Vštric s Troll Cyclistom

Na Instagramu ima 16.400 sledilcev, vendar pravi, da ni vplivnež. Vsak dan je v stiku z Rohanom Dennisom. In njegovo delo je še posebej pomembno v teh časih, ko se moramo nekako zabavati klub temu, da je sezona umrla. Ekskluzivni intervju s Troll Cyclistom!

Začelo se je z dolgčasom. Zaradi zdravstvenih težav je poleti 2018 veliko časa presedel v ambulantnih čakalnicah in spremljal Tour prek telefona. Spontano je za zabavo od časa do časa objavil meme, na začetku morda enkrat na tri tedne. Potem je začelo število sledilcev naraščati in zdaj je znan po vsem svetu. Običajno objavi tri meme na dan, ažuren, prijetno neposreden in noro zabaven pa je tudi z odgovori na vprašanja sledilcev v Instagramovih zgodbah.

Razčistiva za vselej: si Rohan Dennis?

Kot vidiš, očitno ne. Na žalost. Med Dirko po Avstraliji sem lani zasledil sliko Rohana Dennisa v zelo posrečeni pozi in jo izbral za profilko. V času, ko je odstopil s Toura, je začel Rohan všečkati moje objave in mi tudi pisal, zakaj imam njegovo sliko. Najprej sem mislil, da je užaljen, ker sem takrat naredil nekaj memov v zvezi z njim. Opravičil sem se mu, da ne mislim nič slabega, a ni bil niti slučajno užaljen.

Moje delo mu je bilo všeč in od takrat se z Rohanom slišiva skoraj vsak dan. Ali mi on pošlje kakšen material ali jaz njemu … pogosto sploh ne v zvezi s kolesarstvom.

Pazi to oguljeno novinarsko vprašanje: kako se človek počuti, ko ima 10 tisoč in potem 16 tisoč sledilcev?

Zdi se mi, da sem jih imel še včeraj 10 tisoč. Ko kakšen meme delijo profesionalni kolesarji, število sledilcev eksponentno raste in v enem dnevu jih je lahko 1000 več. S številom sledilcev se sicer ne obremenjujem preveč, ampak če dobi objava več kot 1000 všečkov, lahko rečem, da je bil dober meme.

Naštej najbolj znane sledilce. Poleg Rohana Dennisa.

Ravno včeraj sem gledal in oseba z največ sledilci niti ni profesionalni kolesar, ampak Orla Walsh, na Instagramu Pedalingheroine. Še deset let nazaj je bila huda žurerka, na drogah, zdaj pa se je uveljavila predvsem na velodromu. Ima 164 tisoč sledilcev – ne samo zaradi kolesa, za tako veliko številko so razlogi tudi drugi, ampak pustiva to. Poleg Rohana Dennisa še Sam Bennet in Thomas De Gendt, ki pogosto komentira kakšno sliko, zadnjič je na primer označil Johna Degenkolba. In seveda Tadej Pogačar, v zadnjem času sva z njim precej na zvezi.

Puck Moonen ni med njimi?

Presenetljivo, ne. Zaradi tega sem razočaran. Drugi, ki so se z njo pogovarjali, so mi rekli, da me spremlja, ampak očitno še nisem dovolj dober, da bi mi sledila.

In še eno oguljeno vprašanje iz rumenih medijev: kako poteka trollcyclistov dan?

V bistvu je Troll Cyclistov delavnik zelo kratek. Objavim tri meme na dan, vsak mi vzame pet minut, to je torej 15 minut na dan. Moram pa biti ves čas na tekočem, torej spremljati dirke in ekskluzivne dogodke, recimo odstop Dennisa s Toura ali če Moscon vrže kolo. Zgodbo moram potem prilagoditi predlogi, na kateri ustvarim zgodbo.

 

Zgodilo se je že, da sem kaj objavil prej kot Cyclingnews. Če imaš idejo, lahko objaviš s kavča, takoj.

Poleg tega največ časa vzame skupina na Instagramu, ki jo imamo skupaj z ostalimi meme stranmi. Sodeluje tudi nekaj profesionalcev, seveda Rohan in par slovenskih profijev. Tam se razvijejo zanimive debate, ne samo o kolesarstvu.

Kaj je bolj zabavno: Troll Cyclist ali oglasi za E3 BinckBank?

