Petkove kratke (06/2022)

Koronavirus je še vedno tu, Bernal ima ogromna vrata, Froome sklepa nove posle, za Pidcockom se še vedno praši. In še kaj.

A.S.O./Oman Cycling Association/Pauline Ballet

Covid-19 klesti po pelotonu

Neuradno sem od več virov izvedel, da naj bi bilo stanje v ekipah alarmantno in da nekatere nimajo dovolj negativnih kolesarjev, da bi lahko sestavili ekipe, tako da menedžerji iščejo proste kolesarje po vseh možnih kanalih. V eni od ekip svetovne serije je bila na primer včeraj potrjeno okužena več kot tretjina kolesarjev. Covid-19 je razsajal po pelotonu na Dirki po Savdski Arabiji in samo upamo lahko, da ne bo preveč vplival na začetek sezone zaradi odsotnosti kolesarjev in celih ekip ali, bog ne daj, težjih posledic bolezni.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v torek sporočil, da je okužbo med pripravami v Sierra Nevadi prebolel s šibkimi simptomi. Izgubil je le nekaj dni treninga in naj bi bil pripravljen že na Dirko po Združenih arabskih emiratih. Že v torek je na Stravi objavil triurni trening, na katerem je naredil 75 kilometrov in 2.400 metrov višinske razlike. A očitno počasi – tokrat ni pobral niti enega KOM-a.

Z Dirke po Valenciji so sicer že prejšnji teden odšle cele ekipe DSM, Jumbo-Visme in BikeExchange-Jayco, medtem ko je Movistar umaknil z dirke samo okužene člane ekipe – druge etape nista štartala Einer Augusto Rubio in Juri Hollman. Sicer se ni okužil, a zaradi okužb v ekipi, ki je dirkala v Valenciji, Alejandro Valverde v svoji zadnji sezoni preventivno ne bo nastopil na Dirki po Murcii, kjer je v svoji karieri zmagal petkrat, in na novi enodnevni dirki Clásica Jaén Paraíso Interior. Doma bodo sicer ostali vsi kolesarji, ki so bili prejšnji teden na Dirki po Valenciji.

Na Dirko po Provansi je prišel Nairo Quintana (Arkea-Samsic), ki je covid-19 prebolel januarja in naj bi bil pripravljen na ponovitev zmage iz leta 2020. V Provansi manjka Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step, ki se je okužil v ponedeljek, tako da belgijska ekipa dirka v šestčlanski zasedbi.

Bernal je na nogah

Zdelo se mi je neverjetno, da so Egana Bernala odpustili iz bolnišnice že v nedeljo. Hospitaliziran je bil štirinajst dni in vse tri operacije prestal brez vsakršnih zapletov. »Moje življenje se je spremenilo v sekundi. V enem trenutku se pripravljam na Tour de France in dajem od sebe vse na svojem kolesu za kronometer, v naslednjem trenutku pa se borim za svoje življenje,« je povedal.

Vprašanja o tem, kdaj se bo vrnil na kolo, se zdijo v tem trenutku precej nepomembna. To bo jasno šele po rehabilitaciji, med katero je za zdaj najpomembneje, da se bo lahko začel normalno gibati v običajnem življenju.

Chris Froome, ki je šel skozi podobno preizkušnjo, je v videu na Youtubu takoj po njegovi nesreči opozoril, da je treba šampiona in njegovo družino pustiti pri miru. Enako je pozval navijače Gianni Savio, ki je dal Bernalu leta 2016 priložnost v profesionalnem kolesarstvu v ekipi Androni Giocatooli-Sidermec, a je Italijan prepričan, da se bo Bernal vrnil in da lahko spet postane kandidat za zmago na Touru. Za Velonews je spregovoril o Kolumbijčevi trdni odločenosti in potrpežljivosti, ki mu bosta pomagala tudi pri rehabilitaciji. »Dati mu moramo čas, ki ga potrebuje za rehabilitacijo. Celo leto 2022 bo namenjeno rehabilitaciji. V letu 2023 pa se lahko vrne in poskuša spet postati šampion,« je povedal.

