Petkove kratke (09/2022)

V Ukrajini divja vojna, kolesarska karavana pa gre dalje, a osimromašena za ruske in beloruske ekipe, ponekod ne bodo smeli nastopati niti državljanke in državljani teh držav.
Ukrajinec Mark Padun je v nedeljo zmagal na kronometru v zadnji etapi dirke Gran Camino, skupno je bil tretji.

Ukrajinec Mark Padun je v nedeljo zmagal na kronometru v zadnji etapi dirke Gran Camino, skupno je bil tretji. Gran Camino

Peti dan vojne je Mednarodni olimpijski komite pozval športne zveze k prepovedi udeležbe ruskih in beloruskih ekip in športnikov na tekmovanjih, potem ko je Uci pozival k diplomatskim rešitvam. Isti dan kot MOK je reagirala avstralska kolesarska zveza s prepovedjo nastopanja ruskih in beloruskih kolesarjev v Avstraliji, torej tudi na svetovnem prvenstvu v Wollongongu. Šesti dan vojne je Look, opremljevalec s kolesi in obročniki Corima, prekinil sodelovanje z ekipo Gazprom-RusVelo.

Sankcije zaradi vojne v Ukrajini

Na isti dan, torej v sredo, je moral reagirati tudi Uci s prepovedjo nastopanja ruskim ter beloruskim ekipam in reprezentancam ter odpovedjo Uci dirk v Belorusiji in Rusiji. Na dirkah ne smejo več sodelovati komisarji iz teh držav. Na dirkah so prepovedani nacionalni simboli oziroma kakršnakoli omemba obeh držav, kolesarji ne smejo nastopati v majicah državnih prvakov, prepovedani sta tudi himni. Seveda se lahko posamezne države odločijo drugače in prepovedo dirkanje tudi športnikom posameznikom.

In to se že dogaja. Precej bolj ostro sta po avstralski reagirali še kolesarski zvezi Nizozemske in Velike Britanije. Na Nizozemskem so v skladu z odločitvijo nizozemskega olimpijskega komiteja prepovedali nastope tudi beloruskim in ruskim športnikom. Enako so se odločili Britanci, ki so k temu pozvali tudi Uci. Če se to ne bo zgodilo, bodo predstavniki British Cycling bojkotirali kongres Evropske kolesarske zveze, ki bo že ta konec tedna na Danskem. Da bi morali prepovedati tekmovanja tudi športnikom iz držav, ki sta napadli Ukrajino, se strinja Brian Cookson, predsednik UCI med letoma 2013 in 2017.

Morda niti ne več zanimivo, a gotovo povedno je, da niso sankcionirani funkcionarji pri Mednarodni kolesarski zvezi. To naj bi bilo tudi v skladu z MOK, ki prav tako dopušča sodelovanje funkcionarjev, če niso neposredno vpleteni v kršitve olimpijskih vrednot. Da so vseeno sankcionirani športniki, je seveda do skrajnosti degutantno, ampak o športu pač odločajo možje v suknjičih.

Ruski oligarh Igor Makarov – ki sicer ni na seznamu sankcioniranih oligarhov – ostaja član Ucijevega upravnega odbora. Bil je ključni mož za to, da je leta 2013 predsednik Uci postal Cookson. Ta zdaj poziva k ostrim sankcijam, ne pa tudi Lappartient, ki se za svoj vzpon v vrh organizacijske strukture v kolesarstvu prav tako zahvali Makarovu. Navsezadnje je nasledil prav Cooksona. O vzponu in vplivu Makarova je sicer odlično pisal Cyclingtips – za devet minut branja se splača porabiti vsako sekundo.

Med žrtvami vojne je tudi ukrajinski trener Aleksander Kulik, ki je bil na vojaški dolžnosti ubit med pomočjo beguncem pri evakuaciji Kijeva. David Lappartient je v sožalnem tvitu zapisal, da je »umrl v kontekstu ukrajinske situacije«. Celo Vladimir Vladimirovič Putin uporablja za vojno bolj neposreden izraz posebna vojaška operacija.

