Recept: Enostavna gibanica na lončke

Prekmursko gibanico, tradicionalno slovensko nacionalno kulinarično dobroto, sestavljajo številne plasti nadevov. Priprava zahteva čas in potrpežljivost, a z enostavno gibanico »na lončke« bo ostalo več časa za kolesarjenje.

Sestavine

Priprava

Najprej napravimo suho mešanico: moko, pecilni prašek, ščep soli, sladkor in en vanilin sladkor. To zmes razdelimo na 3 enake dele. Najbolj enostavno je, da z njo napolnimo 3 enako velike lončke.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo z enim vanilin sladkorjem, rozinami in cimetom.

Preliv pripravimo tako, da skupaj zmešamo jajca, kislo smetano in mleko. Pekač, velikosti približno 30 × 25 cm, namastimo in se lotimo sestavljanja:

Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 45 minut.

Pečeno gibanico nekoliko ohladimo in razrežemo na kocke. Pecivo je sočno, a še vseeno dovolj kompaktno, da je enostavno za transport in si ga lahko privoščimo tudi na poti, v pisarni, na pikniku …

Naša gibanico je lahko uravnotežena in hranljiva slaščica: uporabimo polnozrnato moko in kislo smetano nadomestimo z grškim jogurtom. Količino sladkorja lahko zmanjšamo ali nadomestimo z umetnim sladilom. A če bomo sladkor pognali v promet na kolesu, nam ne bo škodoval.

Hranilna vrednost na kos (iz sestavin dobimo približno 30 kosov)

Energijska vrednost: 150 kcal
Maščobe: 6,4 g (38 %)
Beljakovine: 5,6 g (15 %)
Ogljikovi hidrati: 17,5 g (47 %)

Komentarji

Odlično! Že danes kupim sestavine in lepo prosim svojo ženko za malo željo :)

Lahko rečem, da skoraj vsak dan delam sladice. Pečica ima zagotovo več delovnih ur kot kuhalna plošča. Nikoli pa še nisem pomislila, da bi se spravila delati gibanico. Do danes. Tako enostaven, ampak zelo natančen recept, me je že navsezgodaj pregnal v trgovino, seveda s kolesom, po manjkajoče sestavine in iz kuhinje že diši po gibanici. Mmmmm

Romzi preseneti ženo in jo ti pripravi;) Res je enostavna za pripravit!!!

Ana Marija, ti si itak tko huda cukerpekarica in zate to ni problem :) In če praviš, da je to res "u izzy" tudi zame, potem ti verjamem. Mogoče jo pa pripravim namesto velikonočne potice. To je bil moj vrhunec peke in morda res presenetim ženo in gibanico pripravim sam :) Hvala za vzpodbudo!

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.