Preobrat: kolesariti dovoljeno znotraj občine

Na pobudo KZS je minister za notranje zadeve Aleš Hojs pojasnil, da je kolesarjenje znotraj občine vendarle dovoljeno.

Pixabay

Odzivi kolesarjev na obvestilo Kolesarske zveze Slovenije o prepovedi kolesarjenja so bili burni. Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin se navsezadnje ne razlikuje bistveno od prejšnji teden sprejetega odloka razen, da gibanje omejuje le znotraj meja občin, kjer ima posameznik prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. S Kolesarske zveze Slovenije so tekom dneva sporočili, da je kolesarjenje znotraj občine vendarle dovoljeno. Na spletni strani KZS so zapisali:

»Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je odzval na našo pobudo in pojasnil, da je kolesarjenje znotraj občine prebivanja dovoljeno. Kolesarite sami ali s člani skupnega gospodinjstva in upoštevajte vsa ostala pravila, da ostanete zdravi. Bodite še posebej previdni.«

Mislimo na druge

Izjemoma se lahko po nujnih opravkih s kolesom odpeljete tudi v drugo občino, če na primer kolesarite na delo ali če v vaši občini ni trgovine, lekarne, pošte, banke in drugega, kar je določeno z odlokom. S tem seveda na Rundi ne namigujemo in ne napeljujemo na možnost izigravanja pravil. Če se bo to dogajalo, lahko zagotovo pričakujemo ostrejše ukrepe, ki si jih nikakor ne želimo. Izigravanje pravil v tem času ni izraz iznajdljivosti, temveč egoizma.

Seveda so v nezavidljivem položaju kolesarji, ki prebivajo v manjših občinah, saj jim odlok kolesarjenje de facto prepoveduje oziroma jih omejuje na majhno področje. Upoštevajte pa tudi, da imajo župani občin pristojnost zapirati ceste in poti oziroma območja. Gre za območja, ki so zanimiva tudi za kolesarje, kar pomeni, da je gibanje še bolj omejeno. Spoštujte omejitve!

Na Rundi še enkrat pozivamo vse kolesarje k spoštovanju vseh pravil in priporočil. Morda je smiselno, da se vsak sam omeji na manj pogosto kolesarjenje in na krajše ture oziroma treninge. Na ta način nas bo na cestah manj. Zdaj ni čas za piljenje forme, ampak za krizno ravnanje.

Poleg tega pazimo nase še bolj kot sicer. Na Rundi neradi uporabljamo oguljene pregovore kot je nesreča nikoli ne počiva. Toda imejmo to v mislih, predvsem v dobro pacientov, ki jih je prizadela koronavirusna bolezen 19, ter medicinskega osebja, ki se v težkih razmerah in v pomanjkanju zaščitnega materiala maksimalno trudi obvladovati epidemijo. Mislimo na druge še bolj kot nase!

 

Komentarji

Eustahija
30. 3. 2020 21:23:58

Ja, sedaj sem pa malo bolj pomirjen. Gre predvsem za malo razgibavanja in preusmeritvi misli na kaj drugega kot na COVID -19.

Stavcavas
31. 3. 2020 13:56:39

Samo po pameti,pa bo😇

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.