V soboto je čas za Mountain Lust

Dirkanja je letos malo, a v soboto, 11. julija imamo novo priložnost na Mountain Lustu, nepodprti dirki s štartom in ciljem v Završnici ter vrhom na Pokljuki. Za gorske kolesarje in gravlerje. Predprijave samo še jutri.

Lenart Noč

Pozor: štart prestavljen na 7. uro

Zaradi slabe vremenske napovedi z obeti popoldanskega dežja je štart prestavljen na 7. uro.

Mountain Lust je resna in zahtevna stvar, ki pa se očitno ne trudi biti rezervirana za gravlerje, tako da besede gravel niti nima v imenu. Tisti, ki so Mountain Lusta že udeležili, pravijo, da je težak. In tudi to soboto ne bo lahko. Letos se obeta 92 kilometrov dolga trasa s kar 2200 metri višinske razlike. Tako je, 2200 metrov v manj kot sto kilometrih!

Dopoldne na Pokljuki

Štart bo ob osmih zjutraj pri okrepčevalnici Zavrh v dolini Završnice, to je pri Žirovnici. Tisti, ki smo bili na tretjem Gravelutionu, dolino že poznamo. Tokrat pa trasa ne vodi v Karavanke, ampak najprej čez Ribno v Bohinjsko Belo in na makadamske poti na Pokljuki. Sledi spust v dolino Radovne, kjer se do Gorij sledi kar asfaltirani cesti. Okoli Blejskega vintgarja in skozi Moste se potem vrne v Završnico.

Štartnina stane v predprijavi 20 evrov, čas pa imate samo še jutri: pišite na jpuser7@gmail.com. Od danes prijavljenim preko elektronske pošte pošiljajo sledi GPS.

Zamudniki bodo plačali pred štartom, a morajo priti dovolj zgodaj – med šesto in pol sedmo zjutraj. Štart bo že ob sedmih, toda dan na kolesu bo dolg.

Zmagovalec vzame vse

Kot se spodobi, je Mountain Lust nepodprta dirka, za hrano in tekočino poskrbi vsak sam, trasa ni označena. Vsak tekmovalec mora posneti sled kot dokazilo, da je traso prevozil. Dirka poteka v normalnem prometu, zato je treba upoštevati cestne predpise in paziti na druge udeležence. Najbolje naredimo, če – kot piše tudi v pravilniku dirke – uporabljamo zdravo pamet.

In kaj se zgodi s prijavnino? Štartnina gre v nagradni sklad, vse pa pobere zmagovalec. No, obljubljajo tudi topel obrok in energijski napitek.

Sproščena, a težka dirka

V Združenih državah Amerike je običajno, da nekdanji tekmovalci organizirajo dirke in dve od njih je Velonews uvrstil celo v svoj izbor spomenikov gravlanja. Rebecca Rusch je organizatorka tridnevne prireditve Rebecca’s Private Idaho, Burke Swindlehurst pa si je zamislil brutalno dirko Crusher In The Tusher. Lenart Noč, legenda slovenskega krosa in gorskokolesarskega maratona, ki sicer še vedno rad pripne štartno številko na krmilo, pa skrbi za skupnost tako, da organizira tekmovalno druženje. Po načelu one man band.

Izkušenemu Lenartu je jasno, česa si želijo tekmovalci, a obenem je všečno, da je ubral sproščen pristop k dirkanju. Vendar ne za ceno lahke trase: premierna s štartom v Kranjski Gori je bila brutalna, 148 kilometrov dolga in s skoraj 4000 metri višinske razlike. To je bolelo in tako so jo lani precej skrajšali na 107 kilometrov in dobrih 2600 metrov višinske razlike. Letos bo torej gorsko poželenje še nekoliko krajše.

Lanski zmagovalec Matej Drinovec je dirkal z gorskim kolesom – kar 4 ure in 40 minut. Kakšne pol ure manj kot drugi. Lahko si torej mislite, da bo to še eno epsko doživetje v slovenskih gorah, ki ga nima smisla zamuditi.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.