Virtualna Dirka po Švici: Digitalna Švica 5

Na petih individualnih virtualnih dirkah na delih trase Dirke po Švici bo od 22. do 26. aprila tekmovalo 18 ekip s po tremi kolesarji.

Dogaja se! Po nedeljski virtualni Dirki po Flandriji, ki jo je na svoji platformi gostil Bkool, je včeraj združenje Velon potrdili serijo petih dirk, ki jih organizirajo v sodelovanju z organizatorjem Dirke po Švici in platformo za virtualno kolesarjenje Rouvy. Dirke bo v živo prenašala švicarska nacionalna televizija SRF, kje si jih bomo ogledali ostali, pa bodo še sporočili. Stavimo na GCN Racing s komentarjem Marytja MacDonalda.

Digitalizacija profesionalnega kolesarstva

Potem ko je – tudi zaradi nesoglasij z Ucijem – letos ugasnila Velonova serija dirk Hammer, se je združenje spet izkazalo z odločnostjo in progresivnostjo, ki jo pogrešamo pri krovni Mednarodni kolesarski zvezi. Združenje Velon je v lasti enajstih ekip (Bora-Hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick Step, EF Pro Cycling, Lotto-Soudal, Mitchelton-Scott, Ineos, Jumbo-Visma, Sunweb, Trek-Segafredo in UAE Emirates), a so k sodelovanju povabili prav vse, ki naj bi nastopile na Dirki po Švici od 7. do 14. junija.

Odzvalo se je 15 ekip World Toura, dve ekipi Pro Team in Švicarska reprezentanca, ki bodo na vsaki posamični dirki nastopale s po tremi kolesarji. Digitalna Švica 5 ne bo etapna dirka, ampak bo vsaka približno eno uro dolga dirka individualna. Ekipe bodo lahko moštva menjavale, verjetno glede na konfiguracijo terena. Organizatorji namreč napovedujejo gorske in ravninske trase, več podrobnosti pa bomo še izvedeli.

Avatarji kolesarjev bodo oblečeni v ekipne drese in vozili bodo ekipna kolesa, nekatere kolesarje pa bomo lahko med dirko spremljali prek njihovih spletnih kamer. Med prenosom bodo predvajali tudi podatke o moči, hitrosti in kadenci, ki po Velonovi zaslugi popestrijo tudi prenose cestnih dirk.

Resno dirkanje je lahko dober štos

Kolesarsko dogajanje se je s ceste večinoma preselilo na Zwift, toda priložnost so zavohali tudi drugi ponudniki platform za virtualno kolesarjenje. Češki Rouvy ob celoletni naročnini za 10 evrov na mesec ponuja realne videoposnetke tras, na primer na Stelvio, Giau in švicarski prelaz Furka. Z Dirke po Švici trenutno ponujajo osem odsekov, morda pa bodo dodali še kakšnega.

Ne glede na to ali ste nad virtualnim dirkanjem navdušeni ali pa se vam zdi smešno, kot na primer Trollcyclistu, je vendarle pošteno priznati, da je bolje gledati nekaj smešnega, kot sploh nič.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.