Goveja juha ni samo za nedeljo

Kostna juha je po krivici prezrt del zdrave prehrane, kot jo razumemo športniki. Ne boste verjeli kako zdrava je goveja juha!

Pixabay

Ko pričnemo redno kolesariti ali na kak drug način poženemo srce, je napredek sprva bliskovit, čedalje boljši smo in zdi se, da ni več ovir. A potem se običajno ustavi in zdi se, da se ne premaknemo nikamor več. V lakoti po boljših številkah na kolesarskem računalniku smo pripravljeni storiti marsikaj. Kolo je tehnično izpopolnjeno, treniramo po planu, ki ga predpiše trener, pri prehrani pa je še prostor za izboljšave. Ker je zdrava prehrana tako pomembna za dobro telesno pripravljenost, je žal pogosto polje manipulacije, čeprav je v resnici vse zelo preprosto.

Namesto kapsul in praškov … kostna juha

V iskanju izboljšav se lahko ujamemo v past zvitih prodajalcev športne in »zdrave« prehrane, ki obljubljajo hiter napredek. Že zjutraj na tešče spijemo cel šopek mineralov, pakiranih v kapsule, tik pred kolesarsko vožnjo vzamemo gobice, ki naj bi dvignile VO2max, ob kosilu pa tableto s spojino, katere imena ne znamo niti napisati, kaj šele da bi razumeli mehanizem delovanja.

Nekoliko pretiravam, a dejstvo je da se pogosto poslužujemo nepotrebnih dodatkov, pozabimo pa na osnove: običajna živila. Dober primer je domača goveja juha. Včasih brez nje ni bilo kosila, danes jo nekateri tradicionalno kuhajo vsako nedeljo, za mnoge pa je le še priložnostna jed. A brez krožnika te odlične jedi se prikrajšamo tudi za kopico telesu koristnih snovi.

Krožnik kostne juhe nas okrepi s toliko koristnimi spojinami, da so mnogi prehranski dodatki samo še neslana šala.

(Vsaj) 8 razlogov za to, da pristavite na štedilnik lonec kostne juhe

1 Zakladnica aminokislin

Kostna juha vsebuje veliko kolagena, beljakovine, ki je sestavni del kože, hrustanca in kosti. Med dolgotrajnim kuhanjem kosti se kolagen v vezivnem tkivu prekuha in razpade na želatino in telesu koristne aminokisline, medkaterimi si omembe zaslužijo glicin, glutamin in prolamin.

2 Za zdravo črevo

Juha je že stoletja zdravilo za lajšanje prebavnih težav. Stare mame so nas ob prebavnih težavah, ko nam je šlo na bruhanje ob vsem kar smo videli, pocrkljale s krožnikom domače juhe, ki je še kako prijala. Izkušnjam naših mam zadnja leta pritrjuje vse več raziskav. Želatina in glutamin pomagata vzdrževati sluznico črevesne stene v dobrem stanju, kar lahko pomaga pri vnetjih, kot so celiakija, ulcerozni kolitis, čir in Crohnova bolezen.

Želatina se prav tako bori proti presežku želodčne kisline in nas tako brani pred zgago, poleg tega spodbuja izločanje želodčnih sokov, ki so bistveni za dobro prebavo. Pojavlja se tudi ideja, da se želatina v prebavnem traktu veže z vodo, kar podpira zdrav prehod hrane skozi črevesje.

Ne pozabimo, da zdravje izhaja iz črevesa, zato ga negujmo, kot si zasluži!

3 Podpira imunski sistem.

Nalogi črevesa nista le prebava hrane in vsrkavanje hranil, ampak je tudi pomembna obrambna linija za naš imunski sistem. Če se črevesna pregrada poškoduje ali »pušča«, lahko to poslabša imunsko funkcijo. Aminokisline v kostni juhi pa delujejo zaščitno.

Kostna juha je že dolgo znano orožje proti gripi, prehladu, kašlju in vnetih sinusih. Piščančjo juho imenujejo »judovski penicilin«, saj so jo v judovski kuhinji kuhali za zdravljenje in preprečevanje bolezni. Ne tako skrivna sestavine te zdravilne juhe so piščančje noge, ki pa so del prehrane tudi v mnogih drugih deželah: marsikje v Aziji na tržnicah ponujajo piščančje noge in juha iz piščančjih nog ni nobeno presenečenje.

4 Pomlajuje.

Redno uživanje kostne juhe poveča plazemske koncentracije predhodnih aminokislin glicina in prolina, ki so potrebne za tvorbo kolagena. Kolagen izboljša hidracijo in elastičnost kože ter s tem preprečuje gube.