Na Stravi so se sicer znašle aktivnosti Egana Bernala na kolesu, katerih izvor ni pojasnjen, včeraj pa je objavil na Instagramu video prvega sprehoda. Občestvo je poleg tega, da dobro okreva, navdušila tudi širina njegovih vhodnih vrat.

Chris Froome se je vrgel še v modo

Instagramov profil štirikratnega zmagovalca Toura je v jeseni njegove kariere vse bolj podoben profilu vplivneža, ki prodaja vse sorte, od platforme za virtualno kolesarjenje do športnih napitkov. Investira pa tudi v kolesarsko oziroma športno industrijo, začel je z vložkom v Hammerhead (ki ga je pred časom prevzel Sram) in Factor. Zdaj se je vrgel še v klasičen merch, a ne z običajnimi majicami za 30 dolarjev in puloverji za 50 dolarjev. Z modnim oblikovalcem Fabricom Tardieujem prodajata običajne majice za 95 dolarjev in običajne puloverje za 220 dolarjev. Iz stoodstotnega bombaža jih sešijejo v Turčiji.

Kolekciji One Pedal At A Time očitajo, da za veliko denarja dobiš belo majico z majhno slikico kolesa na prednji strani in črto v barvah italijanske zastave na hrbtni strani. Ampak argument »to bi znal zdizajnirati vsak« seveda ni argument. Predvsem pa vsak ne zna prodat majice za toliko denarja. Zlobneži se sicer že sprašujejo kdaj bo Froome prodal svoj prvi NFT, meni pa se toži po časih, ko je bil Froome predvsem hudičevo dober kolesar.

Novinarska raca tedna: Pidcock nima ekipe za sezono 2023

Velonews si je privoščil objavo, ki morda nakazuje, da so zelo, zelo dobro informirani, bolj verjetno pa, da širijo zelo nepreverjene novice ali celo nimajo pojma o čem pišejo. Po v torek objavljenem članku naj bi bil Pidcock leta 2023 brez pogodbe, »vodilni ameriški proizvajalec koles« pa naj bi si močno prizadeval financirati prestop.

Seveda je postal Velonews tarča posmeha. Vodilni ameriški proizvajalec koles si lahko prizadeva marsikaj in videli smo že kar nekaj predčasnih prekinitev pogodb, ampak Pidcock je februarja leta 2021 prestopil v Ineos Grenadiers s triletno pogodbo v žepu, ki ga torej veže še do konca leta 2023.

Med potencialnimi sponzorji prestopa kolesarja, ki naj bi bil po divji oceni Velonews vreden od tri do pet milijonov evrov na sezono, bi lahko bili Cannondale, Specialized in Trek. Vsi so s tovarniškimi ekipami prisotni v krosu, Trek pa tudi v ciklokrosu, kjer seveda ne manjkata niti Cannondale in Specialized. Za dodatno zmedo je kmalu poskrbela BOTA-hansglohe, ki je na Twitterju objavila novico o prestopu svetovnega prvaka v ciklokrosu leta 2023 in vse do 2027. Nasedel je celo dobro obveščeni slovenski ljubitelj kolesarstva, a naj njegovo ime ostane skrivnost.

Vsi se sicer strinjajo, de iz te moke vsaj leta 2023 ne bo kruha.

Cofidis lovi Ucijeve pike in bo izpustil UAE Tour

Doslej sem mislil, da morajo ekipe z licenco svetovne serije štartati na vseh dirkah svetovne serije, a očitno je Dirka po Združenih arabskih emiratih izjema. Cofidis nujno potrebne točke za ohranitev licence WorldTeam raje nabira na manjših dirkah. Nastopajo sicer na Dirki po Omanu, a bodo potem z Arabskega polotoka raje skočili v Evropo in dirkali v času UAE Toura na vrsti dirk na Portugalskem, v Franciji, Španiji in Belgiji.

