Pod črto prekinjene sezone

Žal je odpovedana tudi dirka Po Sloveniji. ProCyclingStats je pripravil nekaj zanimivih podatkov o sezoni, ki jo je Uci do konca aprila prekinil, a se utegne mrtvi tek še precej zavleči.
Odpovedana je tudi letošnja dirka Po Sloveniji

Odpovedana je tudi letošnja dirka Po Sloveniji Mario Stiehl

Na Kitajskem so začeli stroge ukrepe uveljavljati že konec januarja in še trajajo, v Italiji so popolno karanteno že podaljšali, omejitev gibanja sprejema čedalje več držav v Evropi, toda epidemija še ni dosegla vrhunca. Zato lahko upravičeno dvomimo, da se bo sezona nadaljevala že maja. Omejitve zaradi izrednih razmer ovirajo delo organizatorjev dirk in danes so zaradi tega odpovedali dirko Po Sloveniji.

Veliko dirk, malo časa

Špekuliralo se je tudi o junijskem terminu Gira, a je verjetno jasno, da je to neizvedljivo. Bolj verjetno je, da bo Dirka po Italiji jeseni in da jo bodo skrajšali, govori se o dvotedenskem grand touru. Tu so še štirje prestavljeni spomeniki: Milano–San Remo, Dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix in Liege–Bastogne–Liege, če bo ostalo kaj časa, pa razmišljajo tudi o izpeljavi Valonske puščice in Amstel Gold Race.

Peti spomenik, Dirka po Lombardiji, je načrtovan za 10. oktober, Dirka po Gvangšiju pa od 15. do 20. oktobra. Odpovedane dirke naj bi tako umestili v oktobrski termin, pri čemer bi sezono podaljšali do nedelje, 1. novembra. Pred oktobrom bo težko najti proste termine in tu so še olimpijske igre v Tokiu od 24. julija do 9. avgusta – če seveda ostanejo na koledarju. Govori se, da jih utegnejo prestaviti na jesen, kar bi dodatno zapletlo Ucijeve načrte.

Skoraj nič se ne govori o odpovedih nižje kategoriziranih dirk, kar bo močno vplivalo na manjše ekipe. Velik udarec za slovensko kolesarstvo je odpoved dirke Po Sloveniji, ki ji bodo verjetno sledile tudi odpovedi mnogih drugih majskih in junijskih dirk. Predvsem so ogrožene večdnevne dirke, ki so največji organizacijski zalogaj. V glavnem so vse napovedi trenutno le špekulacije.

Roglič ostaja na prvem mestu

ProCyclingStats pa je z nekaj zanimivimi podatki potegnil črto pod dosedanjo sezono. Našteli so 19 kolesarjev ekip World Toura, ki letos še niso dirkali. Med njimi so štirje iz Jumbo-Visme. Poleg Primoža Rogliča še druga dva aduta za Tour, Steven Kruijswijk in Tom Dumoulin, ter Danec Jonas Vingegaard.

Največ je temoval Dušan Rajović (Nippo Delko One Provence), še lani član Adrie Mobil. V 24 dneh je nabral 3124 kilometrov. Februarja je dirkal v Maleziji in v Ruandi, marca pa na Pariz–Nici. Med Slovenci je največ tekmoval Domen Novak (Bahrain-McLaren), v 13 dneh je prevozil 1797 kilometrov. Začel je na dirkah v Avstraliji, končal pa v 5. etapi Pariz–Nice, ko je ekipa Bahrain-McLaren zapustila dirko. Do včerajšnjega dne so sicer kolesarji World Toura v povprečju dirkali 11,4 dni, to je štiri dni manj kot lani.

Doslej je bila odpovedana ali prestavljena več kot tretjina (37 odstotkov) vseh letošnjih dirk, kar 62 od 167 dni dirkanja v World Touru, torej dirk oziroma etap. Na odpovedanih dirkah so leta 2019 največ točk zbrali Primož Roglič (1217), Julian Alaphilippe (1216) in Jakob Fuglsang (1139). Med Slovenci je bil drugi najuspešnejši Jan Polanc (298 točk). Ker je Uci zamrznila točke od 15. marca, Roglič ostaja vodilni kolesar.

Med ekipami spet najuspešnejše Volčje krdelo

Deceuninck-Quick Step je zbral 15 zmag, pred UAE Emirates (11) in EF Pro Cycling (9). Največ zmag na dirkah World Toura pa ima Lotto-Soudal. Trikrat je zmagal Caleb Ewan, za četrto pa je zaslužen Matthew Holmes, ki je presenetljivo zmagal na Willungi na Tour Down Under.

Dobro letos dirka NTT Pro Cycling, ki ima že šest zmag, samo eno manj kot lani v celi sezoni. Edina ekipa World Toura brez zmage je CCC, ki je tako še enkrat vstopil v sezono katastrofalno – a tudi lani je bilo bolje, saj so imeli do tega datuma tri zmage.

Po številu zmag je najuspešnejši kolesar Remco Evenepoel s petimi – tremi etapnimi in skupnima na Dirki po San Juanu in Dirki po Algarveju. Drugi najuspešnejši pa je že Tadej Pogačar s štirimi zmagami, dvema etapnima in skupno na Dirki po Valenciji ter etapno na Dirki po Združenih arabskih emiratih. S tremi zmagami se lahko pohvalijo Caleb Ewan (vse tri World Tour), Jakob Fuglsang , Phil Bauhaus, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen in Sergio Higuita.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.