Recept: rižota z bučo
Buče so veljale za krmo živali, a danes so kot hvaležno živilo cenjene tudi v kuhinji. Enostavne so za gojenje, izjemno hranljive in okusne. Koristne so celo za dekoracijo, tako da jih lahko hranimo kar na kuhinjski mizi.Rižota z bučo je bogato ogljikohidratno kosilo pred kolesarsko vožnjo ali večerja pred izzivom naslednjega dne. Če dodamo poširano ali ocvrto jajce, lahko tudi pečeno pusto meso, jo obogatimo s kakovostnimi beljakovinami. Še okusnejša in bolj hranilna bo rižota z dodatkom grškega jogurta ali skyra, ki ga vmešamo pred koncem kuhanja.
Sestavine (za dve osebi):
-
polovica hokaido buče (približno pol kilograma olupljene in očiščene buče),
-
250 g srednje zrnatega riža,
-
1 dcl belega vina,
-
1 manjša čebula,
-
1 šopek petršilja,
-
2 žlički olivnega olja,
-
sol in poper.
Priprava
Bučo olupimo, jo očistimo semen ter narežemo na manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo žličko olja in na njem popečemo bučne kocke. Malo posolimo in prilijemo tri žlice vode. Bučo dušimo nekaj minut, toliko, da se zmehča. Del zmehčanih bučnih kock poberemo iz posode ter jih prihranimo za kasneje.
K preostalim bučnim kockam prilijemo 1 dcl vode (še bolje jušno osnovo) in z mešalnikom zmeljemo v pire. Čebulo olupimo in nasekljamo. Prepražimo jo na žlički olja. Dodamo riž, ga na hitro prepražimo, da postekleni, ter prilijemo belo vino. Ko vino izhlapi, primešamo bučni pire. Dosolimo in popramo, primešano nasekljan peteršilj ter dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi dolijemo vodo oziroma jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še popečene bučne kocke, ki smo jih prej dali na stran.
Komentarji
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.