Je zima samo za smučarje? Kje pa!

Priznajte: utrujeni ste bili in veselili ste se konca naporne cestne sezone. Potem sta prišla ponedeljek in torek, na televiziji že dva dni ni bilo nobene dirke … in ugotovili ste, da vam je popoldne dolgčas.

Zwift

Zoprno. Vreme je slabo, ceste pa zavije tema že ob petih popoldne. Zvečer bi se počili na trenažer in odbili kakšno uro ob prijetnem vetrcu ventilatorja. Dobra stran zviftanja je, da – vsaj zaenkrat – še ni treba zavijati in zavirati, zato lahko mimogrede programirate ali berete znanstvene članke. Ali pa za boljšo motivacijo vržete oko na kolesarsko dirko. In teh je na pretek! Uci organizira v sodelovanju z Zwiftom e-športno svetovno pervenstvo, toda pozabite na ta dolgčas! Ciklokros je že v polnem teku in danes se začenja evropsko prvenstvo na velodromu. Drugo leto pa se obeta še bolj atraktivna prihodnost s kolesarsko ligo prvakov.

Še mesec dni do svetovnega prvenstva v virtualnem svetu

O UCI e-športnem prvenstvu v kolesarstvu, kot se imenuje uradno, še ni znanega prav veliko. Vemo, da bo 9. decembra. Vemo, da se bodo skušali zagatam zaradi različne opreme izogniti z enakimi trenažerji za vse tekmovalce. Povedali so nam, kdo so sponzorji. Vemo tudi, da bo dirka v Watopii na obrnjeni trasi Figure 8 s ciljem na vzponu KOM Forward. Vemo, da bodo ženske in moški oddirkali devet krogov, torej 52,4 kilometrov s 626 metri višinske razlike.

Zaključek na 900-metrskem vzponu s 5,5-odsotnim naklonom bi bržkone ustrezal tudi Primožu Rogliču. Vendar nekako dvomim, da se bo dvakratni šampion Vuelte prikazal v Watopii. Prvič je virtualno dirkal na Digital Swiss 5 – a na tretji dirki ni prišel do cilja, na peti pa sploh ni štartal. Razlog? Tehnične težave. Internet je menda v njegovih koncih res švoh. Šalo na stran: za zdaj še ne vemo kdo bo dirkal.

Jumbo-Visma

Virtualno kolesarstvo je dober biznis. Zaslužili bodo tudi najboljši.

Na moški in ženski dirki bo nastopilo največ 100 kolesarjev in kolesark, zagotovljena mesta pa ima 20 moških in 13 ženskih nacionalnih reprezentanc. Nimamo informacije, da bi bila med njimi tudi slovenska. Nastopajo lahko le tisti, ki so pri Uciju oziroma nacionalni kolesarski zvezi vključeni v protidopinški program RTP, poleg tega pa morajo imeti izkušnje z zviftanjem. Uci in Zwift naj bi podelila tudi posebna vabila nekaterim tekmovalcem. Zanimivo bo videti, ali se bo tekme udeležil Mathieu van der Poel. Njegov decembrski program dirkanja še ni znan, vendar 9. decembra ni pomembne ciklokros dirke.

Tekmovalci bodo nastopali z avatarji v barvah nacionalnih reprezentanc, zmagovalca pa bosta dobila – mavrično majico. Kakšna bo, še ni znano, bosta pa imela z njo pravico voziti na Zwiftu vse leto. Kakorkoli, najboljši bodo verjetno bolj veseli denarnih nagrad: zmagovalca dobita 8.000 evrov, viceprvaka 4.000 evrov, tretja pa 2.000 evrov. Malo za tistega z milijonsko pogodbo, veliko za kakega presenetljivega zmagovalca. Za razmere v ženskem cestnem dirkanju pa je to že prava bogatija.

Prenos dirke naj bi videli tudi na Eurosportu, spremljali pa jo bodo lahko tudi uporabniki aplikacije GCN Race Pass. Skoraj vse osnovne informacije najdete v Ucijevem dokumentu.

Zwift

Lahko virtualno dirkanje postane zgodba o uspehu?

Priznajmo: dirkati je še kar zabavno ... ampak, gledati? Uspeh e-športnega prvenstva v kolesarstvu je bržkone odvisen predvsem od tega, koliko zvezdnikov kolesarskega športa si bo vzelo čas za dirkanje. Javna skrivnost je, da mnogi, tudi udeleženci in celo zmagovalci preteklih virtualnih tekem, ta način dirkanja dobesedno sovražijo. Med prekinitvijo sezone so dirkali, ker so to od njih zahtevale ekipe. Zdaj si težko predstavjamo svetovno prvenstvo brez Rogliča ter Petra Sagana in Alejandra Velverdeja, ki sta odkrito priznala, da ju tak način dirkanja ne zanima.

