Recept: Jabolčni zavitek s skuto

Toliko je sladic, a ni ga čez domači štrudelj. Lahko je ena tistih pregreh, ki jih »smemo« pojesti le en majhen košček, lahko pa je tudi povsem uravnotežen posladek. Na Rundi smo se seveda zavzeli za drugo možnost.

Del moke smo nadomestili s polnozrnato in jabolkom dodali skutin nadev, ki je odličen vir beljakovin ter prepreči, da bi se nam prehitro dvignil krvni sladkor. Res smo dodali nekaj sladkorja, ampak malo ga ne škodi, še posebej aktivnim športnikom. Kogar sladkor moti, ga lahko nadomesti z brezkaloričnim sladilom ali pa ga preprosto izpusti. Mogoče ga sploh ne bomo pogrešali, saj so sladka že jabolka in rozine.

Sestavine

Za vlečeno testo:

Za skutin nadev:

Za jabolčni nadev:

Priprava

Moko stresemo v skledo ter ji primešamo sol. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo kis, olje in mlačno vodo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo vsaj 5 minut, oziroma toliko, da testo postane gladko in prožno. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati približno 1 uro.

Priprava vlečenega testa zna biti za manj spretne v kuhinji zamudna in zapletena. Vaja dela mojstra! Če je ovira čas, vlečeno testo kupimo in zavitek je pripravljen v manj kot desetih minutah.

Med tem časom pripravimo nadev. Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jajce, limonino lupinico in sok polovice limone ter sladkor. Jabolka očistimo ter jih narežemo na tanke lističe ali jih naribamo.

Spočito testo stresemo na pomokano površino. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Po testu namažemo skutin nadev, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Po skuti razporedimo jabolka ter jih potresemo z rozinami, cimetom in rjavim sladkorjem. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno preložimo na namaščen pekač ali papir za peko. Pečemo 45 minut v pečici, segreti na 180 °C.

Energijska vrednost (na 100 g)

Energijska vrednost: 132 kcal
Maščobe: 3 g (20 %)
Beljakovine: 5,3 g (16 %)
Ogljikovi hidrati: 20 g (64 %)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 132 kcal

Maščobe: 3 g(20 %)

Beljakovine: 0 g(0 %)

Ogljikovi hidrati: 20 g(80 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik?Ustvari račun.