Servis koles financira tudi Velika Britanija

Po vzoru Francije se trudijo tudi v Veliki Britaniji zmanjšati odvisnost prebivalcev od javnega prevoza, obenem pa preprečiti prometni kaos zaradi uporabe avtomobilov. Razdelili bodo pol milijona 50 funtov vrednih vavčerjev za popravila starih koles.

Medtem ko v Sloveniji z vavčerji rešujemo turizem, se oblasti v Franciji in Veliki Britaniji trudijo s financiranjem popravil koles izboljšati transportne navade prebivalstva. Francoska vlada bo tako plačala 300 tisoč popravil starih koles z vavčerji za 50 evrov, še več denarja pa bo razdelila Velika Britanija. Za ta namen so namenili kar 250 milijonov funtov.

Slabi časi za javni transport

Javni promet je idealno gojišče virusov – ne le SARS-CoV-2 –, zato ga Svetovna zdravstvena organizacija v obdobju tleče pandemije celo odsvetuje in priporoča hojo ali kolesarjenje. Seveda pa obstaja nevarnost, da bodo ljudje začeli še bolj uporabljati osebne avtomobile, kar bi v velemestih vodilo v prometni kaos in občutno poslabšanje kakovosti zraka.

Zato na obrobju mestnih središč načrtujejo ureditev parkirišč, od koder bodo lahko tisti iz bolj oddaljenih krajev pot v mesto nadaljevali peš, s kolesi ali električnimi skuterji.

Premier Boris Johnson govori o zlati dobi za kolesarstvo, minister za transport Grant Shapps pa o »pospeševanju kolesarske revolucije, ki bi pomagala posameznikom do boljše fizične pripravljenosti in zdravja ter zmanjšala onesnaženost zraka, ki ostaja skriti ubijalec.« Ob tem je Shapps dodal: »Čisti zrak bi moral biti za nas v 21. stoletju prioriteta, tako kot je bila v viktorijanskih časih v 19. stoletju čista voda.«

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.