Sirotka v prahu ni bavbav

Brez dvoma najpopularnejši športni prehranski dodatek je sumljivega videza: ob pogledu na vreče praškov sirotkinih beljakovin (angl. whey) nazadnje pomislimo, da gre za nekaj naravnega. Pa vendar niso nič drugega kot predelana sirotka. Če pri roki ni kosila, je beljakovinski šejk dobra rešitev.

Pixabay

Dolgo je bila sirotka le stranski produkt pri izdelavi sira in je v najboljšem primeru končala kot krma živalim, večinoma pa kot biološki odpadek. A z novimi spoznanji o koristnih beljakovinah iz sirotke velja za cenjeno surovino.

Pot od mleka do sirotke v prahu

Kravje mleko vsebuje dva tipa beljakovin. 80 odstotkov je kazeinov, preostalih 20 odstotkov pa so sirotkine beljakovine. Ko se v mleko doda encim kazein ali kislino, se mleko sesiri. Kazein daje po koagulaciji trdno konsistenco skuti, sirom in drugim mlečnim izdelkom, tekoč stranski proizvod, ki nastane pri predelavi mleka v sir, pa je sirotka.

Dobra lastnost sirotkinih beljakovin je, da so hitro prebavljive. To pomeni, da jih začne telo hitro izkoriščati za gradnjo in obnovo, torej regeneracijo. Vsebujejo prav vse za telo potrebne aminokisline (gradnike beljakovin), vključno z nezanemarljivimi količinami lizina.

Velike vreče ali posode z napisi »Whey« vsebujejo koncentrirano in dehidrirano sirotka. Koncentrira se jo z membranskimi tehnikami. Tekočino se filtrira skozi polprepustno membrano, ki prepušča beljakovine, druge snovi (maščobe in del laktoze) pa zadrži. Koncentrirano sirotko, ki je še vedno tekočina, se nato posuši, s čimer se pridobi beljakovinski prašek.

Sirotka je stranski produkt sirarjenja. Zadnje čase je v trgovinah na voljo ustekleničena sirotka, koncentrirano in dehidrirano pa vam jo prodajo v prahu.

Sirotka je stranski produkt sirarjenja. Zadnje čase je v trgovinah na voljo ustekleničena sirotka, koncentrirano in dehidrirano pa vam jo prodajo v prahu. Pixabay

Od koncentrata do izolata

Kaj kmalu lahko ugotovimo, da se prodaja celo paleto različnih proteinov. Izbiramo lahko med okusi čokolade, jagode, vanilije ... in vse do okusa bananinih čokoladic. Sirotkine beljakovine v prahu pa se lahko razlikujejo tudi po načinu obdelave.

Koncentrat je najmanj obdelana sirotka v prahu. Vsebuje do 80 odstotkov beljakovin in nekaj malega maščob in laktoze.

Izolat je dodatno prešiščen koncentrat sirotkinih beljakovin. Pri izolaciji se skoraj v celoti odstrani vso maščobo in laktozo. Končni rezultat je »čisti« vir z več kot 90-odstotno vsebnostjo beljakovin. Ker vsebujejo nič ali zelo malo laktoze, so izolati primerni za ljudi z laktozno intoleranco.

Hidrolizat je koncentrat sirotkinih beljakovin, obdelan s kislino ali encimi. To povzroči razpad vezi med aminokislinami. Iz dolgih beljakovinskih verig se pridobi krajše verige, ki vsebujejo le nekaj aminokislin ali posamezne aminokisline. S hidrolizo se zniža alergenost mlečnih proteinov. Popoln hidrolizat sirotkinih beljakovin je tako primeren za ljudi z alergijo na mlečne beljakovine. Sirotkine beljakovine so sicer hitro prebavljive, a hidrolizirane se prebavijo še hitreje.

So beljakovinski praški res nujen dodatek?

V svetu športa, se posebej v fitnes industriji, velja prepričanje, da ni regeneracije brez proteinskega šejka. Res je, da beljakovine igrajo pomembno vlogo pri regeneraciji, vendar jih lahko v zadostni količini brez težav zaužijemo z normalno hrano. Tudi pusti mlečni izdelki, pusto meso, ribe in jajca vsebujejo dovolj vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje.

Seveda ni s sirotkinimi beljakovinami v prahu prav nič narobe, a gre tudi brez njih. So pa enostaven in priročen način za hiter vnos beljakovin še posebej, ko okoliščine ne dopuščajo normalnega obroka. In priznati je treba, da so nekateri proizvodi iz sirotke prava poslastica.

Vsebnost beljakovin v živilih

 

količina beljakovin na 100 g

energijska vrednost na 100 g

Količina beljakovin na 100 kcal (g/100 kcal)

Koncentrat sirotkinih beljakovin

73 g

423 kcal

20 g

Izolat sirotkinih beljakovin

93 g

377 kcal

25 g

Hidrolizat sirotkinih beljakovin

81 g

350 kcal

23 g

Skyr

11 g

62 kcal

17 g

Grški jogurt brez maščob

10 g

57 kcal

18 g

Posneta skuta

13 g

71 kcal

18 g

Piščančja prsa, file

22 g

106 kcal

21 g

Pusta govedina

22 g

117 kcal

18 g

File brancina

18 g

97 kcal

19 g

Tunina v lastnem soku

25 g

116 kcal

22 g

Jajce

13 g

142 kcal

9 g



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.