Strava (mi) ne diši

Deklev’c se razburja, Strava mu smrdi. Razumem ga. Dobre razloge ima. Kot gorski kolesar še toliko boljše. Tudi meni Strava ne diši. Lahko rečete, da sva stara prdca, ampak res pogrešam čase, ko je še ni bilo. Uporabljam jo pa vseeno. Celo plačal sem jim!

Martin Paldan/GripGrab

Andrej Dekleva piše v Pretresu o konfliktih. Na to nisem nikoli pomislil, a Strava me intrigira kot tipičen sodoben pojav, ki skuša narediti življenje bolj zabavno, čeprav je zabavno že samo po sebi. Nič ni spremenilo kolesarstva bolj, kot sta ga v zadnjih desetih letih Strava in Instagram – in zdaj še Zwift. Kolesari več ljudi, kar je dobro, a tudi kolesarimo drugače. In nisem prepričan, da je to dobro. Kje je romantika? Na Instagramu, boste rekli. Ampak, če je romantika fotografija tistega ovinka med vinogradi, ki spominja na srce, smo padli globoko v brezno banalnosti. Na Stravi … tam pa ni sploh nobene romantike.

Včasih smo pisali

Vem ne, a si želim verjeti, da večina Stravo še vedno uporablja predvsem kot ene vrste dnevnik svojih aktivnosti. Pri tem ni najboljša, pravzaprav je slaba, in kljub poskusom izboljšanja iskalnika je še vedno nepregledna. V času dobrih, starih Excelovih tabel ali zvežčičev je vsak zase vzpostavil odličen sistem dnevnika, zdaj pa zlepa ne boste našli tiste simpatične vožnje v Prekmurju enkrat leta 2017 ali 2018. Po svoje mi je nerodno priznati, da sem tak fosil, ampak še vedno vodim evidenco svojih voženj tudi v Excelovi tabeli.

Ste se nekako znašli sredi Nemčije in nimate pojma kam bi šli kolesarit? Lahko odprete Stravin vroči zemljevid in si pot narišete, če ste jim seveda plačali naročnino, a v resnici je bolje uporabiti skoraj vse druge aplikacije. Si želite resno trenirati in načrtovati trening? Spet, uporabite kaj drugega.

Strava je v resnici uspešna zato, ker – kaj vem zakaj, tega osebno ne razumem – spodbuja ljudi, da se premaknejo ven in telovadijo. In uspešna je tudi zato, ker spodbuja tekmovanje. To pa mi ne diši.

Nikoli ni dovolj. Vedno si lahko še boljši.

Strava nas v resnici ne spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu in razumevanju rekreacije. Spodbuja nas, da kolesarimo več in hitreje. In to ji gre preklemansko dobro, kar dokazuje skoraj vsak pogovor v kolesarski družbi, ki se zaključi s »sicer mi je pa za čas na segmentu vseeno.« Vraga ti je vseeno! Zakaj si potem raztegnil grupo, ko si dirkal od enega do drugega kandelabra, tvegal življenje na spustu ali skoraj ubil človeka na enoslednici ?

Za ohranjanje zdravega življenjskega sloga je dovolj prekolesariti kakšnih 2000 ali 3000 kilometrov letno, v preostanku prostega časa skočiti s prijatelji ali družino v gore ter poskrbeti ob fizkulturi še za druge oblike kulturnega udejstvovanja. Kar ne pomeni, da je kaj narobe, če kolesarite veliko več, a potem vendar ne potrebujete nobene spodbude.

Lani sem en mesec kolesaril več kot 90 ur. To je bilo očitno, a načrtovano in z znanostjo podprto pretiravanje. No, Strava me je s tistim grafom, ki prikazuje primerjavo med številom prevoženih kilometrov v tem in prejšnjem mesecu, spodbujala, da naredim naslednji mesec še več. Še več kot v povprečju več kot tri ure na dan? Spodbujala me je k samomoru in za to sem celo plačal!

Kako naj se človek dobro počuti, ko na Stravi jasno vidi, da kljub vsemu trudu ne pride niti blizu najhitrejšemu v njegovi starostni skupini? Je to smisel kolesarjenja? Seveda ne.

Nehaj se trudit. Začni uživat. Ampak … Strava ti tega ne ponuja. Spodbuja te k popolnosti, spodbuja te k temu, da postaneš še boljši. Osnova je za tako zelo abotno preizkušnjo, kot je Everesting, torej vožnja gor in dol po istem klancu … Zakaj so s kudosi bolj nagrajene butaste 250-kilometrske vožnje, kot tiste počasnejše, v dobri družbi in z dobrimi fotografijami?

Šport ni samo dosežek

Po svoje je dobro, da ima Strava le obrise družabnega omrežja, da je neprijazna za komentiranje, všečkanje in deljenje fotografij. Primitivizma je zato veliko manj kot na Twitterju in Facebooku. Recimo, da je tudi manj ekshibicionizma in hvalisanja kot na Instagramu, čeprav bi se o tem seveda dalo razpravljati – vseeno je objava impresivnega kolesarskega dosežek manj gnusna kot objava fotografije dvajsetletnega prenapeteža, ki drži v roki dvajset bankovcev za dvesto evrov.