Uf, ta je težka. Mislim, da delajo najboljše reklame kar jih je možno sestaviti, tako da skušajo dirko predstaviti drzno, na drugačen način. Sploh letos so z Gregom Van Avermaetom, oblečenim v žensko, zadeli v polno. Čeprav ni najvišje kategorizirana, zaradi teh reklam vsi vedo, katera dirka je E3.

Njihovi oglasni panoji, če jih pogledaš za zadnjih deset let, so videti kot Trollcyclistova časovnica.

Točno tako (smeh).

Global Cycling Network med deset najboljših kolesarskih Instagramerjev ni uvrstil Troll Cyclista. Je to vzel osebno?

Niti ne. Najprej sploh nisem vedel za ta izbor. GCN-a zadnje čase ne spremljam prav veliko, ker so se, roko na srce začeli ponavljati. To sem nekajkrat izpostavil, ampak ne zaradi maščevanja, ker me niso uvrstili v ta video. GCN razumem, večina videov je plačana promocija. Jon Cannings, voditelj pri GCN-u, mi je povedal, da imajo 200 zaposlenih. Vsem tem ljudem morajo zagotoviti plače.

Je pred Troll Cyclistom sploh kdo varen?

Lahko bi se skliceval na svobodo govora in rekel, da ne. Ampak nekako je še vedno treba poslušati zdravo pamet. Troll Cyclist nima namena zasmehovati ali poniževati, zato moram vseeno paziti na besede, pa ne zato, da bi se komu osebno zameril. Sem se pa moral ugrizniti v jezik, ko je bila vroča tema v kolesarstvu transspolnost.

Glede tega šale niso dovoljene.

Sam sem samo enkrat objavil nekaj na to temo, a brez opisa, tako da si je vsak lahko mislil svoje, a še to ni bilo žaljivo, ampak bolj kot izpostavljanje neke novosti.

Koga in s čim si doslej najbolj razjezil?

Najbolj sem si privoščil Durianriderja. Le zakaj?

Zakaj?

To je precej brihten vegan iz Avstralije, vplivnež, kot pravi samemu sebi, ki ima precej dolg jezik. Rad udriha čez profesionalno kolesarstvo in govori razne neumnosti. Med komentiranjem posnetka z Dirke po Valenciji je rekel, da je Tadej Pogačar z Nove Zelandija, in to kljub temu, da je bila zraven imena slovenska zastava. To sem izpostavil, oglasil se je in mi pošiljal vse žive sorodnike v vse živo. Ampak mislim, da uživa v pozornosti, ker ve, da je to zanj promocija.

Simpatičen se mi je zdel meme z vlakom, ki prodira v predor. Objavil si ga ob fotografiji najnižje kolesarke in najvišjega kolesarja v World Touru. Mislim, da je kar razburkal javnost.

Obstajajo ljudje, ki v vsaki situaciji iščejo nekaj, da se bodo lahko čutili užaljene. Objavo so nekateri razumeli kot pedofilsko. Mogoče sem naredil napako, ker nisem že ob memu razložil, za kaj gre.

Ampak potem to ne bi bila več fora.

Točno to. Tudi sam imam raje meme, ki človeka spodbudijo k razmišljanju. Kakorkoli, mnogi niso razumeli šale, čeprav ni bilo, če mene vprašaš, nič spornega. Iz nekega razloga so se čutile užaljene tudi feministke, nimam pojma zakaj oziroma s čim bi zaradi tega podcenjeval ženske.

Po tem je število sledilcev precej upadlo, a po drugi strani sem dobil veliko sporočil, da je to najboljši meme in da si želijo več takšnih in črnega humorja. Tudi po številu všečkov je eden najuspešnejših.

Bodiva poštena, da je bizarna že njuna skupna fotografija in da kar kliče po memu. Nekdo ga je moral narediti.

Točno tako. Če ga ne bi jaz, bi ga kdo drug.

Kdo je sicer najbolj hvaležen material? Poleg Rohana Dennisa, seveda.

Rohan je kot oseba sam po sebi en meme …

Zdaj se vsak dan v živo javlja iz karantene in včeraj se je fotografiral v uggicah, najbrž ženinih. Mislim, da ima enega bolj zabavnih profilov.

Sam meme delim na dva tipa. Eno področje so dirke. Gre za dogodke iz dirk ali življenja profijev. Žal trenutno ostane samo koronavirus, ampak, nekako gre. Drug tip memov zajema težave tipičnega rekreativca. Poleg tega je tu Astana rap, ki nudi ogromno bazo materiala. Pa triatlonci oziroma njihov šport, ki je, kako naj rečem, ena sama zmeda. In pa seveda osebne izkušnje, približno deset let sem se ukvarjal s tekmovalnim kolesarstvom, tako da lahko ustvarim kup zabavnih zgodb z dirkanja in treningov.

