UCI Liga šampionov na velodromu

Pet dirk v novembru in decembru. 72 tekmovalk in tekmovalcev. Dve uri spektakla. Z novo ligo šampionov naj bi dirkališčno kolesarstvo spet postalo kul. Tu je vse, kar morate vedeti o novem formatu tekmovanja.

SWpix.com

Velodromsko kolesarjenje ima vse potrebno za spektakel, zato je zoprno, da Uciju nikoli ni uspelo organizirati spektakla. Za razliko od šestdnevnih so Ucijeve dirke praviloma razvlečene, a resnici na ljubo drugače ne gre že zaradi velikega števila disciplin in tekmovalcev. Nova Liga šampionov bo po svoje konkurirala šestdnevnim dirkam na velodromu. Elitni seznam šampionov bo dalo svetovno prvenstvo v Roubaixu, ki se začenja prav danes in konča v nedeljo.

Prizorišča in datumi

Uci se počasi oddaljuje od organizacije dirk. Tako so letos svetovni pokal v ciklokrosu zaupali podjetju Flanders Classics, Ligo šampionov pa organizira Eurosport Events. Jasno je, kdo ima ekskluzivo za prenose: Eurosport v spregi z GCN. Sprva je bilo mišljeno, da se bo dirkalo šest zaporednih sobot na šestih različnih prizoriščih, a na koncu je to očitno padlo v vodo.

Začne se 6. novembra na Majorki. Francoska dirka v Saint-Quentin-En-Yvelinesu odpade, saj bodoči olimpijski velodrom služi kot cepilni center. Tako se bo nadaljevalo šele 27. novembra v Litvi. Na prvi decembrski vikend bodo v Londonu na velodromu LeeValley VeloPark pripravili dve dirki, v soboto 3. in nedeljo 4. decembra. Zadnja bo v Tel Avivu 11. decembra.

6. 11.

Majorka (Španija)

Velodrom Illes Balears

27. 11.

Panevezys (Litva)

Cido Arena

3. 12.

London (V. Britanija)

Lee Valley VeloPark

4. 12.

London (V. Britanija)

Lee Valley VeloPark

11. 12.

Tel Aviv (Izrael)

Sylvan Adams National Velodrome

Sistem tekmovanja

Dirka se v dveh kategorijah: sprint in endurance. V vsaki od kategorij bo tako dirkalo po 18 žensk in 18 moških. Vsako kategorijo sestavljata dve dirki. Sprint in keirin za šprinterje ter scratch (dirka na končni cilj) in eliminacija (dirka na izpadanje) za vzdržljivostne.

Zastopali bodo nacionalne barve. Po 24 žensk in moških se bo kvalificiralo na svetovnem prvenstvu. Najboljših šest v šprintu in keirinu dobi pravico do nastopa v šprinterskih kategorijah. V kategoriji vzdržljivost pa bodo dirkali prvi trije s svetovnega prvenstva v dirki na izpadanje, omniumu, dirki na končni cilj in dirki na točke. Ostale so že izbrali na podlagi rezultatov z olimpijskih iger, Ucijevih točk, podelili pa bodo tudi nekaj posebnih vabil.

Nagradni sklad za celotno ligo znaša 500 tisočakov, med ženske in moške bodo denar razdelili enako. Na posameznih tekmah bodo nagradili najboljših deset, zmagovalke in zmagovalci vsake dirke bodo dobili po 1000 evrov. Skupna zmagovalka in zmagovalec v vsaki od kategorij pa bosta dobila 25.000 evrov in ličen, kak meter visok pokal v obliki piste.

Pravila posmaeznih disciplin so prilagojena tako, da bodo precej kratke dirke potekale hitro in da so preprosto razumljiva.

Kategorija šprint

Šprint: Za začetek se v šestih vožnjah pomerijo po trije. Dirka je dolga tri kroge. V polfinale napreduje zmagovalec vsake vožnje. To pomeni, da dobimo dve polfinalni vožnji s po tremi šprinterji, ki dirkajo tri kroge. Napredujeta zmagovalca, torej se v finalu pomerita le dva najboljša. Zmagovalec je znan po treh krogih.

Keirin: Vozi se pet krogov, prva dva za dernyjem. V treh začetnih vožnjah dirka po šest šprinterjev, v finale napredujeta dva najboljša. To pomeni, da je v finalu šest najboljših, ki spet dirkajo pet krogov: dva za dernyjem in tri do cilja.

Kategorija vzdržljivost

Scratch (dirka na končni cilj): Skupinski štart vseh 18 dirkačev. Dirka se 20 krogov po 250 metrov, torej skupaj samo pet kilometrov.

Eliminacija (dirka na izpadanje): Skupinski štart vseh 18 dirkačev Po nevtralnem krogu v vsakem drugem krogu izpade zadnji, ki prevozi ciljno črto.

Zdaj veš, kaj boš počel pet zimskih večerov

Čeprav imamo v Sloveniji odličen velodrom, dirkališčno kolesarstvo še zdaleč ni tako priljubljeno kot cestno. Škoda. Morda bo to vsaj deloma spremenila Liga šampionov, ki zares deluje razumljivo, predvsem pa utegne biti večer na Eurosportu ali GCN-u zabavnejši kot na Netflixu – razen, če si boš raje še enkrat pogledal Movistarjeva dokumentarca.

Več na uradni spletni strani.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.