V Veliki Britaniji državno prvenstvo v gravlanju

Zgodilo se bo, kar se mora zgoditi. Na King’s Cup Gravel Festivalu v Suffolku bodo 27. septembra prvič dirkali za državne naslove v gravlanju. V več krogih! Dan prej bo še gravlerska … vožnja na čas.

Golazo Cycling je pohitel in v organizaciji prireditev neprijaznih časih bodo na hitro organizirali tridnevni King’s Cup Gravel Festival s kampiranjem, muziko in seveda amaterskim dirkanjem. V tekmovalnih kategorijah bodo podelili celo »unikatne majice državnih prvakov«.

Resno amatersko dirkanje

Dirkalo se bo dva dni. V soboto, 26. septembra pripravljajo vožnjo na čas in štiričlansko štafetno tekmo za moške, ženske in mešane štafete. Dirkali bodo na 18,1 kilometrov dolgem krogu s 129 metri višinske razlike. Štart bo na štartni rampi in na kronometru so dovoljeni tudi aerobari, ki pa bodo prepovedani na drugih dirkah.

V nedeljo, 27. septembra pripravljajo dirko s skupinskim štartom na 26 kilometrov dolgem krogu s 129 metri višinske razlike in okrepno postajo. V vsaki kategoriji (urejene bodo po Ucijevem sistemu starostnih kategorij) bo lahko nastopilo do 150 tekmovalcev. Moški, mlajši od 60 let, bodo prevozili tri kroge (78 kilometrov), starejši od 60 let in ženske pa dva kroga, torej 52 kilometrov.

Podlaga bo precej raznolika, brez enega samega metra asfalta in večinoma makadamska, a trasa vodi po vzoru ciklokrosa tudi čez travnate odseke in po mivki, promocijski video in fotografije pa razkrivajo tudi gozdne enoslednice. Vseeno organizator obljublja, da bo omogočena vožnja v veliki skupini in možnost prehitevanja.

Pa še to: na dirkah, ki štejejo za državno prvenstvo, je dovoljeno nastopiti s kakršnimkoli kolesom, da le ni tandem, ležeče ali ročno kolo, na gravlerski vožnji na čas pa ni dovoljena uporaba kolesa za kronometer. Si predstavljate kronometrsko kolo z diskom in 33-milimetrskimi ciklokros plašči? Uh …

Se izgublja romantika?

Dirkanje v krogih? Okrepna postaja vsakih 26 kilometrov? Skoraj nepregledno število kategorij? Bolj romantično razpoloženi se gotovo pridušajo, ker se s tem izgubi komponenta avanture, ki naj bi bila sestavni del gravlanja – tudi dirk. Navsezadnje je tudi razdalja precej kratka, zmagovalec bo najbrž v cilju v dveh urah in pol. Pa še to: gravlerski kronometer? Vse skupaj najbolj spominja na dirkanje po vzoru svetovne serije UCI Gran Fondo.

A to je normalna pot. Ne samo da se komercializira, gravlanje se v Združenih državah Amerike tudi profesionalizira.Pozimi, ko Uci še ni imel toliko dela s pandemijo covid-19, se je govorilo tudi o gravlerskem svetovnem prvenstvu. Razna nacionalna prvenstva tako niso presenečenje – je pa res, da ni povsem jasno, pod čigavim okriljem bo potekala dirka v Veliki Britaniji. Uci je na celi spletni strani omenjen točno enkrat. Vsekakor pa je to lahko začetek nečesa večjega. Golazo Cycling je resen organizator.

Da King’s Cup Gravel Festival ne bi imel preveč elitno-amaterskega značaja – za udeležbo morajo imeti tekmovalci licence – in da bo organizator zaslužil kak funt več, pa bodo po zaključku dirke za državno prvenstvo pripravili na isti progi še Gravel Fondo za do 2000 udeležencev, ki bodo lahko prevozili dva ali tri kroge.

Seveda pa je vprašanje, ali bodo množičen festival glede na nezavidljiv zdravstveni položaj v Veliki Britaniji sploh lahko izpeljali. Organizator je optimističen, a tudi realen: dopustili so možnost, da prireditev prestavijo na oktober ali celo na leto 2021.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.