Recept: Marelični cmoki

Še ena specialiteta naših babic je okusna, a s prehranskega vidika ne najbolj optimalna. Če ne pretiravamo z dodajanjem maščobe in sladkorja, pa so lahko ravno tako del uravnotežene prehrane.

Verjetno se večina strinja, da mora biti pravi knedelj posut z maslenimi drobtinami, če ne celo plavati v njih. A s tem si nakopljemo dodatno maščobo in presežne kalorije, ki pri kolesarjenju niso koristne. Kompromis dosežemo, če maslo nadomestimo z margarino za na kruh, ki vsebuje precej manj maščob. Po okusu malce zaostajajo za maslenimi drobtinami, a so vseeno okusne in hrustljave.

Sestavine

Za drobtine:

Priprava

Skuhamo neolupljen krompir. Kuhanega takoj olupimo in še vročega pretlačimo. Pretlačen krompir solimo ter mu dodamo jajca in moko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na začetku ne dodamo vse moke, saj je količina odvisna od končnega izkupička, sorte in starosti krompirja. Če je testo premehko, dodamo moko. Pretrdo testo pa rešimo z dodatkom žlice grškega jogurta. Pomembno je, da testo zamesimo hitro in ne gnetemo preveč. V nasprotnem primeru se bo razmočilo in potrebovali bomo več moke. Dodajamo jo tudi v primeru, ko krompir ni več vroč oziroma topel.

Testo razdelimo na manjše dele in v vsak del zavijemo marelico (če so manjše) ali polovico marelice (v primeru večjih) katero predhodno posujemo s cimetom. Cmoke kuhamo v vreli osoljeni vodi. Ko priplavajo na površino, jih kuhamo še 5 do 10 minut – odvisno od velikosti.

Kuhane cmoke odcedimo in posujemo z drobtinami. Pripravimo jih tako, da v ponvi raztopimo žlici margarine in na njej do zlato-rjave barve prepražimo krušne drobtine.

Iz navedenih sestavin dobimo 12 konkretnih cmokov. Če se jih lotim, jih vedno pripravim v večji količini. Del jih skuham takoj, del pa zamrznem. Naslednjič so pripravljeni v trenutku.

Zamrzovanje cmokov

Položimo jih na ravno podlago, tako da se med seboj ne dotikajo, in jih postavimo v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih poberemo s podlage in zapakiramo v vrečko. Tako se med seboj ne sprimejo in jih po potrebi iz zamrzovalnika vzamemo le nekaj.

 

Hranilna vrednost na cmok (brez krušnih drobtin):

Energijska vrednost: 208 kcal
Maščobe: 1,6 g (7 %)
Beljakovine: 6,5 g (13 %)
Ogljikovi hidrati: 41,3 g (80 %)
Hranilna vrednost na porcijo

Energijska vrednost: 208 kcal

Maščobe: 1 g(4 %)

Beljakovine: 6 g(12 %)

Ogljikovi hidrati: 41 g(84 %)

Komentarji

Za komentiranje se prijavi

Nov uporabnik? Ustvari račun.