Sankcionirane ruske ekipe: Gazprom-RusVelo, Vozrozhdenie, Maraton Tula (dirkališčno kolesarstvo).
Sankcionirane beloruske ekipe: CCN Factory Racing, Kolesarski klub Minsk (moška in ženska ekipa).
Sankcionirane ruske dirke: VN Moskve 1, VN Moskve 2, VN Sankt Peterburga (vse tri dirkališčno kolesarstvo), Five Rings of Moscow (2.2)

Ruske in beloruski kolesarji in kolesarke, kakor kaže zdaj, ne bodo mogli dirkat na Nizozemskem, Veliki Britaniji in Avstraliji. Vprašanje časa pa je, kdaj se bo omejitvam pridružilo še več zvez. Poleg devetih Rusov ekipe Gazprom-RusVelo – med njimi je Ilnur Zakarin – kaže slabo tudi za Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), ki med drugim ne bo smel več nositi majice državnega prvaka v kronometru, in Belorusa Aleksandra Riabušenka (Astana-Kazahstan). Vlasov je sicer že izrazil nestrinjanje z vojno.

Aleksandr Vlasov je zaradi nizozemskih sankcij ostal brez Amstel Gold Race.

Aleksandr Vlasov je zaradi nizozemskih sankcij ostal brez Amstel Gold Race. RCS Sport/UAE Tour

V ženski svetovni seriji bodo imele težave Rusinje Alena Ivančenko in Maria Novolodskaia (obe UAE-ADQ), Tamara Donova-Balabolina, Diana Klimova in Gulnaz Khatunceva (Roland-Cogeas Edelweiss) in Belorusnja Alena Amialiusik (Canyon-SRAM).

Žal v vojnah vedno nastradajo nedolžni. Šport ni nobena izjema.

Sivakov odslej za Francijo

Uci je dal kolesarjem z dvojnim državljanstvom možnost, da zamenjajo tekmovalno licenco in že isto leto nastopijo tudi za reprezentance. To je že danes uredil Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), ki se je sicer rodil ruskim staršem v Italiji in otroštvo preživel v Franciji. Poslej bo nastopal za Francijo, kar si je, kot je povedal, želel že nekaj časa.

Trofeo Laigegulia prva dirka, na kateri so veljale sanckcije

Na sredni dirki je zmagal Jan Polanc (UAE Emirates), od tega dne pa ni smel več nastopat Gazprom-RusVelo. Poskusili so s predlogom, da bi do konca leta dirkali brez sponzorskih napisov na dresih, kolesih in avtomobilih, a jih je Uci zavrnil. Po poročanju Cyclingnews še niso obupali, z belimi dresi želijo biti glasniki miru. Vprašanje je s čigavim denarjem. Res pa je nekoliko svetohlinsko prepovedati dirkat kolesarski ekipi, medtem ko v Evropsko unijo prihaja plin njihovega sponzorja, seveda skupaj z računi.

Ekipa Drone Hopper-Androni Giocattoli je v Laigegulii dirkala v dresih z ukrajinsko zastavo in napisom #nowar, v podporo komaj 19-letnemu ukrajinskemu kolegu Andreju Ponomarju, ki sicer ni bil na štartu.

Ekipa Drone Hopper-Androni Giocattoli je v Laigegulii dirkala v dresih z ukrajinsko zastavo in napisom #nowar, v podporo komaj 19-letnemu ukrajinskemu kolegu Andreju Ponomarju, ki sicer ni bil na štartu. Drone Hopper-Androni Giocattoli

Jaroslav Popovič se je pripravljen vrniti v Ukrajino

Odlični nekdanji kolesar, zdaj športni direktor pri Trek-Segafredo, je bil z ekipo na Dirki po ZAE, ko se je v njegovi prvi domovini začela vojna. V čustvenem nagovoru na Instagramu je prosil za pomoč Ukrajini. Za L’Equipe je izjavil, da se je pripravljen boriti: »Razmišljam le o tem, da bi odšel v mojo državo in prevzel orožje. Okleval sem leta 2014, ko sem še dirkal. V petek zvečer sem to povedal ženi, ki je zaradi tega zelo razburjena. Ampak to čutim v sebi in nekaj moram narediti. Seveda me je strah, ampak leta 2014, ko so ljudi bombardirali, a se je o tem govorilo manj, nisem šel tja [misli na aneksacijo Krimskega polotoka, op.a.]. Zdaj se ne želim več skrivati.«

