KZS potrjuje: kolesarjenje prepovedano

Z odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Kolesarska zveza Slovenije sporoča, da prepoved velja tudi za kolesarjenje, razen za nujne opravke.

Pixabay

Ob koncu tedna se je veliko govorilo o gneči izletnikov na Bledu, ob Bohinjskem jezeru in na Obali. Mnogi so v teh novicah iskali teorije zarote, češ da gneče tam ni bilo. Toda podobno smo lahko opažali tudi na mnogih drugih, manj znanih lokacijah.

Zaostritev tudi za kolesarje

V Občini Ig so zato že v nedeljo, 29. marca zaradi gneče zaprli mnoge ceste, ki veljajo za pribežališče gravlerjev, med drugim v Drago, na Krim ter na območju Kureščka in Mokrca. Žal so bili med kršitelji pravil tudi kolesarji. Nekateri so svoje neodgovorno početje celo brezsramno objavljali na družabnih omrežjih.

Vlada se je na množično izletništvo, kakršnemu po moji oceni nismo bili priče še nikoli v času normalnih razmer, odzvala z zaostritvijo omejitev gibanja, ki je začela veljati danes.

Mnogi so že iskali načine kako kolesariti znotraj občine, kjer bivajo. Toda Kolesarska zveza Slovenije je danes zjutraj objavila obvestilo, da je do preklica prepovedano vsakršno kolesarjenje na zunanjih površinah, razen, če se s kolesom odpravite po nujnih opravkih, kot je na primer obisk trgovine oziroma zdravnika (in za druge nujne opravke, ki so navedene v odloku, op. a.).

Prej ko se bomo zresnili, prej bo minilo

Na KZS si bodo prizadevali najti način, da bi bilo kolesarjenje ob upoštevanju varnostnih predpisov možno za licencirane kolesarje. A žal smo med kršitelji pravil o nezdruževanju opazili tudi licencirane amaterske – in ne profesionalcev! – kolesarje, ki bi morali biti vzor. Tudi zaradi tega zdaj ne smejo trenirati niti profesionalci, ki se s kolesarstvom preživljajo.

Skupaj se potrudimo, da bomo lahko spet živeli čim bolj normalno, s kolesarjenjem bogato življenje! Dotlej pa so tu trenažerji … če se odločite za spletni nakup, vsekakor predlagamo slovenske trgovce, ki jim je v teh časih tudi težko.

Komentarji

Klemen
30. 3. 2020 20:41:15

Tole je danes povedal Hojs:

Ali lahko grem s kolesom v službo v drugo občino in ali lahko rekreativno tečem in kolesarim?

Rekreativno kolesarjenje in tek sta dovoljena, a zgolj v okviru svoje občine. Kot je spomnil minister, imajo sicer župani pristojnost, da lahko določijo, kje se te aktivnosti izvajajo. Se pa lahko na delo tudi s kolesom odpravimo v drugo občino, a to niso ključni problemi, je ocenil Hojs.

Eustahija
30. 3. 2020 21:14:48

Sedaj sem pa malo zbegan. Ali je dovoljeno kolesarjenje vsaj v svoji občini ali ne, če ni dodatnega občinskega odloka?

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.