Si vplivnež?

Enkrat mi je zelo pametna oseba rekla, da je pravi vplivnež tisti, ki mu ni treba razlagati, da je vplivnež (smeh).

Hvala za kompliment, spet lezeš v rit uredniku.

Troll Cyclist ni vplivnež, bolj nek satiričen medij, ki želi novice predstaviti na smešen način. Mislim, da mladi razumejo meme bolje kot starejši. Če pokažem meme staršem, ga ne razumejo, medtem ko mlajši brat dojame takoj.

Moje objave so neke vrste novice iz kolesarskega sveta, zgodbe pa bolj osebne, v njih odgovarjam tudi na vprašanja, recimo koliko let sem dirkal, kaj se mi je na dirkah dogajalo in podobno.

Se nosi nogavice čez hlačnice ali pod njimi?

Osebno jih nosim čez nogavčke, ker so jih tako nosili drugi kul otroci, ko sem začel trenirati, recimo Žiga Jerman in Tadej Pogačar. Pred časom sem sledilce spraševal, kakšno je njihovo mnenje. Veliko jih je utemeljilo, da nosijo nogavčke čez nogavice, zato da jih lažje slečejo med vožnjo. Ampak če moraš nogavčke sleči tekom vožnje, pomeni, da se ne znaš prav obleči. Tudi Rohan Dennis pravi, da če temperatura ni pod ničlo, ne rabiš nogavčkov.

Lahko se zgodi, kar se je zgodilo Michaelu Woodsu, ki je prišel lani v cilj Liege–Bastogne–Liege samo z enim nogavčkom. Kaj je lahko še hujše od tega?

Po tem se vidi, da je bil včasih tekač in da ni dolgo kolesar (smeh).

Vsi vemo, katera ekipa ima najgrše drese. Katera ima najlepše?

Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da ima najgrše AG2R …

No ja, kaj pa vijolični Bardiani CSF?

Dobro, mislil sem na ekipe World Toura … ampak Bardiani … seveda, pred dnevi sem objavil, da so videti kot embalaža za grozni sok. Najbolj kul pa je dres EF Eduation First, ker je nekaj posebnega, drzen, nekaj, česar doslej še nismo videli. Sploh dres kolumbijskega državnega prvaka Sergia Higuite mi je zelo všeč. Trobojnico je težko predstaviti na zanimiv način in italijanski tricolore Davida Formola je precej manj atraktiven. Pri EF Education First so poskusili nekaj novega in cik-cak vzorec je zanimiv, podlaga pa je še vedno klasičen dres EF Education First. Proizvajalec njihovih dresov je Rapha in mislim, da je nemogoče, da bi bil njihov dizajn slab.

Za konec predlagaj pet instagramerskih meme strani.

Cat3meme je nekako boter kolesarskih meme strani in ima 36.000 sledilcev. Ne objavlja tako pogosto, mislim da na dva dni, a je najbolj znan in ima tudi svoje izdelke, drese, nogavice …

Potem je tu cela vojska mladih ameriških kolesarskih meme strani, ki rastejo zelo hitro. Vsi so člani skupine, o kateri sem govoril prej, in šele pred nekaj dnevi sem izvedel, da so vsi otroci, stari 15 let. Da so v skupini skupaj s profesionalci, mora biti zanje verjetno precej noro. To so junior_gearing, aliexepress_cycling in sticky_bidons.

Med seboj si pomagamo in delimo objave, tako da poskusimo skupaj nasmejati ljudi, sploh v teh časih, ker v času karantene ljudje rabijo zabavo.

Za zadnjega bi izbral kar Rohana Dennisa. Zna se šaliti na svoj račun, česar veliko ljudi ni sposobnih. Pomaga tudi meni, tudi z materialom za meme … on dela reklamo meni, jaz pa sem njemu – potem ko so ga mediji po dogodkih na Touru predstavili v črni luči – nekako pomagal, da si ga ljudje predstavljajo drugače kot preden sva začela sodelovati, če lahko tako rečem.