Na bolniški …

Konkurenca na Strade Bianche bo zaradi številnih odpovedi tik pred zdajci močno okrnjena. Vincenzo Nibali je prebolel covid-19, a očitno so se težave zavlekle, zato bo izpustil Strade Bianche in Tirreno–Adriatico. Tom Pidcock je dobil trebušni virus, enake ali podobne težave imajo še Romain Bardet (DSM), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Alberto Bettiol in Magnus Cort (EF Education-EasyPost) – očitno razsaja v pelotonu trebušni virus. Tom Dumoulin po sporočilu za javnost ekipe Jumbo-Visma »ni fit«, Wielerfliets poroča, da je zbolel za covidom-19.

Mathieu van der Poel je Strade Bianche prečrtal že pred časom. Že dva tedna kot nor trenira v okolici Benidorma v Španiji in naj bi tam ostal še dva tedna. Njegov oče Adrie van der Poel za Sporzo ni želel potrditi kdaj se bo vrnil na dirke, omenil pa je, da sin občasno še ima bolečine v hrbtu, a je bistveno bolje, kot v preteklih letih.

Fernando Gaviria ima še naprej smolo. Potem ko se je pred UAE Tourom tretjič v dveh letih okužil s koronavirusom, si je na Omloop Het Nieuwsblad ob padcu zlomil ključnico.

Lawrence Naesen, mlajši Oliverjev brat je prav tako padel na Omloop Het Nieuwsblad, tudi on si je zlomil ključnico.

Tim Declercq je po okužbi s koronavirusom, ki jo je kot mnogi drugi staknil na Saudi Touru, utrpel še perikarditis. Na kolo se po 17 dneh popolnega odmora vrača prav danes, v petek. Vnetje osrčnika je za Het Laatste Nieuws označil kot manjšo težavo, ki pa seveda terja počitek. Zdaj ga čaka kar nekaj dela, da bo ujel pravo traktorsko formo. Predvideva, da bi bil lahko dovolj dobro pripravljen šele za Pariz–Roubaix, seveda če bo izbran za ekipo. Na otvoritvenem vikendu dvojčka dirk Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne–Bruselj–Kuurne je bilo po mnenju mnogih precej očitno, da je Quick Step–Alpha Vinyl zapustil bled moštveni vtis zato, ker je manjkal Declercq, ki pregovorno v začetni fazi dirke zaleže za dva kolesarja.

Lennard Hofstede ni bil bolniško odsoten, a ga Jumbo-Visma letos ni sprejela niti na decembrske niti januarske priprave ali prijavila na dirke … ker je zavračal cepljenje, je poročal Wielerfliets. Jumbo-Visma je razumevajoča ekipa, ki lani ni imela težav z neplačanim dopustom Toma Dumoulina, letos pa so sprejeli tudi Hofstedejeve zadržke. Ker se situacija umirja, je spet dobil zeleno luč, a naj bi prvič dirkal šele na Klasiki Brugge-De Panne 23. marca. Razen, če ga bodo zaradi odsotnosti, ki jih še vedno povzroča koronavirus, pač vpoklicali prej.

