E3 BinckBanck spet z butastim oglasom

Organizatorji belgijske klasike tradicionalno žalijo čustva občutljive javnosti ali pa vsaj ne razočarajo z bebavimi motivi. Tokrat so si privoščili kolesarske zvezdnike.

Del čudovitega sveta cestnega kolesarstva so tudi genialno bizarni oglasi. Kuhinjskih nap in kopalniških armatur verjetno ni mogoče oglaševati dosti bolj atraktivno, kot to počneta glavna sponzorja Saganove ekipe. Brez dvoma pa bi lahko več potegnili iz oglasnega spota za šampon z dodatkom kofeina, ki smo ga v zadnjih letih videli več tisočkrat, tako da se je nekaterim že začel zdeti zabaven. A eden boljših oglaševalskih izdelkov je bil vsekakor Sidijev iz leta 2011, v katerem Ivan Basso ob zvokih klasične glasbe Vincenzu Nibaliju skuha … šprinterico.

Letos so se odločili za komedijo

Visoko pa kotirajo tudi plakati dirke E3 BinckBank oziroma E3 Harelbeke, kot se je imenovala do leta 2018. Organizator, ki že nekaj let redno skrbi za zgražanje ali vsaj za dobre vice, ni razočaral niti letos. Flandrijo so onesnažili s plakati z motivom likov belgijske serije F.C. De Kampionen, ki zabava Belgijce že od leta 1990. A ostro oko bo opazilo, da so vanje pravzaprav preoblečeni znani kolesarski obrazi.

Menedžer Deceuninck-Quick Stepa Patrick Lefevere nosi elegantne brke, poleg njega pa stoji peterica nekdanjih zmagovalcev dirke. Freddy Maertens (1978) je oblečen v modro trenirko, Eddy Planckaert (1987 in 1989) je mož s pivom, Peter Van Petegem (1999) je vodovodar, Johan Musseuw (1992 in 1998) mož z mikrofonom … a najslabše jo je odnesel Greg Van Avermaet, zmagovalec leta 2017.

Dolga zgodovina seksističnih izpadov

Že leta 2009 so izdali plakat z aktom gole ženske na kolesu, ki pa je bil očitno dovolj okusen, da se javnost ni pretirano zgražala. Naslednje leto so dirko oglaševali s pripadnicama goveda, ena je nosila casquette in druga čelado. Že naslednje leto pa so spet udarili z golo žensko, ki, naslonjena na komolce, leži v travi, čez njeno zadnjico in po hrbtu pa se gor in dol vozijo kolesarji.

To je javnost razkurilo, na kar so se leta 2012 odzvali s fotografijo starejše gospe in pripisom: »Germaine je pripravljena. Kdo si drzne zmagati v Harelbekeju?« Zmagal je neustrašni Tom Boonen, Germaine oziroma fotomodel Paulette Van Neste pa ga je dejansko pričakala v vlogi hostese in poskrbela za eno najbolj simpatičnih fotografij s stopničk za zmagovalce.

Leta 2013 so se na obupno ceneni fotomontaži znašli trije otroci, ki so z majicami predstavljali glavne favorite: majico belgijskega prvaka je tisto leto nosil Tom Boonen, mavrično Philippe Gilbert, dres ekipe RadioShack-Leopard pa Fabian Cancellara, ki je na dirki tudi zmagal.

2014. Spet seksizem s pridihom perverznosti, tokrat s štirimi damami. Dve predstavljata kolesi, ena okvir in krmilo, četrta pa kolesarko. Pripis: »Kdo je najhitrejši v Harelbekeju?«

Naslednje leto so naredili še daljši korak v območje politične nekorektnosti. Ne samo, da se na sliki znajde ženska s privzdignjenim krilom, ampak se proti njeni zadnjici steguje orokavičena roka kolesarja, ki ima očitno enak namen, kot ga je imel razposajeni Peter Sagan leta 2013 na Dirki po Flandriji. Pripis »kdo jih stiska v Harelbekeju?« ni puščal nobenega dvoma. Pod pritiskom zgrožene javnosti so plakat celo umaknili.

Duhovnik, otrok, kavboj in žabi

Leta 2016 so objavili precej bolj krščanski oglas z duhovnikom, ki blagoslavlja z besedami: »Kolesarstvo je sveto, zmagovanje posvečeno.«

Leta 2017 so 60. izvedbo dirke, ki poteka od leta 1958, praznovali s fotografijo tetoviranega otroka v plenici z motivom, ki smo ga občudovali že na spodnjicah leta 2015. »Mamin upornik,« je sporočala tetovaža, pod motivom, ki kar preveč spominja na logotip blagovne znamke Primož Roglič, pa je pripis: »Ni za dirkače, ki jedo kašo.«

Predlani so upodobili kavboja na kolesu s pripisom: »Kdo bo novi šerif flandrijskega Teksasa?« Kdo je na kolesu? Namig je na obročniku.

Lansko leto se je spet vrnila golota. Videti je kot gola žaba, a gre za goli, po telesu pobarvani ženski v nenavadnem položaju, pripis pa je skoraj pravljičen: »Kdo se bo okronal za princa Harelbekeja?«

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.