimanju za druge, namenjena razkazovanju. Ne glede na vse pa so impresivni podatki, da je bilo na Stravi ustvarjenih 172 tisoč klubov, naložili smo več kot 386 milijonov fotografij in podelili več kot sedem milijard kudosov.

Komentarji

Romzi
20. 12. 2020 21:36:32

Hvala, ker te lahko sledim na Stravi. Te občudujem! Tvoje poti so mi prav zanimive in priznam, da si marsikatero tvojo ruto tudi sam naložim na števec. Upam, da nisi hud :)

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.