Odločitev je sicer cagava, ampak v igri je licenca WorldTeam, ki zagotavlja nastop na Touru naslednja štiri leta. Dirka na Bližnjem vzhodu je za zavarovalnico Cofidis precej nepomembna in čeprav je na manjših dirkah na voljo manj točk, bodo s svojimi dobrimi moštvi laže pobrali prgišče, medtem ko bi se lahko z UAE Toura vrnili z bednim izkupičkom.

Benjamin Thomas je prispeval za Cofidis čedno bero točk z zmago na Ettoile de Besseges

Benjamin Thomas je prispeval za Cofidis čedno bero točk z zmago na Ettoile de Besseges Cofidis

Francoski ekipi gre za zdaj pri zbiranju točk v lovu na 18. mesto na Ucijevi lestvici dobro. Z etapno zmago Bryana Coquarda ter etapno in skupno Benjamina Thomasa na Etoile de Besseges so se približali 18. mestu, a jih uspešno lovi Lotto-Soudal s štirimi etapnimi in eno generalno zmago. Če bo Alpecin-Fenix vendarle pridobil licenco WorldTeam, bo težka. Lovu na točke na Twitterju pridno sledi Raul Banqueri.

Israel–Premier Tech vstopa v žensko kolesarstvo

Ekipa Roland-Gogeas Edelweiss je dobila na drese še napisa Israel–Premier Tech, a bo ohranila ime, opremljevalce in vodstvo, delovala bo ločeno od moške ekipe Israel–Premier Tech. Ruben Contreras torej ostaja lastnik, ni pa izključil morebitne prodaje ekipe v prihodnosti.

Že v tej sezoni se bo kot dvanajsta članica pridružila izraelska kolesarka Rotem Gafinovitz, ki je za Canyon-Sram že dirkala v svetovni seriji v sezoni 2020. V kratkem naj bi prišla v ekipo še kanadska kolesarka.

Nibali odpovedal nastop v Severnem peklu

Pred začetkom sezone je Vincenzo Nibali (Astana-Kazahstan) napovedal nastope na Giru, Touru in vseh petih spomenikih, a zdaj so očitno ugotovili, da bi bil to prevelik zalogaj, če želi na Giru dirkat na rezultat. Raje se bo zato osredotočil na svoje močne točke in po drugem nastopu na Dirki po Flandriji odšel z ekipo na višinske priprave. Vrnil se bo na Liege–Bastogne–Liege, potem bo kmalu Giro.

Ni pa povsem izključil premiernega nastop na Pariz–Roubaix prihodnje leto. Čeprav je napovedoval, da bo njegova osemnajsta sezona v profesionalnem kolesarstvu zadnja, zdaj ne izključuje možnosti nadaljevanja še leta 2023. Za Cyclingnews je povedal, da sploh še ni razmišljal kaj bo počel po koncu tekmovalne kariere. »Če bi ženi povedal, da si želim dirkati še naprej, bi me verjetno ubila, ampak v naslednjih mesecih se želim odločiti kako naprej in morda mi uspe prepričati tudi njo …« Videli bomo torej, kdo pri hiši nosi hlače.

Astana-Qazaqstan

Na svoj rezultat bo letos dirkal tudi Sepp Kuss

Moško ameriško kolesarstvo je v krizi. Nazadnje je bila v ZDA dirka svetovne serije leta 2019, ko je v Kaliforniji zmagal Tadej Pogačar, tudi letos ne bo Dirke po Utahu, edina kategorije Pro je tako Maryland Cycling Classic. V petdeseterici ni na Ucijevi lestvici niti enega ameriškega kolesarja, po rezultatih pa je najboljši Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki naj bi imel po pisanju Velonews letos bolj proste roke. Že lani je končal Vuelto na osmem mestu, v pogovoru za ameriški medij pa je športni direktor Griescha Niermann povedal, da naj bi dobil svoje priložnosti, tudi če je na štartu Primož Roglič.

Wout van Aert torej na zeleno majico, Primož Roglič in Jonas Vingegaard na rumeno pa še Sepp Kuss za dobro uvrstitev na Touru? Verjetno bo imel Američan vseeno vlogo superpomočnika. »Videli bomo kako bo šlo s Seppom, ampak on je zelo, zelo pomemben kolesar za ekipo in je vedno del naših največjih ciljev v zvezi z generalno razvrstitvijo,« je diplomatsko rekel Niermann, ki mora seveda potešiti želje bralcev ameriških medijev.

