Kavni nadomestki za spokojne večere

Ampak, najprej, kava – zveni znano? Mogoče so to prve besede, ki opišejo vaše ponedeljkovo jutro … in vsa naslednja jutra. Kaj pa popoldne in zvečer? Slastne nadomestke kave so poznale že naše babice in ni razloga, da bi se jim izogibali.

Pixabay

Mnogi si ne predstavljajo dneva brez skodelice kave. Ne le zato, ker bi pogrešali kofein, ampak tudi zaradi izjemnega vonja in okusa. Priprava in pitje kave je za mnoge edini del dneva, ko se za trenutek umirijo in usmerijo misli stran od skrbi. A zaradi visoke vsebnosti kofeina kava ni primerna v poznih urah. Kavni nadomestki, ki so po pripravi in okusu podobni kavi, so odlična alternativa, ko si vseeno želimo uživati v nekaj požirkih brezkofeinskega toplega napitka.

Ječmenova kava

Napitek iz ječmena je bil celo eden od zdravilnih zvarkov grškega zdravnika Hipokrata. V Italiji se je uveljavil med drugo svetovno vojno, ko je bilo zaradi carinske blokade takratnega fašističnega režima težko dobiti pravo kavo. Po okusu in aromi se je z njo najbolje kosal ječmen. Sčasoma se je razširil tudi drugod po Evropi in ječmenova kava je ostala popularna vse do danes. Na trgu najdemo mnogo pripravkov ječmena za pripravo kave. Od takega, ki ga pripravimo s kavnim avtomatom do instantnih izdelkov, ko zrna zgolj prelijemo z vodo. Nazadnje ga lahko pripravimo tudi kot turško kavo.

V Italiji ponujajo ječmenovo kavo praktično v vsakem lokalu. Pravijo mu caffè d'orzo ali preprosto orzo.

Ječmen je znan predvsem po visoki vsebnosti vlaknin beta-glukanov, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor in zmanjšujejo apetit. Zato je še posebej primeren za sladkorne bolnike, med drugim pa ima tudi protivnetne lastnosti in zavira sinetezo LDL-holesterola, torej slabega holesterola.

Če je kava kralj živčnega vznemirjenja, pa ima ječmen nasprotni učinek. Zaradi vsebnosti silicija pomirja, zato je ječmenov napitek idealen za sprostitev pred spanjem. Ker vsebuje gluten, pa žal ni primeren za osebe s celiakijo.

Cikorija

Tudi o cikoriji so pisali že stari Grki, na mize pa se je vrnila v času pomanjkanja kave v 19. stoletju v Franciji. Za pripravo napitka zmeljejo in spražijo korenino cikorije. Uporablja se samostojno ali za dopolnilo okusa prave kave.

Cikorija je dober vir vlaknine inulin, ki izboljšuje zdravje črevesa in zmanjšuje krvni sladkor. Vsebuje tudi kar nekaj vitamina B6 in magnezija, ki ju povezujemo z zdravjem možganov. Kljub temu, da kava iz cikorije velja za zelo zdravo, pa na žalost ni primerna za vse. Cikorija lahko namreč pri nekaterih sproži alergijsko reakcijo z bolečinami, oteklinami in mravljinčenjem ust. Prav tako ni priporočljiva za nosečnice, saj obstaja verjetnost nastanka spontanega splava ali menstrualnih krvavitev.

Mešanica žitnih kav

Različne mešanice žit za pripravo žitne kave običajno vsebujejo cikorijo, ječmen, ječmenov slad in rž. Če plačamo še malo več, pa dobimo zraven še nekaj želoda, pšeničnega sladu in kakšen dodatek z druge celine. Mešanico lahko seveda pripravimo tudi sami, a raje dvakrat premislite, če je praženje in mletje žit vredno časa in živcev.

Nam najbolj poznani sta zagotovo Proja in Divka, ki vsebujeta mešanico ječmena in cikorije.

