Recept: Orehovi piškoti s kavo

Če kaj, dopolnijo skodelico toplega napitka dobri domači piškoti. S krhkimi piškoti, ki se v ustih kar stopijo, ne zgrešimo. Nagrada z aromo po orehih in kavi!

Gregor

Maj je bil na Rundi kavno obarvan. Pisali smo o kavi in učinkih kofeina ter se dotaknili kavnih nadomestkov. In nismo še zaključili, tu so orehovi piškoti. S kavo! Piškote lahko hranimo v dobro zaprti posodi tudi do mesec dni. A tako dolge življenjske dobe verjetno ne bodo dočakali zaradi drugih razlogov.

Sestavine (za dve osebi)

Priprava

Skupaj zmešamo moko, orehe, sol in sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v mešanico moke. Prilijemo kavo in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela. Iz vsakega dela oblikujemo debelejši svaljek premera približno 3 cm. Na plitev krožnik stresemo rjavi sladkor ter v njem povaljamo vsak svaljek testa.

Tako »obdelan« svaljek postavimo za 1 uro v hladilnik. Ko je ohlajen, ga narežemo na pol centimetra debela kolesa. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote pustimo na pekaču ali jih previdno prestavimo v drugo posodo, da se ohladijo.

S kavo ne varčujemo. Naj bo zares močna. Sama sem jo pripravila na način aeropress iz 35 mg mlete kave in 120 ml vode. Seveda, gre tudi na turški način.

 

Hranilna vrednost na piškot (če je piškotov 50):
  • Energijska vrednost: 67 kcal
  • Maščobe: 3,4 g (46 %)
  • Beljakovine: 1,2 g (7 %)
  • Ogljikovi hidrati: 7,9 g (47 %)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 67 kcal

Maščobe: 3 g(40 %)

Beljakovine: 1 g(6 %)

Ogljikovi hidrati: 8 g(54 %)

Komentarji

Zdravo,
to pa moram poskusiti, ker izgleda precej enostavno ter slastno. Še posebej z ljubitelje kave, hehe. Ali se orehe morda kaj zmelje ali seseklja?

Uporabimo mlete orehe. Hvala za opozorilo, smo v popravili v receptu, da bodo vedeli tudi ostali :)

Pozdravljena
Najprej hvala za odlične recepte in nove ideje za kuhanje.

Zanima pa me, s čim svetuješ naj nadomestim kavo če želim piškote jesti zvečer, zaradi vsebnosti kofeina v kavi?

Zdravo,

uporabite brezkofeinsko kavo. To dobimo praktično že v vsaki trgovini, tudi tako, ki jo lahko pripravimo na turški način. Še lažje in včasih celo po nižji ceni pa se dobi instnat brezkofeinsko instant kava. Tudi ta je super.

Sem jih danes pripravil. Odličen recept. So moji malo bolj trdi, ker imam rad bolj rjav rob.
Težave je v tem, ker hitro kopnijo, he,he.

Super! Ja moji so tudi nekam čudežno izginili :D

Če želite, da bi bili manj trdi in kljub temu bolj zapečeni, le povišajte temperaturo pečice in pecite kakšno minuto manj.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.