Gravel od 2022 tudi pod okriljem Ucija

UCI Gravel World Series bo serij dirk, na katerih se boš lahko kvalificiral za prvo uradno svetovno prvenstvo pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze.
Letošnji Human Fish Gravel

Letošnji Human Fish Gravel Žiga Marolt

Med svetovnim prvenstvom v Flandriji se dogaja tudi v sejnih sobah. Letos Uci potrjuje, da bo poslej bdel tudi nad serijo gravlerskih dirk, ki jih bo organiziral Golazo. Po govoricah naj bi svetovno prvenstvo organizirali v Združenih državah Amerike, kjer kolesarstvo spet cveti tudi na račun gravlanja.

Deseta disciplina

Ko se je v začetku leta 2021 začelo govoriti o gravlerskem svetovnem prvenstvu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze, so bili odzivi mešani. Gravlanje je po svoje umik od strogih Ucijevih pravil. Govorice so kmalu potihnile, saj je bilo med pandemijo dovolj težav že z reševanjem številčnih obstoječih disciplin. Gravlanje bo že deseta disciplina. Ne pozabimo, da je med njimi tudi e-športno kolesarstvo, v katerem so lani kar v dnevnih sobah in garažah tekmovalcev prvič organizirali tudi svetovno prvenstvo.

Za organizatorja svetovnega prvenstva se je lani ponujal Giancarlo Brocci, organizator Eroice in promotor herojskega kolesarstva iz časov, ko se je še dirkalo na kotlete, šnops, tobak in strihnin. Vendar bo Uci svetovno gravlersko serijo raje zaupal agenciji Golazo, ki med drugim organizira BinckBank Tour, vrsto velikih ciklokros dirk in množične kolesarske prireditve.

O pravilih še nič

Kaj pa podrobnosti? Izdali jih bodo v naslednjih tednih in mesecih. Tako ne vemo niti kje se bodo dirke svetovne serije odvijale, koliko jih bo in kako dolge bodo. 50? 150? 300 kilometrov? Kakšne bodo podlage? »Ta disciplina je kombinacija elementov cestnega in gorskega kolesarstva in se odvija pretežno na neasfaltiranih cestah (makadam, gozdne poti, poljske ceste, tlakovane ceste itd.« Tako v sporočilu za javnost.

Kakšna naj bi bila pravila? Ne vemo. Bodo dovoljeni aerobari? Bo predpisana oblika krmila? Bodo omejili širino plaščev? Se ti splača kupiti polnovzmetenega gravlerja ali bo to prepovedano? Verjetno ne, ampak pri Uciju nikoli ne veš.

Ve pa se, da bodo dirke potekale kot množične prireditve, a bržkone se bodo lahko za svetovno prvenstvo kvalificirali samo imetniki licenc.

Ali potrebujemo pravila?

Odločitev bo med svobodnjaki, ki so iskali izhod v gravlanju, verjetno izzvala revolt. Če so bili prepiri glede aerobarov, ki so jih pred leti začeli uporabljati na dirkah, še nekoliko smešni, pa je postalo bolj resno letos. Ohlapna pravila so v ZDA izzvala prepire, ker naj bi Lauren de Crescenzo na dirkah Unbound Gravel in SBT Gravel do zmage pomagala ekipa moških. PO govoricsah, ki jih je sama zanikala, naj bi ji pomagali celo pri popravilu defekta. Da je mera polna, je vodja njene ekipe Cinch Team nekdanji dopinški grešnik Tom Danielson, kar je vzbudilo dodatne sume v nepoštene prakse.

De Crescenzo in Danielson nista kršila nobenih uradnih pravil, zato pa naj bi bilo takšno dirkanje nepošteno – a le, ko gre za najvišja mesta, medtem ko ne bo imel nihče nič proti, če mož pomaga ženi, ki dirka za 134. mesto.

Gravel je postal posel, moralni in etični standardi pa so raztegljivi, zato je po svoje nujno določiti pravila. Ali to ubija duha gravlanja? Za večino ne. Večina se bo še vedno drsala po makadamu za zabavo. Tudi na dirkah, kjer se na Uci požvižgajo.

Kaj pa ti misliš? Zapiši v komentar. Bi šel na gravel dirko pod okriljem Ucija? Zakaj se ne bi kvalificiral na svetovno prvenstvo? Morda bo to prvo leto laže kot kadarkoli.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.