 

Najljubši vzpon doma in na tujem.
Doma so mi všeč Golte. Morda presenetljivo, ampak nikoli nisem bil hribolazec, zato mi ustrezajo položnejši vzponi. Klanec je dolg 15 kilometrov, s slabimi 1000 metri višinske razlike in 6,5-odstotnim naklonom. Zato lahko zastaviš tempo kot ti ustreza, špica v zadnjem kilometru pa odreže noge.
V tujini pa Teide iz El Medana. Vzpon je dolg 50 kilometrov in 2300 višinskih metrov, torej se gor voziš cel dan. Ni prestrm, vmes imaš lahko cel kup postankov za kavo, tako da lahko narediš celodnevni izlet in vidiš marsikaj, česar pri nas ne.
Najljubši spust doma in na tujem.
Doma Črnivec na štajersko stran, sploh zdaj, ko je nov asfalt. Všeč so mi hitri ovinki, sploh če poznam teren. V tujini pa z Učke proti Dolenji vasi, torej na istrsko stran. Spust je dolg in zanimiv, z lepimi ovinki.
Katere ceste še nisi prevozil, a si jo želiš?
Želim si na pot okoli Slovenije. Prekmurja še nisem prevozil. Ko sem dirkal, nisem imel priložnosti za potovanja, letos pa bom na gravel kolo naložil torbe in šel na pot za kakšen teden. Za zdaj sem si začrtal del poti od Ljubljane, po trasi Dust Lusta čez Krim in mimo Cerkniškega jezera, potem pa proti morju. S Primorske ob Soči, mogoče bi potegnil tudi v Italijo, in potem čez Vršič. Za naprej moram pa še malo pogledati.
S katerim kolesarjem in kolesarko bi šel najraje na kavo ali pivo? In zakaj?
To bi bil seveda Rohan Dennis. Bila sva zmenjena, da se na dan pred začetkom Gira dobiva na kavi v Budimpešti, ampak nama je virus na žalost prekrižal načrte. Rohan je presenetljivo odprta in sproščena oseba, tako kot vsi Avstralci, ki jih poznam. Zabavno ga je poslušati, ima polno raznih zgodbic z dirk – tako slabe kot dobre. Njegov avstralski naglas pa vse skupaj naredi še toliko bolj smešno. Piva se na rundi seveda ne bi nikoli branil, ampak se mi zdi, da kava vseeno bolj ustreza kolesarski kulturi.
Izmed kolesark pa bi na kavo najraje šel s kolesarsko kraljico Instagrama – Puck Moonen.
Kaj najraje piješ pred, med in po rundi?
Kava pride vedno v poštev, torej pred, med in po. Spil sem je že toliko, da vem kaj je dobro, a nisem preveč picajzlast. Rad pijem vse, od turške do espressa in kapučina. Ko sem dirkal, sem bil ves čas na izotonikih, zato sem zdaj čisto zadovoljen s samo vodo, da se, po domače povedano, spucam vsega cukra, ki sem se ga pojedel.
Kaj najraje ješ pred, med in po rundi?
Ko sem še dirkal, sem se navadil na ovseno kašo, ki jo imam še vedno obvezno za zajtrk. Pripravim jo s polnomastnim mlekom in dodam med, rozine, brusnice, se pravi nekaj sladkega.
Tablic in gelov se izogibam. Odkar ne dirkam, še nisem vzel gela. Ustreza mi čim bolj naravna hrana, na rundo najraje vzamem banano in žemljo, namazano z marmelado ali nutello, ker to bolje prenaša tudi moj želodec. Po rundi pa načeloma velja, da daljša ko je, bolj mi je vseeno, kaj jem. Kvantiteta je v tem primeru pomembnejša kot kvaliteta.
Zakaj je kolesarjenje najbolj kul šport?
Zame ima enak učinek kot droga. Če ne dobim odmerka vsaj dveh ur na dan, sem potem cel siten.
Kakšno kolo voziš?
Službeno. Poleg tega še ciklokros kolo, na katerega lahko namestim konkretne gravel gume.
Kakšno kolo bi vozil, če bi bila meja nebo?
Če bi hotel lesti v rit uredniku Runde, bi rekel Cinelli, ampak če bi že lahko izbiral, bi vzel novega Bombtrack Hooka, gravel kolo z dirkalno zastavljeno geometrijo, ki niti ni zelo drag. Bombtrack se mi zdi že od nekdaj nekaj posebnega, kdor ga vozi, izstopa iz povprečja. Oprema? Vedno je dobro imeti kakšen eTap, torej elektroniko, sicer pa ne bi pretiraval. Vsekakor mora biti tubeless, za gravel je pomembno, da se pelje čim bolj udobno, torej na čim širših gumah.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.