UAE Tour 2022: trasa in favoriti

Končno prva letošnja dirka svetovne serije. Tadej Pogačar gre po drugo zmago, a bodo kolesarski sladokusci verjetno bolj uživali v šprintih, kjer bo imel pomembno vlogo Luka Mezgec kot leadout za Dylana Groenewegna.

RCS Sport/UAE Tour

Dirk je v tem obdobju toliko, da je resno spremljati vse praktično nemogoče, zaradi po vsej Evropi in Bližnjem vzhodu razpršene konkurence pa o formi nekaj povedo predvsem kolesarjem samim, le malo pa nam, ki to spremljamo od doma. Predvsem zmagi Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe) na Dirki po Valenciji in Naira Quintane (Arkea-Samsic) na Dirki po Provansi sta bili impesivni, a z izjemo Enrica Masa se najboljši etapni kolesarji sploh še niso pojavili na sceni. Laže delamo zaključke po šprintih, kjer so se najboljši že pomerili med seboj in tudi na Dirki po Združenih arabskih emiratih se bomo lahko delali malo bolj pametne.

Trasa brez večjih posebnosti

Letošnji format trase je podoben lanskemu: štiri ravninske etape za šprinterje, kronometer in še dve ravninski, a z zaključkom na dolgem klancu. Vendar je vrstni red etap letos drugačen kot lani, ko si je Pogačar zagotovil generalno zmago že v peti etapi s ciljem na Džebel Džaisu. Tokrat bo zadnja etapa gorska, s ciljem na Džebel Hafitu.

Po prvih dveh etapah bo rdečo majico vodilnega oblekel šprinter, v tretji etapi predvidoma specialist za vožnjo na čas. Ta je sicer še krajša kot lani, komaj devet kilometrov, tehnično povsem nezahtevna: desni ovinek kmalu po štartu, na polovici obrat in nazaj.

Četrta etapa s ciljnim vzponom na Džebel Džais bo pokazala samo kdo gotovo ne bo zmagal. Uradno je to 21,5 kilometrov dolg vzpon s komaj 5,4-odstotnim povprečnim. Lani je zmagal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ko še nismo vedeli, da se je sposoben uvrstiti na zmagovalni oder na grand touru.

RCS Sport/UAE Tour

Sledita še dve ravninski etapi za šprinterje, vrhunec pa bo zadnja etapa s ciljem na Džebel Hafitu. To je krajši, a zahtevnejši klanec (10,6 km/6,9 %) z 11-odstotno naklonino približno na polovico.

Utegnili bi si misliti, da je dovolj, če si vsak dan ogledaš zadnjih deset kilometrov, kar pa je daleč od resnice, če v puščavi veter raztrga glavnino. Mislim, da bo glede tega komplicirana predvsem prva etapa. Tako je bilo lani: glavnina se je raztrgala in marsikdo je ostal brez možnosti za rdečo majico, tudi Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki je z glavnino zaostal osem minut in se je moral naslednji dan v vožnji načas zadovoljiti z etapno zmago.

Etapa

Datum

Trasa

Razdalja

 

1

20.02.22

Madinat Zayed–Madinat Zayed

184 km

ravninska

2

21.02.22

Otok Hudajrijat–Abu Dabi

176 km

ravninska

3

22.02.22

Ajman

9 km

kronometer

4

23.02.22

Fudžairah–Džebel Džais

181 km

gorska

5

24.02.22

Ras al Kaimah–Al Marjan

182 km

ravninska

6

25.02.22

Dubaj–Dubaj

180 km

ravninska

7

26.02.22

Al Ain–Džebel Hafit

148 km

gorska

Favoriti za generalno razvrstitev

Tadej Pogačar (UAE Emirates). Pika. Ekipa, ki jo financirajo Združeni arabski emirati, na domači dirki mora zmagat, a Pogačarju je nekaj dni kakovostnega treninga v Sierri Nevadi vzel koronavirus. Za vsak slučaj je v ekipi Joao Almeida, ki je verjetno sposoben zmagat in ne bi bil presenečen, če bi bila Slovenec in Portugalec celo na prvih dveh mestih. Tudi zaradi imenitne ekipe pomočnikov: prvič bo dirkal za UAE Emirates George Bennett in tu sta še Rafal Majka in Mikkel Bjerg.

RCS Sport/UAE Tour

Adam Yates (Ineos Grenadiers) je ob Primožu Rogliču (2019) in Pogačarju (2021) edini neslovenec, ki je zmagal na UAE Emirates. Yates je lani Pogačarja kar pošteno zaposlil na Džebel Hafitu, a se mu v več poskusih ni mogel odpeljat. Pogačar je takrat z 39 sekundami prednosti pred Britancem že nosil rdečo majico, zato je bilo dovolj, da mu je načenjal živce s tem, da mu je le sledil. Vsem sta nametala 48 sekund in več, v šprintu pa je zmagal Pogačar. Letos ima Yates ob sebi Andreya Amadorja Michala Kwiatkowskega in mladega Luka Plappa, seveda bo koristen tudi Filippo Ganna.

RCS Sport/UAE Tour

Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe) je na Dirki po Valenciji zmagal že na prvi dirki za svojo ekipo. V prvi etapi je zaostal samo za Remcom Evenepoelom in v tretji impresivno odpeljal makadamski odsek, kjer je med drugim za 21 sekund prehitel Enrica Masa – spomnite se, kako je Mas lani dirkal na Vuelti! Rusova šibka točka je kronometer, a v devetih kilometrih ne bo izgubil dosti. Glavna pomočnika bosta Patrick Konrad in Jai Hindley, ki pa bi lahko prevzel tudi odgovornost za rezultat. Po drugem mestu na Giru leta 2020 se Avstralec lani sicer ni proslavil, letos pa ima za seboj dve španski dirki, na makadamski Clasica Jaen Paraiso Interior je bil šesti.

