Petkove kratke (08/2022)

UAE Tour je v prvih šestih etapah postregel z več zabave kot smo pričakovali, toda prvi vrhunec sezone bo, kot vedno, otvoritveni konec tedna v Belgiji. Sezono pa bo na dveh manjših francoskih enodnevnih dirkah odprl tudi Primož Roglič.

RCS Sport

Gazprom se oglašuje, kot da ni nič

Ob invaziji na Ukrajino se zdi marsikaj precej brez zveze in seveda se nismo mogli izogniti debatam kako naj na vojno reagira Mednarodna kolesarska zveza.

Svet sprejema ostre gospodarske sankcije proti Rusiji, UEFA je prestavila finale Lige šampionov iz Sankt Peterburga v Pariz, Formula 1 je odpovedala dirko v Sočiju … v Dubaju pa je danes Čeh Mathias Vaček s presenetljivo zmago v dresu Gazprom-RusVelo delal reklamo največjemu proizvajalcu zemeljskega plina na svetu, ki je v več kot 50-odstotni državni lasti. Vaček ni kriv ničesar, on je skupaj z moštvenima kolegoma odlično dirkal v begu, ki jih je dobro napel šprinterjem v pelotonu. A prizor je bil res naravnost bizaren in le deloma ga uravnoteži zmaga Ukrajinca Anatolija Budjaka v šesti etapi Dirke po Ruandi.

Ljudje so zaradi vsega dogajanja, razumljivo, zelo čustveni ni občasno sem imel občutek, da kar tekmujejo, kdo bo izrazil hujše ogorčenje nad Putinom in po drugi strani bolj sočustvoval z Ukrajinci. Edward Pickering je ob Vačkovi zmagi tvitnil: »Ekipa, podprta s strani iste vlade, ki trenutno pobija Ukrajince in jim krade njihovo zemljo, zmaga v etapi na dirki v državi, ki krši človekove pravice. Iskreno povedano, v 37 letih, odkar spremljam šport, še nikoli nisem bil bolj jezen na kolesarstvo.«

RCS Sport

Edward Pickering ni kar nekdo, ampak kot nekdanji urednik revije Procycling velika avtoriteta v kolesarskem žurnalizmu, ki ta šport pozna do obisti. Vendar se sprašujem kaj naj bi storili? Naj bi ekipo iz ZAE že včeraj nagnali domov, jim prepovedali dirkanje in s tem najbolj oškodovali 21 kolesarjev iz šestih držav? Ekipa bo tako ali drugače trpela posledice vojne in sankcij. V Rusiji, verjeli ali ne, sploh ni UCI cestnih dirk, ne moških ne ženskih, tako da ni mogoče odpovedati ničesar. [Popravek: Dirka v Moski je odpovedana, še vedno pa sta na koledarju dirkališčnega kolesarstva  VN Moskve in VN Sankt Peterburga.] Naj se prepove dirkanje tudi v ZAE ali pa kar ekipi UAE Emirates, ker jo plačuje država, ki krši človekove pravice?

Mislim, da nismo dovolj pametni. Predvsem so sporočila na Twitterju prekratka, da bi lahko resno debatirali o tako kompleksni problematiki. Jasno pa je, da Uci in politično zelo uspešni predsednik David Lappartient – več o njegovem zadnjem dosežku malo niže – nima težav s podelitvijo priznanja turkmenistanskemu trinogu Gurbanguliju Berdimuhamedovu ali druženjem z oligarhom Igorjem Makarovom.

V soboto svetovno prvenstvo v e-športnem kolesarstvu

Drugo svetovno prvnestvo na Zwiftu bo v soboto za pozornost javnosti tekmovalo z zadnjo, odločilno etapo UAE Toura, žensko in moško klasiko Omloop Het Nieuwsblad, tretjo etapo nove dirke Gran Camino ter klasiko Faun-Ardeche. Težka konkurenca, ampak na roko gre e-športni dirki vsaj večerni termin. Na GCN+ in Eurosportu se začne prenos ženske dirke ob 19.13, moške ob 20.43, brezplačno pa tudi na Zwiftovem kanalu Youtube. O tej dirki ne bi izgubljal preveč besed; vse kar moraš vedeti, je napisal Zwift Insider, štartni listi sta tukaj.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu od 2023 v produkciji Discovery Sports

Ekskluzivne pravice za prenose gorskega kolesarstva je za osem sezon (2023-2030) je pridobil Discovery Sports, ki je med drugimi lastnik kanalov Eurosport, Global Cycling Network in Global Mountain Bike Network. Po več kot desetih letih prenosov gorskega kolesarstva v produkciji Red Bull Media House preko brezplačne Red Bull TV dirk verjetno ne bomo več gledali brezplačno, razen če jih bo – verjetno skupaj z nadležnimi posnetki najboljših potez Ronnieja O’Sullivana – predvajal tudi na televizijskih kanalih Eurosport.

