7 kolesarskih laži

V povprečju naj bi se ljudje zlagali od enkrat do dvakrat na dan, a to ni še nič – drugi se nam zlažejo od desetkrat do dvestokrat na dan!

Martin Paldan/GripGrab

To je veliko laži, odvisno seveda od tega kaj berete in s kakšnimi ljudmi imate opravka. A nekaj je jasno: več ko je kolesarjev na kupu, več je laži. Pustimo tokrat ob strani zgodbice o s klenbuterolom kontaminirani govedini ali tetkinih keksih iz Peruja, ki naj bi vsebovali kokain. Ali zgodbico zdravnika, ki naj bi z za kolesarje prepovedano substanco zdravil erektilne motnje reprezentančnemu trenerju. V mislih imamo male laži, ki niso usodne … razen, če so usodne, ker vas je nekdo naplahtal, da bo šel na kolo za eno uro in počasi. Med nepisanimi kolesarskimi pravili je tudi: Nikoli ne verjemi kolesarju. Če trdi, da je utrujen, je to morda samo njegovo trenutno mnenje, še bolj verjetno pa debela laž.

1 Nič ne treniram.

Bili so časi, ko so kolesarji trenirali skrivaj ter zavajali tekmece z lažmi o tem, da tako ali tako nič ne trenirajo. Ti časi niso minili. S Stravo je to postalo malo teže, saj smo vsem na očeh, a nič ni lažjega kot skriti svojo vožnjo radovednim očem. In kar ni na Stravi, se ni zgodilo, kajne? A v zagovor lažnivcem tega tipa je treba priznati, da se pravemu kolesarju vedno zdi, da trenira premalo. Dvajset ur na teden? Naredil bi lahko še več. Teden ima vendar sedem dni!

Kakorkoli, na skupni vožnji bo ta človek razbil vse po vrsti. »Na svežino.«

2 Slabo se počutim.

Fant pravi, da sicer »nič ne trenira«, vendar ima težke noge, nizke pulze in komaj obrača pri svojem eftepeju. Ko se odpeljete, pa ima ves čas dolgo feltno. Kako je to mogoče? Ker je ta laž še ena od elegantnih možnosti za zavajanje nasprotnika! Nikoli ne verjemite tistemu, ki tarna. V kolesarstvu se ni dobro hvaliti in pretirano razkazovati svojo moč, ne glede na to, ali želite zmagati na Giru ali na lokalnem vzponu prehiteti sodelavca. In drugič, tudi tisti, ki se na začetku počuti kot kup govna, lahko po dveh urah zavetrja čudežno oživi in vsem pokaže hudiča.

Vendar je ta trditev več kot samo laž. Ker nihče ne jemlje resno izgovorov, ko že odpadete, se je bolje zavarovati že vnaprej in potarnati, da bi šlo bolje, a ste ravno včeraj naredili pet ur.

3 Saj nisem šel tako hitro.

Dober kolesar je dober blefer. Njegov obraz in telo ne izdajata nobenih znakov trpljenja. Zlahka si izmisli, da je šel počasi, tudi če sta spredaj ostala z njim samo še dva. Hitrost dojemamo subjektivno in če je za nekoga 20 kilometrov na uro hitro na 5-odstotni klanec in čeprav objektivno je hitro, bo ta patron še vedno trdil, da ni bil njegov tempo nič posebnega. To je način, kako tekmecu nagnati strah v kosti. Ne pustite se mu! Verjemite, da je trpel. Samo ni še naletel na napačnega tekmeca.

In še to: če skušate prepričati okolico, da ste se s 350 vati samo kanček pretegnili, je dobro skriti podatke o srčnem utripu.