Mathieu van der Poel in Geraint Thomas se sicer pojavljata v oglasih za Zwift, ampak MVDP je priljubljen zaradi spretnosti na kolesu. Radi ga gledamo na ciklokrosu, olimpijskem krosu, tlakovcih, kjerkoli … manj atraktiven pa je, ko z zariplim obrazom poganja v garaži. Če vam je dolgčas, se bolj splača naročiti na Eurosport Player ali GCN Race Pass ter si ogledati bogato serijo dirk v ciklokrosu.

Na EP v dirkališčnem kolesarstvu tudi Finkšt in Jerman

V slovenski javnosti je tako rekoč spregledano evropsko prvenstvo v dirkališčnem kolesarstvu, ki se – po dolgem času tudi s slovensko udeležbo – začenja danes. V bolgarskem Plovdivu nastopata Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic) in Žiga Jerman (Groupama-FDJ). Slovenska dresa bomo videli v vseh vzdržljivostnih disciplinah, torej vse dni do nedelje. Prenosi bodo vse dni na Eurosportu ter na plačljivih kanalih Eurosport Player ter GCN Race Pass.
Slovenija se je na mednarodno velodromsko sceno vrnila že na oktobrskem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane, zdaj pa bosta Finkšt in Jerman dirkala tudi med člani. Premierno bosta nastopila tudi v kraljevski disciplini madison, ki bo na sporedu v nedeljo.
sreda, 11. november
dirka na izločanje (Tilen Finkšt)
četrtek, 12. november
šprint (Tilen Finkšt)
dirka na končni cilj (Žiga Jerman)
petek, 13. november
omnium – dirka na točke, tempo dirka, dirka na izločanje, dirka na končni cilj (Žiga Jerman)
sobota, 14. november
dirka na točke (Tilen Finkšt)
nedelja, 15. november
madison (Žiga Jerman, Tilen Finkšt)

Uci Liga prvakov v dirkališčnem kolesarstvu

Dirkanje na pisti je napeto kot le kaj, vendar pa je dogajanje običajno razvlečeno in vse skupaj je videti precej nepovezano: svetovni pokal, svetovno in kontinentalna prvenstva ter tradicionalne šestdnevne dirke, ki so celo najbolj atraktivne tudi zaradi udeležbe zvezdnikov iz cestnega kolesarstva. Zato je novost, ki jo Uci v sodelovanju z Eurosportom uvaja prihodnjo zimo, pravi balzam za navijače.

Ligo prvakov bo sestavljalo šest dirk na prizoriščih, ki jih še niso potrdili. Sledile si bodo v šestih zaporednih koncih tedna novembra in decembra v letu 2021. Udeležba bo eksluzivna, najboljši pa si jo bodo izborili na svetovnem prvenstvu v dirkališčnem kolesarstvu, ki bo sredi oktobra prihodnje leto v turkmenistanski prestolnici Ašhabat. Vabilo v ligo prvakov bo dobilo najboljših po devet žensk in moških v šprintu in keirinu ter vsi nosilci medalj na skupinskih dirkah.

Program bo zgoščen, vse skupaj naj bi trajalo dve uri, tekmovalo pa se bo v samo štirih disciplinah: šprintu, keirinu, dirki na končni cilj ter dirki na izločanje. Čeprav bi se tekmovanje precej zavleklo, bi vseeno z veseljem videli še madison, toda za zdaj smo zadovoljni.

Pika na i: Alex Dowsett gre po svetovni rekord

Victor Campenaerts (NTT) je vedno pri vrhu, a ne more in ne more zmagati, po skorajšnjem propadu ekipe NTT pa je ogrožena tudi njegova prihodnost. Priznal je, da bi dirkal tudi za smešno majhno pogodbo, toda v kolesarstvu štejejo pretekle zmage. Več kot svetovni rekord v vožnji na eno uro, ki ga Belgijec od leta 2019 drži z rezultatom 55,089 kilometrov. Zdaj je ogrožen tudi ta naslov, saj je vrnitev na vrh napovedal Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation).

Alex Dowsett UCI Hour Record Attempt 2020 Team

Rekord (52,937 km) je postavil že leta 2015, a ga je držal le dober mesec dni, do nastopa Bradleya Wigginsa, ki ga je prehitel za več kot poldrugi kilometer! Dowsett trdi, da je imel pred petimi leti ogromno rezerve, koliko zmore, pa bo pokazal letos 12. decembra na velodromu v Manchestru. Zaradi protikoronskih ukrepov šov žal odpade, a vseeno upamo na neposredni prenos.

Vozil bo na specifičnem kolesu za velodrom, katerem, še ni znano. Samo od sebe se zastavlja tudi vprašanje, kakšno razdlajo ima v načrtu. Bojni plan je tak, da bo 40 minut vozil ravno toliko hitro, da bo zadostovalo za rekord z minimalno prednostjo, zadnjih 20 minut pa odvisno od počutja.

Skratka, kolesarstvo je vsesezonski šport!

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.