Podelitev pravic Discovery Sports ni presenečenje, saj se je multinacionalka že usedla na tako rekoč vse v zvezi s kolesarstvom, Eurosport Events celo organizira Ucijevo Ligo šampionov na velodromu. Lani je Discovery Sport pridobil pravice za svetovno enduro serijo EWS in reportaže brezplačno predvajal na Youtube kanalu GMBN. Koliko časa še? Dve leti nazaj je GCN na Youtubu prenašal dirke ciklokrosa, od zagona GCN Race TV pa so na voljo samo še naročnikom na GCN+ ali Eurosport Player. Tem naročnikom morda pride sprememba celo prav, povprečnemu gledalcu gorskega kolesarstva, ki mu je za ostalo bolj malo mar, pač ne.

Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Cav ima spet možnosti za Tour

Quick Step-Alpha Vinyl ima sladke skrbi. Sprva je Patrick Lefevere dajal za nastop na Touru precej večje možnosti Fabiu Jakobsenu, ki ima letos na računu že štiri zmage. Nizozemec je bil v boljšem kadrovskem položaju že zato, ker je Cavendish z dolgotrajnimi pogajanji ob podaljšanju pogodbe krajšal noči Lefevereju. Po prvotnem planu naj bi Cavendish dirkal na Giru.

A z drugo zmago v tej sezoni so se možnosti odprle tudi za Tour. Na Dirki po Omanu je zmagal iz skoraj nemogočega položaja, a šprinterska konkurenca je bila tam šibka. V drugi etapi Dirke po ZAE pa je med samimi velikimi imeni pokazal tudi taktično mojstrstvo. O moštveni tekmi za uvrstitev na Tour se je s športnim direktorjem Quick Step-Alpha Vinyl Brianom Holmom pogovarjal Velonews.

Imamo tudi odziv Fabia Jakobsena, ki ga, bolj kot rivalstvo, nervirajo vprašanja o rivalstvu. »Mislim, da smo vsi [Candish, Lefevere in on]rekli isto stvar. Ampak očitno si želite rivalstvo,« je sarkastično odgovoril na novinarski konferenci ekipe pred prvima klasikama v Belgiji. »V tej ekipi sem že štiri ali pet let. Začel sem na dnu, zato sem tega vajen in, kot sem že rekel, moji načrti so usmerjeni v Tour.«

Odločitev bo težka, morda tudi nehvaležna. Težko se je na podlagi rezultatov z razlčičnih dirk odločiti kdo je boljši, prav tako lahko številke z merilnika moči več skrijejo, kot pa pokažejo. Srce si želi, da bi na Touru dirkal Cavendish, ker bi tako spet spremljali lov na rekordno 35. etapno zmago. Po drugi strani je Jakobsen bolj varna izbira, ki si ga želiš imeti v ekipi zadovoljnega še dolga leta.

A.S.O./Oman Cycling Association/Pauline Ballet

Dirka po Flandriji z enakim nagradnim skladom za ženske in moške

Organizator Flanders Classics je bil lani deležen pogroma na družbenih omrežjih in v medijih, ker je dobil zmagovalec Davide Ballerini 16 tisoč evrov denarne nagrade, zmagovalka ženske dirke Anna van der Breggen pa ušivih 930 evrov, torej več kot 17-krat manj. Niti klasični izgovori, češ da je dirka krajša in manj gledana, niso mogli upravičiti te razlike.

Da je vendarle mogoče napraskati denar ne da bi zmanjšali nagrade na moški dirki, Flanders Classics dokazuje že letos. Letos bodo razdelili med najboljše po 50 tisoč evrov, zmagovalka in zmagovalec bosta dobila po 20 tisočakov. To je tudi najvišja nagrada na enodnevni dirki v ženskem koledarju svetovne serije. Od leta 2023 pa bodo enaka nagradna sklada razdelili na vseh dirkah, ki jih pripravlja Flanders Classics, to so še: Omloop Het Nieuwsblad, Gent–Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs in Brabantska puščica.

Denar res ne bi smel biti težava, glede na to, da projekt Closing the Gap financira KPMG, eno od velikih štirih revizorskih podjetij, ki je lani ustvarilo več kot 32 milijard prihodkov. KPMG je že vložil milijon evrov za razvoj ženskega kolesarstva v Flandriji, a glavnina sredstev je bila porabljena zato, da ženske dirke sploh obstajajo in da je zagotovljen tudi prenos. In večina se strinja, da je to precej bolj pomembno kot denarni skladi, ki so pravzaprav smešno nizki tako ali drugače.

Flanders Classics/Lars Crommelinck

David Lappartient izvoljen v MOK

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze je po novem med 105 člani Mednarodnega olimpijskega komiteja, na pozicijo je bil izvoljen za osem let. Lahko to pomaga k priznanju ciklokrosa kot zimske olimpijske discipline? Pojma nimam. Lappartient sicer do leta 2025 ostaja predsednik Ucija, do leta 2026 pa župan občine Sarzeau, kjer je bil leta 2018 cilj četrte etape Toura, verjetno ne po naključju.

Lizze Deignan drugič noseča, kolesarsko kariero bo nadaljevala

S soprogom Philom Deignanom, tudi nekdanjim profesionalnim kolesarjem, pričakujeta otroka septembra. Ob naznanitvi nosečnosti so sporočili, da je podaljšala pogodbo s Trek-Segafredo do leta 2024. Na dirke se bo vrnila leta 2023.