5 Morda bomo izgubili še kakšen kilogram.

Kolagen se trži kot pripomoček za uspešno hujšanje. Naj deluje ali ne, škodoval ne bo. Dejstvo pa je, da pojemo manj, če si za predjed privoščimo krožnik čiste kostne juhe, ki želodec že nekoliko napolni pred glavno jedjo. Ampak, pozor: juha naj bo res čista! Ko jo skuhamo, jo ohladimo in odstranimo odvečno maščobo, ki se je nabrala na vrhu. Pojemo oziroma spijemo jo čisto ali z nekaj zelenjave in začimbami. Tudi kakšna škrobnata zakuha ne bo škodila, a ne pretiravajmo, sicer se bo cager na tehtnici prej ali slej prevesil v neželeno smer.

6 Za zdrave kosti

Glej ga zlomka, kostna juha blagodejno vpliva na kosti. Kako tudi ne, če so osnovna sestavina kosti, ki se jih lahko drži nekaj mesa, in zelenjava. Kost je več kot le trda palica. Je živo tkivo. Predstavljamo si jo lahko kot zapleteno sestav vezivnega tkiva, ki ga tvorijo hrustanec, krvne celice, mozeg, živci in kolagen. Kolagen ohranja kosti močne in prožne, enako kot podpira številna druga tkiva. Minerali iz juhe delujejo kot opeka kosti, medtem ko je kolagen malta med opekami, ki jih lepi in utrjuje zgradbo.

Hranila, ki se sprostijo iz kosti in ostalih sestavin, izboljšajo delovanje sklepov in lajšajo bolečine pri težavah z osteoartritisom. Koristi kolagena pa so v raziskavi občutili tudi športniki z bolečinami v sklepih.

7 Pomirja in uspava.

Minerali delujejo na telo pomirjujoče, zlasti magnezij, ki sprosti mišice in prispeva k pomirjajočemu učinku. Še bolj kot magnezij, nas bo na spanec pripravila beljakovina glicin, ki uravnava notranjo telesno uro in znižuje telesno temperaturo.

Glicin ima še eno supermoč: pomaga umiriti in stabilizirati razpoloženje. Predstavljajte si, da zdravnik namesto antidepresiva priporoča kostno juho!

8 Elektroliti, ki si jih želimo

Kolesarjenje, še posebej v poletni vročini ali ob slabi ventilaciji na trenažerju, ožame telo kot cunjo. Med potenjem izgubimo tudi minerale, ki jih je potrebno nadomestiti. Krožnik juhe je odlična rešitev.

Domača goveja juha

Juha ni le jed z zakuho, temveč je izjemno uporabna sestavina pri kuhanju drugih specialitet. Omake in rižote so z jušno osnovo še okusnejše, zato pozabite na jušne kocke, ki vsebujejo več škodljivih, kot koristnih sestavin.

Sestavine

  • 60 dag govedine s kostmi,

  • 3 litri vode,

  • pol žlice soli,

  • šopek peteršilja,

  • 1 paradižnik,

  • 1 čebula,

  • 2 stroka česna,

  • 1 koren,

  • polovica pora,

  • 5 zrn črnega popra.

Priprava

V večjo posodo položimo meso, posolimo in prilijemo vodo. Voda naj zavre počasi, saj se bo tako v juho izločilo več soka iz mesa in kosti ter juha bo imela več okusa. Ko vsebina zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri.

Potem dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in vkuhamo izbrano zakuho.

Dodamo lahko tudi različno zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Sama uporabim obrezke zelenjave in tako spravim v promet še ostanke. Juhe se nikar ne branimo skuhati v večjih količinah. Presežek lahko zamrznemo.

Kaj pa kakovost govedine?

Na trgu se znajde meso z vseh strani in včasih se vprašamo, če je to sploh še zdravo. K sreči je zakonodaja dovolj stroga, ki preprečuje, da bi se na trgovskih policah pojavili antibiotikov, rastnih faktorjev in konzervansov polni kosi mesa. Poleg tega lahko v Sloveniji pri mnogih lokalnih kmetih kupimo kakovostno govedino po ugodni ceni, za katero smo lahko prepričani, da je meso “čisto“.

Zato pozabimo na čudodelne tablete in denar, raje kot za prehranska dopolnila, namenimo za kakovosten kos govedine ter pristavimo lonec goveje juhe. Kuha se dolgo, a priprava vzame malo časa, ko jo skuhamo enkrat, pa jo imamo na voljo za več obrokov.

Komentarji

ledvica
14. 3. 2021 22:51:15

To je kraljica med jedmi na zlico. Sploh tista ki je narejena iz pohor beefa in ob nizkoh temperaturah dobi zelatinasto agregatno stanje...

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.