4 Zeblo me je.

Na lepem se zgodi, da ne vozite več lepo vštric, ampak lepo eden po eden, ker se je nekdo odločil pokazati vso razkošje svoje odlične forme. Sproščujoča vožnja se je sprevrgla v tiho mašo, pravzaprav križev pot. Ko ga boste vprašali kaj mu je bilo, bo odgovoril točno to, kar je novinarjem odgovoril Mathieu van der Poel po njegovem navidez butastem napadu v peti etapi na dirki Tirreno–Adriatico. Rekel je, da se je odpeljal zato, ker ga je zeblo. Stara finta! Lahko bi se oblekel, kot vsi ostali v skupini, ampak se je raje odpeljal. Morda ga je zeblo. Vendar pa je hotel tudi nekaj dokazati.

Tako kot tisti, s katerim kolesarite, in naj bi bil vaš prijatelj. Dokler ne vpne nog.

5 Danes bomo šli počasi.

Nikoli ne boste šli počasi. Še posebej ne, če se boste dogovorili za počasno vožnjo. Za dirko sta dovolj že dva kolesarja in z vsakim naslednjim se možnost za stopnjevanje tempa samo še povečuje. Vedno se bo našel nekdo, ki vozi na svežino, ki se ne počuti tako slabo, kot je mislil, ki trdi, da je šel počasi ali pa ga je zeblo.

Bojte se vsake skupne runde, najbolj pa počasnih.

6 Gremo samo za eno uro.

Za eno uro greste lahko igrat tenis ali košarko ali teč. Nihče pa ne gre za eno uro na kolo. Morda boste kolesarili samo eno uro, a tu je še postanek na kavi. Vedno se bo zavleklo. Vedno. V usodo vdani družinski člani to dobro vedo.

Dodajmo še oblačenje, pripravo bidonov in kolesa … dve uri sta naokoli!

7 Stravo uporabljam samo za dnevnik voženj.

Debela laž, predvsem samemu sebi. To je, kot trditi, da nimaš profila na Instagramu niti za to, da se kažeš, niti za to, da gledaš kolesarke. Ali kolesarje. Človek plača 59,99 evrov za naročnino na Stravo, to je več denarja, kot stane naročnina na pravo pravcato kolesarsko spletno televizijo s toliko vsebine, da si jo je nemogoče ogledati v celoti, potem pa trdi, da te aplikacije tako rekoč ne uporablja.

No, morda ni plačal, a težko vas bo prepričal, da je popolnoma ravnodušen do svojega osebnega rekorda ali da ga ne primerja z najboljšimi desetimi na segmentu?

Gotovo ni samo sedem laži. Dodajte še ostale. In, seveda … namočite kolega, ki je kriv.

Komentarji

Zmago1
31. 3. 2021 21:44:08

Št. 5: Dons gremo na easy/dons ne bomo dirkal,.... hehe tale zmaga,...ko tole slišim točno vem da bo šlo zelo kmal do daske :)

Thomson
1. 4. 2021 06:14:23

Manjaka še: Danes gremo pa eno ravninsko. Potem je pa o ho, ho višincev...

Ana Marija
1. 4. 2021 08:24:26

Samo še tole kupim in imam vse za kolo oz. kolesarjenje.

Stavcavas
1. 4. 2021 09:07:38

Vsak čas bom doma,ko me pokliče žena,kdaj bom doma.Jaz pa na pol poti.

inversion
1. 4. 2021 13:32:59

Jaz vozim zase, ne za rezultate. Na koncu runde pa pobere en kup PB in še kakšno kronco, spotoma.

Borut
1. 4. 2021 15:19:28

"Samo enkrat tedensko si brijem noge."

Matej Zalar
2. 4. 2021 08:28:44

@Borut: Uf, zakaj bi človek lagal o tem :) Pravi dedec si jih obrije na tri dni :)

Zmago1
2. 4. 2021 12:34:16

Mal sem olajšu kolo, nč tazga, par euričev (beri: zapravil sem 2500 eur da sem spravil težo s 7,45 na 6,75 kg) :)

Zmago1
2. 4. 2021 12:36:00

Ta neobložen karbonski zic širine 125mm s 86g mi full ustreza :)

Zmago1
2. 4. 2021 12:38:17

Vozim samo en bidonhalter ker nikol nisem tolk žejen :) (beri: vaga pokaže 17,5g prihranka!)

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.