Prihaja etapna dirka Human Fish Gravel

Klasični Human Fish Gravel Race ostaja na Zelenem Krasu, od 13. do 15. maja pa pride na Gorenjsko tridnevna dirka. Baza bo pri Bledu, v treh etapah pa nas čaka 340 kilometrov dirkanja po Jelovici, Pokljuki, Mežakli in hribih nad Baško grapo.

Ekipa Human Fish Gravel pripravlja pozdrav pomladi na najboljših makadamih zahodnega dela Gorenjske ter idrijskih in škofjeloških hribih. Najhitrejši dirkači bodo v treh dneh trpeli kakšnih dvanajst do štirinajst ur, a bodo dnevi dovolj dolgi in časovna zapora dovolj radodarna tudi za izletniško naravnane, ki bodo lahko uživali v razgledih na še zasnežene vršace.

Na Gorenjskem pričakuj dolge klance

Česa takega v Sloveniji še ni bilo, pa saj je kar redko tudi v svetu. Daljši dan gravlanja človeka dobro pribije, to vedo vsi udeleženci septembrskega HFG, trije težki dnevi zaporedoma pa so še toliko večji izziv. Seveda bodo razdalje na etapni dirki bolj človeške, od okoli 75 kilometrov v petek do slabih 130 kilometrov v nedeljo. Vsak dan bo vsaj 75 odstotkov gravla, po besedah organizatorja Mateja Mejovška brez večjih tehnično zaguljenih presenečenj. Seveda na Gorenjskem ne gre brez klancev: skupaj bo vzpona za 8.200 metrov.

Štart in cilj bo vsak dan v River Camping Bledu na prijetni lokaciji med Lescami in Bledom, posebnost pa bo tretja etapa. Po letečem štartu se bodo namreč udeleženci na Bledu vkrcali na vlak za Most na Soči, kjer bo uradni štart, cilj pa spet v kampu.

Pravila so jasna: zmagovalka in zmagovalec etape sta tista kolesarka in kolesar, ki prideta prva skozi cilj. Časi se seštevajo in na koncu se razglasi skupno zmagovalko in zmagovalca. Vozilo se bo po klasičnih gravlerskih pravil: fer, samooskrbno (v drugi in tretji etapi bosta okrepčevalnici), v odprtem prometu, z navigacijo GPS.

Trasa na kratko

Datoteke GPX lahko pričakujemo nekaj dni pred dirko, v glavnem pa je trasa že devetdesetodstotno potrjena in se nikakor ne izogiba lepim krajem.

Petkova etapa bo kratka, zato bo lahko štart šele ob enajstih dopoldne. V obratni smeri urinega kazalca vodi trasa do Lancovega, kjer se vzpne na Jelovico in se vije po planoti do Dražgoš in na Jamnik, mimo cerkve sv. Primoža in Felicijana z razgledom na Stol. Sledi spust v Rovte in precej dolg asfaltirani odsek. V cilj se vrne skozi Radovljico. 75 kilometrov in 1850 metrov višinske razlike.

Druga etapa je zahtevnejša: 75 kilometrov in 2.850 metrov višinske razlike z vzponi na Jelovico, Pokljuko in Mežaklo. Vzpon na Jelovico se začne v Ribnem in dolgi vožnji skozi gozdove sledi spust v Bohinjsko Bistrico. Okrepna postaja bo verjetno v Ribčevem Lazu, torej prav pri Bohinjskem jezeru. Sledi vzpon na Pokljuko in vožnja čez Uskovnico, Zajamnike in Zajavornik. Spust pripelje v dolino Radovne do daljšega asfaltiranega odseka, ki pripelje v Zgornje Gorje. Tam se zavije na Mežaklo ter čez Podhom nazaj na Bled.

Poslastica bo tudi tretja etapa s štartom na Mostu na Soči. Na vlaku bo organizator ponudil prigrizke, saj vožnja konec koncev traja kakšno uro. Z železniške postaje se takoj zagrize navzgor, v skrite hribe med Idrijco in Bačo ter čez Zakojco v Škofjeloško hribovje. Iz doline Sore čez Sorico in spet na Jelovico. Skozi Kupljenik na obronke Pokljuke ter na Bled. Za zaključek se bo šlo tako še ob severni obali Blejskega jezera. Tretja etapa bo dolga slabih 130 kilometrov, imela pa bo kar 3.500 metrov višinske razlike, okrepna postaja bo približno na polovici trase.

Logistično je dirka precej zapletena in tako so udeležbo omejili na sto. Do 15. januarja sprejemajo zgodnje prijave s štartninami 120 evrov (brez prenočišča), 150 evrov (s prostorom za kampiranje) in 320 evrov (z dvema nočitvama v glamping hiški. Prijavljeni do 30. aprila bodo plačali 140, 170 in 340 evrov. Kdor se odloči v zadnjem trenutku, torej do 5. maja pa bo ob 160, 190 ali 360 evrov.

Datum: 13.–15. maj
Štartni prostor: River Camping Bled
Skupna razdalja: 340 km
Skupna višinska razlika: 8200 m
Informacije

 

1. etapa

2. etapa

3. etapa

Razdalja

75 km

125 km

128 km

Višinska razlika

1850 m

2850 m

3500 m

Čas štarta

11.00

9.00

8.00

Časovna zapora

7 ur

10 ur

11 ur

 

Kaj pa Human Fish Gravel Race 2022?

Bo: 10. septembra, tokrat v soboto. To je dobro, kajti letos je verjetno po dolgi nedelji v ponedeljek marsikdo raje dopustoval ali si izmislil, da je zbolel – kar navsezadnje ni bilo daleč od resnice. Tudi drugi HFG bo zahtevna preizkušnja z razdaljami okoli 70, 120 in 270 kilometrov, a po Mejovškovi obljubi z veliko manj oziroma brez tehničnih odsekov. Trasa pa bo precej drugačna in se bo izognila rdečemu krasu. Tokrat se bo šlo v obratni smeri urinega kazalca. Rdeča trasa bo tako najprej stekla po makadamih snežniških gozdov, po spustu ob Cerkniško jezero pa čez Menišijo proti Logatcu, nazaj na Postojnsko pa čez Hrušico.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.