Silca predstavlja blokeje iz titana

Silca je kupila 3D-tiskalnike in meja je zanje nebo oziroma domišljija. Zdaj so tu titanovi blokeji. Seveda so lažji, skoraj pregrešno dragi, a tudi trpežnejši.

Silca

Silca vedno znova navdušuje s komponentami, ki jih absolutno ne potrebujemo, a ne bi imeli nič proti, če bi padle s tovornjaka pred noge. Se spomniš 3D-tiskanega nosilca števca za 210 evrov, ki spominja na vesoljsko ladjo (nekatere celo na falus)? Ali titanovih slamic, ki jih Silca po preprostem postopku izdeluje tako rekoč iz svojih lastnih odpadkov? Nimaš ideje za božično darilo? Kupi ji slamice!

Vzdržali bodo dlje kot šprinterice

Silcini titanovi blokeji naj bi bili zaradi votle konstrukcije od 25 do 30 gramov lažji kot običajni jekleni izdelki. Zaradi dvakrat trpežnejšega materiala naj bi življenjska doba od tri- do štirikrat daljša kot pri klasičnih izdelkih. Iz titana so seveda tudi vijaki, ki pa niso klasični imbus, ampak torx T25, bojda ker so trpežnejši.

Ponujajo ploščice za sisteme Shimano SPD, Time ATAC in Crankbrothers. Cena? 85 ameriških dolarjev oziroma okoli 75 evrov.

Veliko, seveda, saj sicer stanejo ploščice od slabih 15 evrov za SPD do 25 evrov za Crankbrothers, a če velja Silcin podatek o dolgoživosti, je cena navsezadnje skoraj primerljiva še preden vzameš v ozir težo. Zelo verjetno bodo čevlji odpovedali pred ploščicami.

Na lahek čevelj privij lahek bloke

Doma imam par rezervnih Shimanovih ploščic in storil sem, kar mi doslej še ni padlo na kraj pameti: vrgel sem jih na kuhinjsko vago. Par tehta 56 gramov, Silcin izdelek naj bi tehtal 24 gramov. Silca poudarja, da je tako izdaten prihranek pri teži ključen predvsem pri ciklokrosu, ker se dosti teče.

Preden počiš od smeha, pomisli na to, da marsikdo pred nakupom preveri težo šprinteric. Potem na smešno lahek in še bolj smešno drag čevelj privije običajne, jeklene blokeje. Ker je hotel prihraniti 60 evrov? Ne, ker ni imel boljše možnosti!

Prvi srečneži so jih preizkusili že na olimpijskih igrah v Tokiu, navadnim smrtnikom pa jih bodo začeli pošiljati konec novembra.

Komentarji

Martin
17. 11. 2021 13:35:06

In ker so tako trdi, obrabijo pedala, namesto da bi se obrabili sami. Genialno!

Matej Zalar
17. 11. 2021 17:56:23

Torej potrebuješ boljša pedala $$$

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.