Recept: Enostavna gibanica na lončke
Prekmursko gibanico, tradicionalno slovensko nacionalno kulinarično dobroto, sestavljajo številne plasti nadevov. Priprava zahteva čas in potrpežljivost, a z enostavno gibanico »na lončke« bo ostalo več časa za kolesarjenje.Sestavine
-
2 lončka moke,
-
1 lonček sladkorja,
-
1 pecilni prašek,
-
2 vanilin sladkorja,
-
1 ščep soli,
-
4 srednje velika jabolka,
-
sok polovica limone,
-
pol žličke cimeta,
-
1 pest rozin,
-
0,5 kg skute,
-
1 lonček mletega maka,
-
1 lonček mletih orehov,
-
3 jajca,
-
350 g kisle smetane,
-
1,5 dcl mleka.
Priprava
Najprej napravimo suho mešanico: moko, pecilni prašek, ščep soli, sladkor in en vanilin sladkor. To zmes razdelimo na 3 enake dele. Najbolj enostavno je, da z njo napolnimo 3 enako velike lončke.
Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo z enim vanilin sladkorjem, rozinami in cimetom.
Preliv pripravimo tako, da skupaj zmešamo jajca, kislo smetano in mleko. Pekač, velikosti približno 30 × 25 cm, namastimo in se lotimo sestavljanja:
-
po dnu razporedimo en lonček suhe mešanice,
-
na mešanico razporedimo polovico jabolčnega nadeva,
-
po jabolčnem nadevu razporedimo polovico skute,
-
skuto potresemo s polovico mletega maka,
-
mak potresemo s polovico mletih orehov,
-
po orehih potresemo drugi lonček suhe mešanice,
-
na mešanico razporedimo polovico jabolčnega nadeva,
-
po jabolčnem nadevu razporedimo polovico skute,
-
skuto potresemo s polovico mletega maka,
-
mak potresemo s polovico mletih orehov,
-
po orehih potresemo drugi lonček suhe mešanice,
-
po vrhu prelijemo s prelivom in po celotni površini z vilicami večkrat vbodemo v gibanico, da se preliv nekoliko vpije in razporedi po celotni površini.
Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 45 minut.
Pečeno gibanico nekoliko ohladimo in razrežemo na kocke. Pecivo je sočno, a še vseeno dovolj kompaktno, da je enostavno za transport in si ga lahko privoščimo tudi na poti, v pisarni, na pikniku …
Naša gibanico je lahko uravnotežena in hranljiva slaščica: uporabimo polnozrnato moko in kislo smetano nadomestimo z grškim jogurtom. Količino sladkorja lahko zmanjšamo ali nadomestimo z umetnim sladilom. A če bomo sladkor pognali v promet na kolesu, nam ne bo škodoval.
Komentarji
Odlično! Že danes kupim sestavine in lepo prosim svojo ženko za malo željo :)
Lahko rečem, da skoraj vsak dan delam sladice. Pečica ima zagotovo več delovnih ur kot kuhalna plošča. Nikoli pa še nisem pomislila, da bi se spravila delati gibanico. Do danes. Tako enostaven, ampak zelo natančen recept, me je že navsezgodaj pregnal v trgovino, seveda s kolesom, po manjkajoče sestavine in iz kuhinje že diši po gibanici. Mmmmm
Romzi preseneti ženo in jo ti pripravi;) Res je enostavna za pripravit!!!
Ana Marija, ti si itak tko huda cukerpekarica in zate to ni problem :) In če praviš, da je to res "u izzy" tudi zame, potem ti verjamem. Mogoče jo pa pripravim namesto velikonočne potice. To je bil moj vrhunec peke in morda res presenetim ženo in gibanico pripravim sam :) Hvala za vzpodbudo!
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.