Bodo kolesarji sploh prišli do Nice?

Situacija v zvezi z ukrepi zaradi virusa covid-19 se spreminja iz minute v minuto in v pelotonu se šušlja, da bo predčasno končana tudi dirka proti soncu.

Pixabay

Organizatorji dirke Pariz–Nica so zaradi grožnje novega koronavirusa sprejeli ukrepe za omejitev stika med kolesarji in prebivalstvom. Kolesarje so pozvali, da ne odmetavajo bidonov med gledalce, na zmagovalnem odru ni uradnih oseb, kolesarji pa so bili fizično ločeni od gledalcev. Od včeraj pa dirka pravzaprav poteka »za zaprtimi vrati«, saj so francoske oblasti prepovedale zbiranje množic, ki štejejo več kot tisoč ljudi. Na štartnem prostoru je tako gledalcem onemogočen dostop sto metrov od odra, na cilju pa kar tristo metrov.

Ogrožena je cela pomladanska sezona

Jasper Stuyven, zmagovalec klasike Omloop Het Nieuwsblad je povedal, da kar 90 odstotkov kolesarjev na dirki meni, da ne bodo prišli do cilja v Nici. Navsezadnje je od meje z Italijo oddaljena le okoli 40 kilometrov.

Črnogled je tudi Steven De Jong, športni direktor v ekipi Trek-Segafredo, ki meni, da bo Pariz–Nica do nadaljnjega zadnja dirka na najvišji ravni. Je že odpisal tudi severne klasike? Pariz–Roubaix je francoska dirka in v državi s 67 milijoni prebivalcev je trenutno več kot 1606 potrjenih primerov bolezni, v 10-milijonski Belgiji pa več kot 260 potrjenih primerov.

V pogovoru za belgijsko Sporzo pa je bil kot vedno brez dlake na jeziku direktor Deceuninck-Quick Stepa Patrick Lefevere, ki odpovedi dirk in omejitvene ukrepe pripisuje paniki. »Žal mi je za Grega Van Avermaeta in njegove kolege, ki jim ni dovoljeno dirkati,« je izjavil in povedal, da v njegovi ekipi že dolgo ravnajo samozaščitno: »Že dve leti skrbimo za to, da si vsi razkužujejo roke, ne zato, ker bi pričakovali virus, ampak ker so kolesarji zelo vitki in zato bolj dovzetni za bolezni

Lefevere bi si privoščil cigaro in viski, a mu manjka nekaj deset milijonov

Na dirki Pariz–Nica manjkajo ekipe Astana, CCC, Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott, Movistarja, Ineos in UAE Emirates. Uradno zato, ker jih skrbi za zdravje kolesarjev. Neuradno zato, ker ne morejo sestaviti moštva brez kolesarjev ali članov osebja, ki so bili pred kratkim v Italiji ali na Dirki po Združenih arabskih emiratih – kjer so v karanteni kolesarji UAE Emirates.

Lefevere pa je razkril govorice iz pelotona: »Sumim, da imajo ostale ekipe skrito agendo. Morda se je koronavirus pojavil znotraj ekipe, a skušajo to prikriti. O tem ne morem biti povsem prepričan, toda to slišim na Radiu Peloton. Veste kako deluje: kolesarji se pogovarjajo drug z drugim. In med seboj se vsi poznajo.«

Lefevere tudi razume položaj, v katerem se je po smrti športnega direktorja Nicolasa Portala znašel Ineos, a je ostal v svojem slogu piker: »S 40-milijonskim letnim proračunom bi tudi jaz sedel ter si v miru privoščil cigaro in viski.«

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.