Kuss bo svoje priložnosti verjetno iskal na krajših etapnih dirkah. Na Tirreno–Adriatico bo nastopal z Vingegaardom, na Dirki po Baskiji z Rogličem in Vingegaardom, nastopil pa naj bi tudi na Dirki po Romandiji. Dejstvo je, da je postala Jumbo-Visma superzvezdniška ekipa s tremi kolesarji, ki lahko zmagajo na tritedenski dirki (Roglič, Vingegaard in Tom Dumoulin) ter Kussom, ki je lahko vsaj v deseterici. Pa še van Aert, ki lahko … vse.

Luis Angel Gomez/Photogomezsport;

George Bennett pri UAE Emirates trenira manj kot pri Jumbo-Vismi

Pri UAE Emirates se vse vrsti bolj ali manj samo okoli Tadeja Pogačarja. V nedavnem intervjuju za Rouleur je George Bennett povedal, da je razlika med Pogačarjem in Rogličem pogosto odraz razlike med njunimi pomočniki. Bo že držalo. Po vsem prebranem in slišanem sodeč se obetata dva zelo različna pristopa na Touru: vsi za enega v ekipi UAE Emirates in bolj demokratični pristop Jumbo-Visme.

Bennett je med drugim povedal, da mu ustreza bolj individualen pristop k treningu v novi ekipi. V tem obdobju je tako treniral tudi več kot deset ur manj tedensko kot prej. Trening naj bi v Jumbo-Vismi deloval po principu »kar je dobro za Primoža in Wouta, bo dobro za vse«. To so zanimive besede, saj je pred časom Rohan Dennis hvalil Jumbo-Vismo, ker naj bi se posvečala detajlom bolj kot Ineos-Grenadiers.

Vabilo na Tour de France prejmeta: TotalEnergies in B&B Hotels-KTM

Alpecin-Fenix in letos tudi Arkea-Samsic prejmeta vabili avtomatsko, na voljo sta bili tako še dve mesti. Seveda sta ju dobili francoski ekipi. TotalEnergies je – pod različmnimi imeni – dirkal na vseh Tourih od leta 2000 in se lahko pohvali tudi z desetimi zmagami, a zadnjo je leta 2017 dosegel Liliane Calmejane. Leta 2011 je Thomas Voeckler, sicer štirikratni zmagovalec etap na Touru, enajst dni nosil rumeno majico in Francija je divjala.

Nastop si je sicer želela norveška ekipa Uno-X in srca vseh ljubiteljev kolesarstva bi jih na štartu videla precej raje kot B&B Hotels-KTM, ki se vrača na Tour tretjič zaporedoma in se še ne more pohvaliti z zmagami. Na Dirki po Franciji bo tako spet dirkalo pet francoskih ekip in z B&B Hotels približno osem Francozov več. Dobro za Francoze, a ne nujno za šport. Uno-X dirka atraktivno in se ne zadovolji samo z urami prisotnosti na televizijskih ekranih.

Volčje krdelo pokaže kako trenira šprinterski vlak

Quick Step-Alpha Vinyl je objavil video s treninga šprinterskega vlaka Fabia Jakobsena, ki so ga posneli na pripravah v Algarveju, torej še preden je Nizozemec zmagal v dveh šprintih na Dirki po Valenciji. Različne šprinterske scenarije so pod vodstvom športnega direktorja Toma Steelsa – kar devetkratnega zmagovalca etap na Touru – preizkusili s šestimi kolesarji, seveda z Jakobsenom in Michaelom Mørkøvom na čelu. Izvedli so dva običajna šprinta, enega z nasprotnikovim zgodnjim napadom, to vlogo je odlično odigral Stijn Steels (Tomov nečak), in enega s kolesarji, ki sicer niso šprinterji. Po treningu pa še 15 kilometrov do hotela ...



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.