Znane podrobnosti virtualne Dirke po Švici

Na štartni listi so med drugimi velikimi imeni tudi štirje Slovenci: Jan Tratnik, Grega Bole, Matej Mohorič in Primož Roglič. Po dirkah profesionalcev bodo lahko na istih trasah tekmovali tudi rekreativci.

Velon

Digital Swiss 5 ne bo običajna etapna dirka, temveč serija petih tekem na virtualni platformi Rouvy, ki bo potekala od 22. do 26. aprila. A organizator ne bo vodil običajne skupne razvrstitve: na vsaki dirki bodo nastopili le trije člani ekipe, a ne vedno isti. Zdaj je jasno, da bodo trase zahtevne, kot je to v Švici običajno, izjema pa bo ravninska druga dirka, ki bo tudi najdaljša (46 km), zato bomo na koncu verjetno gledali šprint.

Dirkala bosta dva aktualna olimpijska prvaka

Na virtualno dirko po Švici Digital Swiss 5 so organizatorji privabili kar 19 ekip. Z nekaj zamude se je prijavil tudi Bahrain-Mclaren, tako da iz konkurence World Toura manjkajo le Astana, Cofidis in UAE Emirates. Dirkali bosta še ekipi Pro Team Rally Cycling in Total-Direct Energie ter ekipa reprezentance Švice.

Dirke

22. 4.: Moudon–Leukerbad (26,6 km/1192 m)
23. 4.: Frauenfeld–Frauenfeld (46 km/180 m)
24. 4.: Fiesch–Disentis–Sedrun (33,1 km/1512 m)
25. 4.: Oberlangenegg–Langnau v Emmentalu (36,8 km/444 m)
26. 4.: Fiesch–Disentis–Sedrun (36 km/950 m)

Ineos je edini, ki še ni predstavil moštva, sicer pa se obeta zvezdniška zasedba. Za Jumbo-Vismo bo dirkal Primož Roglič, Bahrain-McLaren pa je v moštvo uvrstil tri Slovence: Jana Tratnika, Grego Boleta in Mateja Mohoriča. Na dirki bodo še olimpijski zmagovalec in najboljši na virtualni Dirki po Flandriji Greg van Avermaet (CCC), svetovni rekorder v vožnji na eno uro Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) in zmagovalec predčasno končane Dirke po Združenih arabskih emiratih Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Trek-Segafredo bo nastopil z Vincenzom Nibalijem, Baukejem Mollemo in neuničljivim Giuliom Cicconejem. Deceuninck-Quick Step je med drugimi uvrstil v moštvo Juliana Alaphilippa, evropskega prvaka v vožnji na čas Remca Evenepoela ter Sama Bennetta, ki bo imel v drugi etapi močno konkurenco v Andreju Greiplu (Israel Start-Up Nation) in Michaelu Matthewsu (Sunweb).

Škoda, da ne bo za Zwift prehitrega Thomasa De Gendta, ki bi gotovo lepo popestril dirkanje. Eno bolj zanimivih imen pa je gorski kolesar Nino Schurter, enajstkratni svetovni in aktualni olimpijski prvak v krosu, ki bo dirkal za švicarsko reprezentanco. Na Dirki po Švici je Schurter precej uspešno nastopil leta 2014 v dresu Orice GreenEdge, zdaj pa bo imel priložnost razkazovati surovo moč v laboratorijskem okolju virtualnega dirkanja.

Najprej ogled v živo

Dirke bo prenašala švicarska nacionalna televizija SRF, kar se vam morda zdi bizarno, toda virtualno Dirko po Flandriji si je na belgijski televiziji Sporza ogledalo več kot 600 tisoč gledalcev oziroma vsak deseti Flamec. Ni slabo, tudi upoštevajoč dejstvo, da je Belgijcem verjetno zaradi pomanjkanja prenosov kolesarskih dirk in nogometnih tekmovanj strašno dolgčas.

Organizator obljublja, da si bomo lahko dirke ogledali tudi drugod po svetu. V živo jih bodo prenašali na Velonovi strani na Facebooku in na Facebookovih straneh sodelujočih ekip. In morda še kje, več informacij naj bi namreč podali v prihodnjih dneh.

Po prenosu na trenažer

In kaj je skoraj najbolje od vsega? Po tekmi profesionalcev bodo dobili možnost za dirkanje na istih progah tudi običajni smrtniki, ki bodo lahko tako preverili svojo pripravljenost v primerjavi z najboljšimi na svetu. Štarti dirk za rekreativce bodo ob sedmih zvečer, kmalu po zaključku elitnih virtualnih dirk. Prijave se bodo odprle »v naslednjih dneh«, kot obljublja organizator.

Predpogoj za sodelovanje je seveda članstvo na virtualni platformi Rouvy. Prvih 14 dni je brezplačna, potem pa stane po 10 evrov na mesec, če sklenete članarino za 12 mesecev. In, pozor: članarina velja še za dva družinska člana!

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.