Silca Mensola: titanov nosilec števca

Kos opreme, ki ga sicer nujno potrebuješ, a verjetno zanj nisi pripravljen plačati skoraj toliko, kot stane števec sam. Je pa dobra ideja za darilo.

Silca

Živimo v zlatih časih za kolesarstvo. Dirkanje že dolgo ni bilo tako atraktivno, prenosi še nikoli tako pestri in dostopni, vzpenja se žensko kolesarstvo, s specialkami lahko zapeljemo na makadam, z električnimi kolesi je postala kolesarska rekreacija zanimiva za več ljudi in kolesarji dobivajo v mestih več prostora. Kolesarstvo tako postaja šport za množice in pomembna oblika mobilnosti v razvitem svett. Tudi zato, ker je dostopno. Dokler ne pogledamo, kaj nam ponujajo draguljarji: in odkar je predstavila diamantno polirane verige, je med njimi tudi Silca. Lani so kupili opremo za 3D-tiskanje iz titana in včeraj predstavili svoj prvi tovrstni izdelek: nosilec števca za 210 evrov.

Vesoljski kos

Silca ni prva v kolesarski industriji, ki se je lotila tridimenzionalnega tiskanja s titanom. Po tem najbolj slovi avstralski Bastion, že pred leti pa je Pinarellov hišni proizvajalec komponent Most predstavil 3D-tiskan kokpit za kronometer. Silca, ki med drugim oskrbuje zanesenjake s titanovimi slamicami (ki so izdelane po precej bolj preprostem in cenejšem postopku), je za svoj prvi tovrstni izdelek izbrala nekaj tako preprostega, kot je nosilec za števec.

Je res tako preprosto? Od nosilca za števec sicer ne pričakujemo prav dosti, razen, da bo varno držal števec. In da bo seveda lahek ter aerodinamičen. Morda tudi lep? Oh, zelo praktično je, če ga lahko privijemo na prednji del krmilne opore, da ne kazi čistih linij krmila. Skratka, izkaže se, da je težko dobiti nosilec, ki vam bo res všeč.

Mensola naj bi združevala vse te lastnosti. Oblikovalski vzor so našli v letalski in vesoljski industriji, menda tudi z mislijo na aerodinamiko. Uporabili so titanovo zlitino 6Al-4V, zato naj bi bil izdelek od šest do dvanajstkrat trdnejši kot aluminijasti nosilci in obenem od 10 do 15 odstotkov lažji. Odvisno od modela tehtajo od 27 do 35 gramov.

Deset različnih variant je na voljo za krmilne opore Specialized, Bontrager, FSA, Enve, Zipp, Syncros, Firefly in Bianchi ter za krmilo BlackInc. Zraven sta priložena tudi titanova vijaka. Kompatibilni so z napravami Garmin in Wahoo ter dovolj dolgi tudi za gromozanskega Garmin Edge 1030 Plus.

To je predrago!(?)

Menda kilogram materiala stane 500 dolarjev, postopek tiskanja pa je dolgotrajen in v treh dneh naj bi jih izdelali komaj 50. V prihodnosti bodo sicer zmogljivosti izboljšali z novim tiskalnikom, a bodo kapacitete zapolnili z drugimi izdelki, ki še prihajajo.

Večina se bo verjetno samo nasmehnila in še naprej radostno nameščala števec na plastičen izdelek, ki ga najdemo v vsaki škatli novega števca. Marsikoga pa bodo verjetno zasrbeli prsti in bo v navalu zapravljivosti ali iracionalnosti vtipkal številko kreditne kartice. Navsezadnje je titan tako rekoč večen in to verjetno velja tudi za Mensolo – vsaj do menjave kolesa, če ob tem zamenjate tudi tip krmilne opore.

In če se v družbi sprašujete kaj kupiti za petdesetetnico zanesenjaku, ki ima že skoraj vse … tega še nima. Pa še to: kdor si privošči titanov okvir, na krmilo menda ne bo privijal plastike?

Komentarji

ledvica
20. 5. 2021 17:59:36

Iz spodnje perspektive zgleda kot falus. Hmmm wonder why...

Matej Zalar
21. 5. 2021 08:58:01

Ne vem če to ne pove več o opazovalcu kot o vesoljski ladji sami :)

Zmago1
21. 5. 2021 20:50:04

Vesojska tehnologija, cena (na g )višja kot zlato...noter pa plastičen vstavek-neprecenljivo :)

ledvica
22. 5. 2021 11:03:22

Matej, ja opazovalcu so falusi vsec.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.