Strokovnjaki o hoji in kolesarjenju v času pandemije

V Veliki Britaniji so znanstveniki vlado pozvali, da omogoči sprehajalcem in kolesarjem varno gibanje.

Jochen Haar/Scott

Karantena je sicer odlična strategija za boj proti pandemiji, vendar ima dolgotrajna izolacija z omejeno fizično aktivnosti brez dvoma negativne učinke. V odprtem pismu je 46 strokovnjakov opozorilo na mnenje vodje zdravstvenih služb v Angliji profesorja Chrisa Whittyja, da je potrebno pretehtati, kako lahko učinki za boj proti covid-19 škodljivo vplivajo na zdravje.

Ne le fizično, pomembno je tudi duševno zdravje

Zadnje poročilo o javnem zdravju v Angliji navaja, da hoja predstavlja v različnih starostnih skupinah od 26 do 42 odstotkov celotne fizične aktivnosti. Omejitve zaradi karantene lahko torej vplivajo na javno zdravje, sploh če bodo dolgotrajnejši. Podpisniki so opozorili tudi na problematiko natrpanih namestitev oziroma stanovanj z malo ali nič zasebnimi zelenimi površinami, na zdravstveno stanje pa lahko vpliva tudi tesnoba zaradi nastalih razmer.

Fizična dejavnost zmanjša tveganje za bolezni oziroma pozitivno vpliva na bolezenska stanja ljudi, ki so zaradi svojih težav še toliko bolj izpostavljeni resnim zapletom ob okužbi z novim koronavirusom. Ob pozitivnih učinkih hoje in kolesarjenja, še posebej v naravi, so opozorili tudi na učinke na duševno zdravje. Vadba doma naj po mnenju mnogih ne bi mogla povsem nadomestiti gibanja v naravi.

Ob tem s opozorili na potrebo po odgovornem ravnanju, predvsem na primerno socialno distanco. Tveganje za prenos okužbe je zelo nizko, če so ljudje med seboj oddaljeni od dva do tri metre.

Kolesarjenje in hojo ljudem brez simptomov priporočajo za nujne vsakodnevne opravke tudi v času krize. Pri tem pozivajo oblasti, da poskrbijo za varnost pešcev in kolesarjev pred tveganjem okužbe in nevarnostmi prometa.

Prepoved zbiranja v Sloveniji

Slovenski kolesarji smo zadnje dni strahoma pričakovali popolno prepoved gibanja na prostem zaradi koronavirusa covid-19, ki so jo uvedli v Italiji in Španiji. Od 9. marca v Italiji in od 15. marca v Španiji je prepovedana tudi rekreacija. Kolesarjem, ki so kršili prepoved, so izdajali denarne kazni. V torek, 17. marca, je strogo omejitev gibanja uvedla tudi Francija, kjer je dovoljeno zapustiti dom le za nujne nakupe, pot na delo, medicinsko oskrbo ali … rekreacijo.

Jutri bodo omejitve začele veljati tudi v Sloveniji, definirane pa so kot »popolna prepoved zbiranja«. To ne zajema samostojne rekreacije in po besedah ministra za notranje zadeve tudi ne prepovedi skupne rekreacije družinskih članov, ki že tako živijo skupaj. Ob upoštevanju pravil izolacije in socialne distance se zdi to smiseln ukrep.

Držite se pravil, za božjo voljo

Ker smo na cesti in v naravi opazili vrsto primerov slabe prakse, ponovimo še enkrat osnovne napotke za varno rekreacijo.

Kolesarite sami! Ne vozite v zavetrju drugih kolesarjev, ne vozite vštric. Ko prehitevate, to storite na čim večji mogoči razdalji. Ob srečanju z znanci velja enako. Varna razdalja je od dva do tri metre, raje tri.

Ne dotikajte se ničesar! Na kolesu se toliko raje zgodi, da si z rokami šarimo po obrazu, zato pazite, da ne pridete v stik z drugimi predmeti. Potem, ko se dotaknete droga semaforja ali pipe na bencinski črpalki, boste prej ali slej segli po bidon, tega pa ponesli k ustom.

Ne pretiravajte! Sezona je za nedoločen čas v mrtvem teku. Ne vemo kdaj bomo naslednjič dirkali, niti ne vemo, kaj lahko sledi čez nekaj dni. Vzdržujte splošno pripravljenost in na kolesu uživajte v sproščeni vožnji. Vsak napor deluje na telo stresno in to je nujno za izboljšanje fizičnih sposobnosti oziroma za športni napredek. Toda pod stresom smo izpostavljeni boleznim, zato v tem času ni smiselno obremenjevati telesa. Kolesarimo za to, da ne bomo pod stresom.

Bodite previdni! To velja vedno, saj se nihče ne želi ponesrečiti. Toda v teh razmerah moramo še bolj misliti tudi na druge in ravnati še toliko bolj odgovorno. Prometa je na cesti bistveno manj, a opazili smo, da nekateri to izkoristijo za hitrejšo vožnjo. Izbirajte manj prometne ceste. Zavirajte malo prej in vozite na spustih počasneje.

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.