A ob vsem zgražanju, kako so družbo spremenila in kako vplivajo na posameznike najbolj razvpita družbena omrežja, se skoraj nič ne govori o Stravi. Dobro je, da ne prodajajo vaših osebnih podatkov, četudi niste plačali naročnine. Dobro je, da s pomočjo Strave prometno razvite družbe izboljšujejo infrastrukturo za kolesarje in pešce. Dobro je marsikaj.

Slabo pa je, da je Strava gemificirala kolesarjenje, kot da ta dejavnost sama po sebi ni dovolj zabavna. Ljudje postajajo nevarni sebi in drugim. Izgublja se smisel kolesarjenja kot prijetne rekreacije po eni strani in tekmovanja s svojimi pravili po drugi strani. Dirka za KOM? Pred dvajsetimi leti bi se režali. Zdaj to delamo vsi.

Reduciranje športa na športni dosežek je tisto, kar mi ne diši.

Uporabljam jo pa vseeno. Kriv sem toliko kot ti. Verjetno še bolj. Zaenkrat sem marca prevozil več kot februarja.

Komentarji

inversion
13. 3. 2021 20:09:50

Odličen zapis, ki me spomni na čase moje odvisnosti s Stravo - vsaka runda je bila do maksimuma in če ni bilo vsaj kakšnega PB-ja na klasičnih segmentih, je bila po vožnji morala v negativnih številkah.
Prenehal sem skladno s spoznanjem, da lokalni segmenti ne štejejo nič, če se ne čez njih zapelje kdo, ki ima nek ustvarjen renome. Potem pa lovi nekoga, ki je KOM postavil spotoma, med eno lažjih etap Dirke po Sloveniji :)

Matej Zalar
14. 3. 2021 10:17:30

... in si razvil averzijo do Strave :)

inversion
14. 3. 2021 11:29:56

Ubistvu jo sedaj uporabljam samo za beleženje aktivnosti (ker vozim cestnega) in kot pomoč pri iskanju novih poti v krajih, ki jih ne poznam.

Avgbmp
14. 3. 2021 15:38:40

Pa še kako prav imaš. potem sem s Stravo "zastrupil" še soprogo in mi je včasih kar žal. Spominja me name na začetku uporabe le-te. Sprva sem sam gledal na km/h, potem sem to opustil in na kolesu začel spremljati raje avg km/h, zdaj z leti prihajam k pameti in spremljam HR. Naslednji korak...dist/avgHR kar lahko vodi v uživanje>tekmovanje s seboj. Dober in še kako resničen zapis.

iSigi
14. 3. 2021 20:27:33

Meni se zdi pa rahlo čuden zapis. Bolj o sebi pišeš, kot o tistih, ki strave ne plačujemo. Je nimamo za kaj druzga uporabljati, kot za evidenco. No, pa da vidimo kaj kolesarski kolegi lepega odpeljejo. Med prvih 10 v segmentih ne pridem niti pod razno (no mogoče na kakšnem zabačenem) tako, da ni prav nobenega "tekmovalnega" pritiska s strani strave. Klinc, še svojih starih časov ne morem pogledat. Ne razumem tudi kako lahko v excelu najdeš nekaj hitreje? Na stravi vpišeš v iskalnik aktivnosti npr. "Pokljuka" pa dobiš cel seznam od začetka do tvoje zadnje fure. Vedno in kjerkoli, brez da bi delal backupe diska, da se tvoji dragoceni podatki ne izgubijo.
Mogoče moraš nehati plačvati? Lahko bi pojasnil v zapisu zakaj, kljub temu, da osebno bolj malo dobrega vidiš v aplikaciji, zanjo plačuješ.

Matej Zalar
14. 3. 2021 21:03:31

Plačal sem predvsem zato, ker redno uporabljam Route Builder.

Zmago1
16. 3. 2021 11:44:00

Strava je bila ok dokler je bila brezplačna,...sedaj ko so segmenti plačljivi me odbija, pa ne toliko zaradi zneska ampak iz principa. Navlekli so nase maso kolesarjev, da ne rečem vse, in vzpostavili monopol. Imajo sicer 1001 možnost služenja, če bi se le malo potrudili (oglasi, izboljšave, integracija, mape, povezave z napravami, appi, itd itd.....)pa so užgali najlažjo pot in računajo-uporabnikom ter s tem zavirajo razvoj,...saj čese jim ni treba, zakaj pa bi se razvijali?

ledvica
19. 3. 2021 07:11:53

Vcasih so druzboslovci izpostavljali, da so zenske padle pod bremenom lepotnih in modnih revij. Danes ne rabimo teoretizirat: moski (v vecini) so brez kancka dvoma klecnili pod Stravo in Zvift/zwit al whatever.
Ker je - kot pravi Vesna Vuk Godina, lazje delati nekaj kar je fajn kot pa prav.

Sicer ima vsak od nas svoj prav in ker je prdrzno, ce ne ze vulgarno oz celo perverzbo soditi o enoznacnem - kaj je prav, naj ima vsak kar mu gre.

Je pa res, da tezko razumem kako si v tako ambicioznem vsakdanu nekdo prostovolji omejiti se tisti mali kancek Svobode in Svobodne izbire, ki mu je ostal.

ledvica
19. 3. 2021 07:50:01

aja.. in kje je romantika? Romantiko bos nasel med ljudmi s custvenim in intelektom. Med knapi (v glavi) je ni.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.