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) se po lanskem neplačanem dopustu spet počuti kot mož za generalno razvrstitev, ki bo napadal rožnato majico na Giru. Pojma nimam kaj lahko od njega pričakujemo. Lani je dirkal izvrstno, a je v začetku septembra predčasno končal sezono z zlomljenim zapestjem, ker ga je med treningom zbil avto. V vožnji na čas bo svetovnega prvaka izzval v majici nizozemskega državnega prvaka.

Jumbo-Visma

Gino Mäder ali Pello Bilbao (oba Bahrain Victorious)? Švicar je bil lani peti na Vuelti, Bask deveti na Touru. Mäder bo dirkal letos prvič, Bilbao pa se je že izkazal s četrtim mestom v tretji etapi Dirke po Valenciji. Predvsem me zanima kaj lahko pokaže Švicar.

Romain Bardet (DSM) se je lani razživel po prestopu v ekipo, iz katere večina sicer beži. V Združenih arabskih emiratih je gotovo kandidat za zmagovalni oder.

Fausto Masnada (Quick Step-Alpha Vinyl) in Jan Hirt (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux) sta bila drugi in prvi na Dirki po Omanu, Čeh je bil popolno presenečenje. Nazadnje je zmagal leta 2016 na Dirki po Avstriji. Dejstvo je, da v Omanu ni bilo večjih imen, pa tudi, da je Masnada sposoben dobro dirkat. Lani je bil na UAE Touru deseti. Skratka, fanta za deseterico, a verjetno nič več.

Šprinterji s štirimi priložnostmi

Obetala se je še boljša zasedba, a je Fernando Gaviria (UAE Emirates) že tretjič zbolel za covidom-19. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ni odpotoval v ZAE, ker naj bi zbolel in bo raje dirkal na Kuurne–Bruselj–Kuurne. Glede na to, da je včeraj že zmagal na manjši dirki v Franciji, imam občutek, da je bila bolezen izgovor, da bo šel Lotto-Soudal krvavo potrebne točke raje zbirat tja, kjer jih je na voljo več. Z etapno zmago na UAE Touru dobi 40 točk, za drugo mesto samo še 15 in za tretje 6. Na Kuurne–Bruselj–Kuurne je zmaga vredna 250 točk.

Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) bo imel odličen šprinterski vlak s poveljnikom Mezgecem. Na Dirki po Savdski Arabiji je Nizozemec zmagal dvakrat, in to v resni konkurenci z Gavirio in Ewanom na čelu. Videti je samozavesten kot bik in njegov vlak je verjetno vesel, da imajo spet potencialnega serijskega zmagovalca šprintov, zato napovedujem, da bo v naslednjih dneh sila uspešen. Oh, če mu ne bi zneslo, je tam še Kaden Groves s tremi uvrstitvami med tri najboljše na Dirki po Omanu.

A.S.O./Alex Broadway

Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) ima za seboj turbulenten začetek sezone z drugim in prvim mestom ter padcem na Saudi Touru. Predvsem je bila impresivna zmaga v drugi etapi, saj je šel mimo vseh iz ozadja tako, da bi morali po etapi narediti kontrolo mehanskega dopinga na njegovem kolesu. Res je bila konkurenca v Omanu šibkejša kot na primer v Savdski Arabiji, bo pa lahko v ZAE računal na odlične pomočnike z Michaelom Mørkøvom na čelu.

Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) je bil lani poškodovan in okoli tega sta z nekdanjim šefom Patrickom Lefeverjem zganjala cel cirkus. Pravzaprav ga je zganjal na Twitterju, svoji kolumni ter vseh mogočih intervjujih Lefevere, Bennett pa je molčal oziroma je staremu – to je moja domneva glede na to, kar je govoril Belgijec – subtilno skakal po tipkah. Lani je na UAE Tour zmagal dvakrat, potem pa dirko nazadnje končal maja lani, ko je po dveh etapnih zmagah na Dirki po Algarveju oblekel majico najboljšega po točkah. Na UAE Tour naj ne bi bil v najboljši formi, a s seboj bo imel kompleten vlak, bržkone zato, da se uteče. A ne bom presenečen, če že takoj eksplodira. Saj veste kako je s kolesarji, ki javkajo, da niso v formi …

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) bo letos dirkal prvič, peljal se bo na ekspresnem šprinterskem vlaku.

Elia Viviani (Ineos Grenadiers) ima letos prvo, drugo, tretje in četrto mesto v šprintu. Zmagal je v prvi etapi Dirke po Provansi, a v precej nenavadnih okoliščinah, potem ko se je glavnina v vetru razbila. V šprintu je premagal Sepa Vanmarcka in Juliana Alaphilippa … Ni to nek blazen dosežek.

Mads Pedersen, Matteo Moschetti in Jon Aberasturi (Trek-Segafredo) so nekakšen trio adio. Najbolj me zanima kako bo dirkal Aberasturi – spomnite se, lani je zmagal v tretji etapi Dirke po Sloveniji in konec sezone podpisal prvo pogodbo z ekipo svetovne serije.

Arnaud Demare (Groupama-FDJ) je imel res noro sezono 2020, lanska pa z devetimi zmagami niti ni bila porazna, ampak na dirkah svetovne serije mu ni šlo.

Pozorni bomo še na imena Olav Kooij (Jumbo-Visma) Cees Bol in Alberto Dainese (DSM) ter Pascal Ackerman (UAE Emirates). Nemec je vskočil namesto Gavirie in v šprinte ga bo vodil izvrstni Maximiliano Richeze, ampak doslej letos Ackerman ni pokazal še ničesar.



Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.