Peter Sagan: »V pelotonu ni več spoštovanja.«

Na izjavo natančno lahko določimo, kdaj je profesionalni kolesar, recimo diplomatsko, dozorel. V intervjuju za Het Nieuwsblad se je 32-letni Peter Sagan (TotalEnergies), ki je letos popolnoma izven forme, pritoževal: »Mislim si, dobro, si močan, šampion, karkoli. Ampak si mlajši. Mlajše generacije ne izkazujejo spoštovanja. Veste, to se občuti. Včasih so obstajali nepisani zakoni. Zdaj pozabi na to. Tam je popolna anarhija.«

TotalEnergies

In kaj ga najbolj jezi? Uriniranje. »Včasih smo se skupaj ustavili. Zdaj vsi ščijejo s koles. Vprašam se: Je to normalno? Ne potrudijo se niti, da bi zapeljali ob rob ceste. Ne bom omenjal imen, ampak ščijejo kar sredi grupe.« To je prvič opazil na Dirki po Slovaški, kjer je nosil majico vodilnega in se kolesarji niso ustavili, ko je zapeljal na stran, pač pa naprej napadali.

Kaj hočemo, niti Sagan ni mogel ostati neobrzdani kolesarski rocker. Še ostrižen je, kot komercialist v farmacevtskem podjetju.

Vabila na Giro prejmejo: Bardiani CSF Faizanè, Drone Hopper-Androni Giocattoli, Eolo-Kometa

Potem ko je avtomatsko vabilo na letošnji Giro iz taktičnih razlogov zbiranja točk za uvrstitev v svetovno serijo za naslednje tri sezone zavrnila Arkea-Samsic, so pričakovano dobile vabila tri italijanske ekipe, ki so dirkale na Giru že lani. Eolo-Kometa je celo dosegla etapno zmago po zaslugi Lorenza Fortunata, ki je na Monte Zoncolanu po dolgem begu nazadnje strl Jana Tratnika. Vabilo za Eolo-Kometa je bilo pričakovano, ker je Kometa madžarsko mesnopredelovalno podjetje, štart Gira pa bo na Madžarskem.

Astana-Kazahstan ne plačuje

Velonews je v torek poročal, da kolesarji še niso dobili januarskih plač, medtem ko naj bi februarske izplačali do konca tega tedna. S plačami so bile v kazahstanski ekipi vedno križi in težave, običajno pa so vedno zamujale januarske, ker administrativni mlini pač meljejo počasi.

Geniezu štiri mesece pogojne kazni zaradi domačega nasilja

Pisal sem že, da je Alexander Geniez (Total Energes) v soprogo vrgel telefon in jo tudi potem še napadel, tako da je morala poiskati zdravniško pomoč. Grozilo mu je pol leta pogojne zaporne kazni, v sredo pa mu je bila izrečena štirimesečna. Letos sicer dirka solidno, pravzaprav najbolje od sezone 2018: na Saudi Touru je bil osmi, na Dirki po Ruandi je zmagal v prologu in še eni etapi.

Seveda je bilo pričakovati blažji medijski pogrom. Velonews je skušal dobiti komentar TotalEnergies, a zaman. S primerom se bo ukvarjal Ucijeva etična komisija, ki doslej z zadevo ni bila seznanjena, zdaj pa razmišljajo o disciplinskih ukrepih, ki jih lahko sprejmejo v skladu s svojim etičnim kodeksom.

Tour de France na Netflixu? Načrtujejo dokumentarno serijo.

Kot da niso trije tedni prenosov dovolj, se zdaj obeta še vpogled v zakulisno dogajanje. Telegraph je poročal, da naj bi se za serijo dogovarjali Netflix, organizator Toura ASO in osem ekip, med njimi Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma, Movistar in Quick-Step Alpha Vinyl. Serijo naj bi produciral Box to Box Films, ki ima uspešno izkušnjo s serijo Drive to Survive, ki je dokumentirala zakulisno dogajanje v Formuli 1. Po prvi sezoni te serije naj bi gledanost dirk Formule 1 narasla za 53 odstotkov.

Če sem ciničen, bi rekel, da ima tako dolgočasen šport, kot je Formula 1, verjetno precej večje težave z gledanostjo, kot kolesarstvo. Ta šport ima druge težave: ekipe nimajo od televizijskih pravic skoraj nič, si pa lahko obetajo čeden zaslužek od Netflixa. Če bo gledanost Toura zrasla, kar si verjetno vsi obetajo, bo imel od tega še vedno največ ASO.