Zlato mleko

Pripravku iz kravjega mleka ali rastlinskega napitka daje barvo kurkuma in marsikdo ga pozna kot golden milk ali kurkuma latte. Ponavadi so mu dodane še druge začimbe, kot sta cimet in ingver. V ajurvedski medicini ga uporabljajo za zdravljenje številnih težav predvsem zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Ti prispevajo k splošnemu zdravju s ščitenjem celic pred poškodbami ter se borijo proti boleznim in okužbam. Sestavine zlatega mleka imajo tudi protivnetne lastnosti in pozitivno delujejo na možganske celice. Za kurkumin, aktivno spojino kurkume, je razglašenih še mnogo drugih zdravstvenih trditev, a pred njimi stoji beseda »lahko«, zato jih moramo vzeti z rezervo. Če bi bila kurkuma res tako zdrava, bi na svetu vladalo veliko manj bolezni.

Na internetu mrgoli receptov za pripravo zlatega mleka, še več pa je strani, ki prodajajo pripravljeno mešanico. Zanj sicer potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin.

Segrejemo 2 decilitra mleka in mu nato vmešamo 1 žličko kurkume v prahu, pol žličke ingverja v prahu, pol žličke cimeta in ščepec kardamoma. Poljubno posladkamo z medom ali javorjevim sirupom. Če vse skupaj dobro premešamo s paličnim mešalnikom ali metlico za stepanje, dobimo kremasto teksturo s penico, kar še izboljša okus.

Vendar, pozor! Zlato mleko nekaterim tako ugaja, da si dneva brez njega ne predstavljajo, a je tudi nekaj takih, ki ga nikakor ne morejo spraviti po grlu. Poskusite in preverite, na kateri strani ste.

Kakav

Malo jih je, ki jim čokoladni okus ne tekne. In kakav bo zagotovo najboljši nadomestek za ljubitelje napitkov, ki vsebujejo več mleka kot kave. Kakav je bogat s polifenoli, ki jih med drugim povezujemo s preprečevanjem vnetij in izboljšanjem ravni holesterola. Izboljševal naj bi tudi razpoloženj in glede na to, da je tako okusen, je to mogoče celo res.

Zavedati pa se moramo, da kakav vsebuje tudi nekaj kofeina. 100 gramov kakava ga vsebuje okrog 230 miligramov. Vendar za napitek potrebujemo le okrog pet gramov kakava, zato z njim zaužijemo precej malo kofeina. Vseeno pa morajo temu nekaj pozornosti posvetiti posamezniki z genom za počasno presnavljanje kofeina.

Ne pretiravajte in pozorno berite deklaracije

Kavni nadomestki vsebujejo kar nekaj zdravju koristnih snovi, a vseeno moramo imeti v mislih, da za pripravo napitka uporabimo le majhno količino pripravka. Pozdravili nas ne bodo, a škodovali nam tudi ne bodo (z nekaj izjem).

Ko govorimo o kavnih nadomestkih, se na trgu najde tudi kup izdelkov, v katerih je kofein zapakiran v drugačni obliki, ali izdelkov, ki vsebujejo alternativo kofeinu. Preden posežete po tovrstnih izdelkih, dobro preverite za kakšno čudežno snov gre, sicer lahko pride tudi do presenečenja po morebitnem dopinškem testu.

Komentarji

Zmago1
20. 5. 2020 08:02:03

Fascinantno mi je bilo ko sem naletel na podatek, da je en ključnih razlogov za nenehne proteste in propad Vzhodne Nemčije bila- KAVA!
Ker ni bilo deviz za nabavo kave so prodajali take nadomestke z 10-50% kave in folk je norel,....Zato je Vzh. Nemčija v 80-ih investirala v razvoj plantaž kave v Vietnamu,...ki bi jo dobili čez cca 10 let. Preden se je to materializiralo je Vzh. Nremčija propadla, Vietnam pa je postal en največjih proizvajalcev kave na svetu.

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.