Čokoladno mleko: supernapitek po treningu

Po naporni vadbi telo potrebuje počitek in nekaj ljubezni. Še posebej, če nov podvig sledi naslednji dan ali celo že če nekaj ur. Lonček je spet pristavila industrija športne prehrane, ki je za ta namen izdelala idealno mešanico, a obstaja cenejša rešitev.

Pixabay

Ko se po vožnji izmozgani privlečemo domov, bomo najhitreje spet postali podobni živemu bitju, če v sistem vnesemo nekaj ogljikovih hidratov, beljakovin in elektrolitov. Strokovnjaki pravijo, da naj bi po vadbi čim prej zaužili ogljikove hidrate in beljakovine v razmerju od 3 : 1 do 4 : 1 oziroma 1 gram ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase in okrog 20 gramov beljakovin.

Vesela kravica razveseli tudi športnika

Prodajalec športne prehrane bi zato predpisal: »Dve merici tega regeneracijskega napitka oziroma tistega, če vam je ljubši okus vanilje.«

Zadevo lahko enostavno rešimo tako, da vase zlijemo čokoladno mleko. Embalaža s prikupno kravico res cilja na otroško populacijo, a po naporni vadbi ga je vesel tudi športnik.

Da je čokoladno mleko odličen regeneracijski napitek, se ve že dolgo. Tudi raziskovalci ga imajo radi. V številnih raziskavah so primerjali čokoladno mleko s komercialnimi regeneracijskimi pripravki. Ne bomo šli v podrobnosti, a dejstvo je, da se jim lahko čokoladno mleko brez težav postavi ob bok. Včasih se izkaže celo bolje.

Zakaj si čokoladno mleko zasluži toliko hvale?

Ogljikovi hidrati, beljakovine, voda in elektroliti so tisti, ki ga dvignejo v višave.

Ogljikovi hidrati

Res je, da na kolesu zaužijemo kupe sladkorja, čokoladno mleko pa je nova sladkorna bomba. A dodani sladkor daje idealno razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Čokoladno mleko vsebuje kar tri vrste sladkorjev: fruktozo, glukozo in galaktozo. Ti sladkorji nam povrnejo energijo in pomagajo napolniti glikogenske zaloge.

Beljakovine

Glavni gradniki mišic med vadbo hudo trpijo. Mleko vsebuje približno 3 odstotke beljakovin. Torej jih res ne vsebuje ogromno, vendar beljakovine kravjega mleka veljajo za izjemno kakovostne in popolne. Mleko vsebuje vse esencialne aminokisline in to v razmerju, ki ustreza našemu telesu.

Elektroliti

Glikogenske zaloge se bodo napolnile, mišice si bodo opomogle, poskrbeti moramo še za izgubljeno tekočino. Zaradi visoke vsebnosti vode in elektrolitov se čokoladno mleko izkaže tudi kot dober rehidracijski napitek.

Bonus

Glavni namen regeneracijskih napitkov je nadomeščanje ogljikovih hidratov, beljakovin in elektrolitov. Čokoladno mleko ponuja vse to in še več: mleko vsebuje veliko kalcija in tudi vitamin D, ki je potreben za njegovo absorpcijo. Poleg tega je vir drugih vitaminov in mineralov, kot so vitamin B12, vitamin A, fosfor, cink, kalij.

Kolikšna naj bo doza?

Za uživanje v koristih čokoladnega mleka bomo morali vzeti kar konkreten kozarec. Pol litra bo super. In kakšen dodaten deciliter ne bo škodil.

 

0,5 litra čokoladnega mleka

Energijska vrednost

320 kcal

Maščobe

3 g

Ogljikovi hidrati

55 g

Beljakovine

17 g

Tudi čokoladno mleko ni popolno

Mleko je hitro pokvarljivo živilo, zato ni priročno za na pot, še posebej v poletnem času. Trajno, sterilizirano mleko je dolgo obstojno pri sobni temperaturi, vprašanje pa je, ali bo preživelo v avtu na 40 stopinjah Celzija, medtem ko premagujemo epski kolesarski krog. V tem primeru je varneje uporabiti regeneracijske praške, ki jih zmešamo z vodo tik pred zaužitjem.

Glavna potencialna težava mleka pa je lahko laktoza, mlečni sladkor. Ta mnogim, ki jim primanjkuje encima laktaze, povzroča prebavne težave. K sreči je na voljo čokoladno mleko brez laktoze. Žal pa nekaterim mleko povzroča tudi druge težave. Ti se bodo morali čokoladnemu mleku odpovedati.

Kako je s čokoladnim mlekom iz domačega mleka?

Domače polnomastno mleko ni idealna izbira za čokoladno mleko. Ker ima več maščobe, je res bolj okusno, a žal manj primerno za regeneracijo. Takoj po vadbi maščob ne potrebujemo, saj le otežijo proces hitre regeneracije.

A obstaja rešitev. Mleko prekuhamo, ohladimo in odstranimo smetano, torej odvečno maščobo. Mleko lahko tudi malce razredčimo z vodo in tako zmanjšamo koncentracijo maščob. Dodajmo še žlico kakava, nekaj namiznega sladkorja in imamo dobro alternativo kupljenemu čokoladnem mleku.

Komentarji

ledvica
16. 8. 2021 06:34:00

Ce ti ne ukinejo najljubsega. Ane? 😜

David
16. 8. 2021 23:51:49

Kako pa je z regeneracijskega vidika kakšen sladoled, sploh v kombinaciji z jogurtom?

Erika Jesenko
17. 8. 2021 13:57:22

Sladoled bi bil super, če bi bil brez maščob 😉
Dobra izbira je tudi kakšen sadni jogurt ali pa kakšen puding.

MatoMatt
21. 8. 2021 13:33:39

Super! Pri skoraj 41-tih letih imam zdaj izgovor tudi v pisni obliki, da lahko še vedno pijem čokoladno mleko. Tale članek si bom natisnil in ga nabil na domača vrata ( v stilu Martina Luthra). Še je pravica na tem svetu :)

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.