Dokumentarci z dirk sicer niso nič novega: začelo se je z zabavnimi dnevnimi filmčki Backstage Pass, ki jih je na Youtubu objavljal GreenEdge (zdaj BikeExchange-Jayco), leta 2020 je dokumentarec Ronde Treasures z Dirke po Flandriji pripravil organizator dirke Flanders Classics, Jumbo-Visma je predstavila leta 2020 film Code Yellow, lani smo gledali Plan B. Seveda pa največ pozornosti vzbujajo Netflixove dokumentarne serije o dogajanju v Movistarju, letos bodo predvajali že tretjo sezono.

Glavna nagrada na ženski dirki: preveza za oči in vibrator

Ženska etapna dirka na Nizozemskem, ki se je lani imenovala Healthy Ageing Tour, se je letos preimenovala v EasyToys Bloeizone Fryslân Tour. Izkazalo se je, da je EasyToys tisti EasyToys. Zmagovalka uvodnega kronometra Ellen van Dijk se je razveselila glavne praktične nagrade, med drugim igralnih kart kamasutra, preveze za oči, kozmetike, nogavičk z igrivimi motivi in barvitega vibratorja z »močnim motorjem, 11 možnostmi vibriranja, možnostjo polnjenja, ki je preprost za uporabo«, kot se pohvalijo na spletni strani.

Ellen van Dijk je bila zadovoljna, ker so nagrade očitno v ženskem kolesarstvu čedalje boljše. Leta 2015 je Jolien D’Hoore na Ronde van Drenthe dobila sesalec, kar so nekateri povezovali s seksizmom. Saj veste, sesalci so za ženske. Poleg drugega – na kronometru je zaradi slabe organizacije vladal kaos, kot kaže, se je dirkalo kar na odprti cesti – je ženski kolesarski sindikat kritiziral tudi to nagrado, ki sicer po mojem mnenju simpatično promovira vrednote ženske emancipacije, poleg tega pa je vredno pohvale, da EasyToys vlaga v žensko kolesarstvo.

Gre sicez za tridnevno dirko: danes je zmagala Lonneke Uneken (SD Worx) – verjamem, da je tudi ona dobila praktično nagrado.

Komentarji

kolesar123
5. 3. 2022 12:44:38

Ne vem če so športniki odgovorni za politične odločitve (kakršne koli že) svojih voditeljev, zato mislim, da bi jim morali pustiti nastopati. V smislu ločitve športa in politike. Običajno je to zagovarjal tudi MOK.
Vsekakor pa bi razumel prepoved nastopanja posameznim športnikom, ko bi ti podpirali odločitve v nasprotju s splošnimi moralnimi načeli.

Matej Zalar
7. 3. 2022 09:32:38

Da bi bil šport ločen od politike, žal ne gre pričakovati, je pa po tem ključu po mojem problematična že zahteva po opredelitvi športnikov. V Rusiji je beseda vojna prepovedana in zdaj siliti Ruse v tveganje, da bodo imeli težave, ko bodo doma obiskali mamo ... kaj pa vem.

Na splošno se mi zdi precej nepotrebno, da se športniki opredeljujejo glede zadev, o katerih mogoče celo nimajo pojma, potem pa se taktično, tako da je všečno čim več ljudem, opredeljujejo za to in ono, kar je pač v danem trenutku najbolj koristno.

Glavna težava v tej zbrki je pa to, da nasankajo nič krivi: od ruskih in beloruskih športnikov do prodajalke Ikee v Moksvi, ki je zdaj tudi ob službo, ampak ona nas seveda ne zanima v taki meri kot Vlasov ali Vaček, ki pa je dejansko služil plačo neposredno prek Gazproma.

Skratka, tukaj težko rečeš kaj je prav. Jaz sem za to, da bi Rusi in Belorusi dirkali naprej povsod, ne da bi jih gnjavili kaj si mislijo o "kontekstu situacije v Rusiji". Ampak jaz sem še za marsikaj, kar se na koncu izkaže, da ni mogoče, ker očitno nekaj tako kompleksnega kot je globalna družba ne more več delovat po svetopisemskih načelih.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.