Serenissima Gravel: Prva gravel dirka za profesionalce

V okviru serije dirk po Benečiji Ride The Dreamland bo v petek, 15. oktobra v naši bližini prva profesionalna gravel dirka. Drugi oktobrski teden bo v Benečiji s še dvema Uci dirkama in sobotnim granfondom VENEtoGO povsem kolesarski.

Ride The Dreamland

Mednarodna kolesarska zveza je septembra vendarle napovedala serijo gravlerskih dirk UCI Gravel World Series, skozi katere naj bi se lahko kdorkoli kvalificiral za prvo gravlersko svetovno prvenstvo. A na nek način je po levi mimo padel Filippo Pozzato s prvo pravo gravel dirko, na kateri bodo smeli nastopiti samo profesionalci. Pa ne upokojenci, ki se udinjajo na gravlerskih spomenikih v Združenih državah Amerike. V javnost je pricurljalo nekaj zanimivih imen: Nathan Haas in Fernando Barcelo iz ekipe Cofidis, zmagovalec etape Gira Taco van der Hoorn (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux), Ion Izagirre (Astana-PremierTech) in Marco Marcato (UAE Team Emirates), ki letos končuje kariero.

Smetana se vrača v Benečijo

Filippo Pozzato se po upokojitvi leta 2018 ni preobul v gravlerske šprinterice, je pa zavohal priložnost v gravlanju. Zmagovalec spomenika Milano–San Remo, Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja ter dvakratni zmagovalec etape Toura se je lotil organizacije serije dirk po Benečiji, ki so jo poimenovali Ride The Dreamland. Serenissima Gravel bo le ena od štirih kolesarskih prireditev.

Moška svetovna serija se sicer zaključi s sobotno Dirko po Lombardiji, a bo v oktobru še kar nekaj dirk Europe Toura. Pozzato bo v Benečijo spet pripeljal kolesarstvo na visoki ravni z dvema dirkama prve kategorije. Po devetih letih se v sredo, 13. oktobra vrača Giro del Veneto oziroma Dirka po Benečiji, kjer so nekoč zmagovali šampioni Gira Costantne Girardengo, Alfredo Binda, Fausto Coppi, Fioenzo Magni, Francesco Moser pa Davide Rebellin in leta 2009 tudi Pozzato sam. Dirka od Citadelle do Padove s krogom po Vicenzi bo dolga 168 kilometrov.

V nedeljo, 17. 10. pa pripravljajo prvo izvedbo dirke Veneto Classic s štartom v Benetkah in ciljem v mestecu Bassano del Grappa, na vznožju italijanskih Dolomitov. Pred ciljem 206,5 kilometrov dolge dirke se bodo trikrat vzpeli na La Rosino in dvakrat na zid La Tisa – pojma nimam o teh klancih, a sliši se kot teren za puncheurje.

Ambicije glede Beneške klasike so velike: v prihodnosti si Pozzato želi, da bi bil štart kar na beneškem Trgu sv. Marka, v dveh do treh letih pa lahko po besedah predsednika Ucija Davida Lappartienta računajo na umestitev v koledar World Toura. To bi bila šesta italijanska dirka v svetovni seriji – zdaj jih ima več le Belgija, kar devet, še pet je francoskih dirk World Toura.

Pred Beneško klasiko še granfondo

Sobota 16. oktobra bo rezervirana za bolj sproščeno rekreacijsko vožnjo VENEtoGO s štartom in ciljem v srednjeveškem mestecu Citadella. 113 kilometrov dolga trasa vodi tudi po trasi dirke Veneto Classic, seveda tudi z vzponoma na Tiso in Rosino, a samo po enkrat. Na obeh vzponih pa bodo udeležencem izmerili čas ter razglasili kraljico in kralja obeh vzponov.

Prijavnina ni poceni, okroglih sto evrov vam bodo vzeli, ampak v vreči se bo znašlo marsikaj, med drugim precej ličen dres. Nekaj je pa vredno tudi to, da bodo udeleženci štartali skupaj z nekdanjima svetovnima prvakoma Fabianom Cancellaro in Alessandrom Ballanom ter dvakratnim zmagovalcem Gira Ivanom Bassom.

Prijava je možna do 14. oktobra.

Ampak: najbolj nas zanima Serenissima Gravel

Tridnevno okno med Dirko po Benečiji in Beneško klasiko bo Pozzato zapolnil z gravlersko dirko Serenissima Gravel, za katero pravila še niso znana. Napisali so jih bolj na hitro v sodelovanju z italijansko kolesarsko zvezo.

Na 126 kilometrov dolgi trasi ne bo niti enega vzpona. Čista ravnina in 110 kilometrov makadama; najdaljši asfaltirani odsek bo dolg manj kot sedem kilometrov. Štart bo na Lidu del Jesolo, trasa pa vodi skozi Treviso in se zaključi s tremi 11-kilometrskimi krogi. Cilj bo v središču mesteca Piazzola sul Brenta.

Pričakujemo lahko, da bo, vsaj v prvi izvedbi, Serenissima Gravel bolj revialnega značaja. Seveda pa pri likih, kakršen je Taco van der Hoorn, nikoli ne veš kaj jim bo padlo na pamet.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.