Zaradi nosečnosti je svetovna prvakinja leta 2015 že izpustila sezono 2018 in takrat podpisala pogodbo z novoustanovljeno žensko ekipo Trek-Segafredo. Že prvo leto po vrnitvi je zmagala Women’s Tour, skupaj pa kot mati zmagala v treh sezonah sedemkrat – z vrhuncem na prvem ženskem Pariz–Roubaix.

Ker so ji ponudili podporo v primeru nosečnosti, je kariero sicer letos podaljšala tudi Chantal van den Broek-Blaak, ki dirka za nekdanjo ekipo Lizzie Deignan SD Worx. O nosečnosti med profesionalno kolesarsko kariero je za Cyclingtips napisala odličen prispevek Abby Mickey.

A.S.O./Fabien Boukla

Trase cestnih dirk v Wollongongu bodo znane 31. marca

Z odprtjem avstralskih meja je Ucijeva delegacija ta teden končno lahko obiskala Wollongong, kjer si bodo ogledali že decembra napol razkrito traso. Po ogledu in posvetu na Ucijevem sedežu v Švici bo točen potek trase – še vedno ne vemo koliko krogov bodo speljali čez Mount Keira in koliko skozi mesto – znan 31. marca.

Nepreverjeno: svetovno prvenstvo v gravlanju v Toskani?

Neuradno je znan koledar svetovne gravlerske serije s štirinajstimi dirkami. Čez nekaj dni pa je kot edini med večjimi mediji Cyclingnews poročal, da naj bi bilo svetovno prvenstvo v tej disciplini oktobra v Toskani. Zgodilo naj bi se sredi oktobra, predvidoma teden dni po L'Eroici, ki bo letos 1. oktobra. Pozor: to je divje nepreverjena informacija, ki je precejšnje presenečenje, saj vsi pričakujejo svetovno prvenstvo v ZDA. Informacije ni želel potrditi niti Giancarlo Brocci, ustanovitelj Eroice, ki je željo po organizaciji svetovnega prvenstva v gravlanju obelodanil že februarja leta 2020. A takrat smo ga razumeli, da v precej drugačnem formatu, kot si ga zdaj zamišlja Uci.

Tim Declercq na počitek zaradi perikarditisa

Sezono je začel odlično – v četrti etapi Saudi Toura je v smešno dolgem šprintu proti Luki Mezgecu izgubil boj za drugo mesto –, nekaj ur po prvi etapi Dirke po Algarveju pa se je začel počutiti slabo in preiskave so pokazale, da ima vnet osrčnik. Simptomi so sicer že izzveneli, dolgotrajnih posledic ne bo čutil, a so mu svetovali nekaj tednov počitka brez kolesa. Na otvoritvenem vikendu v Belgiji bo Quick Step-Alpha Vinyl tako dirkal brez Traktorja. Zoprno, glede na to, da ta človek zaleže za dva dobra kolesarja.

A.S.O./Fabien Boukla

Lotto-Soudal od leta 2023 Lotto-Dstny

Belgijska ekipa bo za naslednji dve sezoni dobila simpatično ime, če verjameš, da ima usoda kakšno zvezo z dobitkom na loteriji. Dstny je sicer belgijski ponudnik »modernih poslovnih komunikacijskih rešitev, ki temeljijo na tehnologiji oblaka«. Pričakujemo lahko tudi precej drugačne drese.

Belgijska nacionalna loterija sponzorira ekipo že od leta 1985, proizvajalec maziv in lepil Soudal pa od leta 2015, a se z naslednjo sezono seli v Lefeverovo ekipo.

Lefevere misli z žensko ekipo resno

Stari maček brez dlake na jeziku je imel marsikaj povedati o ženskem kolesarstvu. A navsezadnje je vložil denar v žensko ekipo NXTG-Exporza, za katero si želi, da bi postala že leta 2023 del svetovne serije. V kolumni za Het Nieuwsblad je odkrito pisal o finančnih zahtevah, ki so glavni izziv na poti v svetovno serijo.

Potrdil je špekulacije, da se zanima za podpis pogodbe s svetovno prvakinjo v ciklokrosu in v cestnem kolesarstvu Zoe Bäcksted in govorice o možnostih partnerstva s Tormans CX, ki je zdaj sestrska ekipa Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux. Lefevere vidi ekipo za ciklokros tudi kot kontinentalno razvojno moštvo po vzoru DSM in Jumbo-Visme, kjer bi se kalili mladi talenti – po potrebi pa bi vskočili tudi na velike dirke.

»Idealno bi bilo, če bi imel QuickStep-AlphaVinyl naslednje leto mladinsko ekipo, kontinentalno ekipo in na vrhu piramide še elitno žensko in moško. Toda, kot sem rekel: med sanjami in realnostjo je vedno računovodja,« je zapisal. Mož ima vedno finančne težave in je precej težek karakter, a se trudi. Po drugi strani Ineos Grenadiers vso preobilje denarja zmeče v moško ekipo svetovne serije.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.