V Belgiji kolesarjenje samo še do 50 kilometrov

Tudi v Belgiji razmišljajo o omejevanju rekreacije, a z manj strogimi ukrepi kot v Franciji, Italiji in Španiji.

Ridley

Belgijski minister za notranje zadeve Pieter De Crem je včeraj za belgijski Het Journaal povedal, da ni več mogoče kolesariti več kot 50 kilometrov, kar naj bi potrdili na današnji seji Sveta za nacionalno varnost.

Belgijski profesionalci trenirajo kot nori

De Crem je izpostavil, da ljudi ne želijo omejevati po vzoru Francije, kjer se je dovoljeno – razen po nujnih opravkih – gibati le v oddaljenosti enega kilometra od doma: »Ljudje imajo pravico iti ven. Če se je dovoljeno gibati le kilometer od doma, bi se v mestih na majhnem območju gibalo stotine ljudi. To vsekakor ni dobra rešitev. Gre tudi za psihološki vidik: to je življenje v zaporu na odprtem.«

Zakaj torej omejitev kolesarjenja? Bržkone zato, ker je na ta način lahko kolesar na prostem le dve, morda tri ure in s tem se zmanjša tudi obremenitev: »Hoja, tek, kolesarjenje … vse to priporočamo, toda trenutno ni pravi čas za dolge kolesarske izlete. Kdor kolesari sam, ni problematičen, toda če to počno vsi, lahko postane okolica zelo natrpana. Še več, to nasprotuje duhu sprejetih ukrepov, s katerimi želimo omejiti socialno življenje za več prestav.«

V zadnjem času imajo profesionalci časa na pretek in kljub temu, da se ne bo dirkalo vsaj do konca maja, se nekateri ne branijo dolgih voženj. Oliver Naesen je v družbi Maxima Pirarda v 12 urah prejšnjo sredo prevozil 365 kilometrov. Thomas De Gendt in Jasper De Buyst pa sta se v soboto odpravila na 280 kilometrov dolgo vožnjo v čast odpovedani dirki Milano–San Remo. Ker sta morala priti še do točke srečanja, sta na koncu vsak prevozila po 300 kilometrov.

Vzdržite se daljših voženj

Ukrepi so v nekaterih drugih državah precej strožji. V Italiji lahko trenirati le profesionalci, vendar samo če imajo pri sebi ustrezna dokazila. Kolesarjenje je prepovedano tudi v Franciji ter v Španiji in Andori. V Španiji naj bi kolesarjem policija izdajala globe, visoke tudi do 3000 evrov, še vedno pa ni povsem jasno, ali omejitev velja tudi za profesionalce.

V Veliki Britaniji je kolesarjenje dovoljeno, vendar pa bodo zaradi prevelike gneče oziroma ker kolesarji niso spoštovali predpisov o varnostni razdalji, prepovedali kolesarjenje po londonskem Richmond Parku.

V Sloveniji je kolesarjenje – in vožnjo z motorji – po gozdovih in gozdnih poteh prepovedala Občina Vodice. V dodatnem pojasnilu so sicer zapisali, da je »kolesarjenje po poljskih poteh in lokalnih cestah, kjer je preglednost in širina poti za varno srečevanje sprehajalcev in kolesarjev ustrezna, dovoljeno oziroma celo priporočljivo«.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.