Recept: Marelični cmoki
Še ena specialiteta naših babic je okusna, a s prehranskega vidika ne najbolj optimalna. Če ne pretiravamo z dodajanjem maščobe in sladkorja, pa so lahko ravno tako del uravnotežene prehrane.Verjetno se večina strinja, da mora biti pravi knedelj posut z maslenimi drobtinami, če ne celo plavati v njih. A s tem si nakopljemo dodatno maščobo in presežne kalorije, ki pri kolesarjenju niso koristne. Kompromis dosežemo, če maslo nadomestimo z margarino za na kruh, ki vsebuje precej manj maščob. Po okusu malce zaostajajo za maslenimi drobtinami, a so vseeno okusne in hrustljave.
Sestavine
-
približno 1,5 kg krompirja,
-
350 do 450 g ostre moke,
-
3 jajca,
-
1 žlička soli,
-
12 manjših marelic ali 6 večjih,
-
cimet.
Za drobtine:
-
3 žlice krušnih drobtin,
-
2 žlici margarine z manj maščobami (še vedno se najbolje izkaže dobra stara Latta).
Priprava
Skuhamo neolupljen krompir. Kuhanega takoj olupimo in še vročega pretlačimo. Pretlačen krompir solimo ter mu dodamo jajca in moko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na začetku ne dodamo vse moke, saj je količina odvisna od končnega izkupička, sorte in starosti krompirja. Če je testo premehko, dodamo moko. Pretrdo testo pa rešimo z dodatkom žlice grškega jogurta. Pomembno je, da testo zamesimo hitro in ne gnetemo preveč. V nasprotnem primeru se bo razmočilo in potrebovali bomo več moke. Dodajamo jo tudi v primeru, ko krompir ni več vroč oziroma topel.
Testo razdelimo na manjše dele in v vsak del zavijemo marelico (če so manjše) ali polovico marelice (v primeru večjih) katero predhodno posujemo s cimetom. Cmoke kuhamo v vreli osoljeni vodi. Ko priplavajo na površino, jih kuhamo še 5 do 10 minut – odvisno od velikosti.
Kuhane cmoke odcedimo in posujemo z drobtinami. Pripravimo jih tako, da v ponvi raztopimo žlici margarine in na njej do zlato-rjave barve prepražimo krušne drobtine.
Iz navedenih sestavin dobimo 12 konkretnih cmokov. Če se jih lotim, jih vedno pripravim v večji količini. Del jih skuham takoj, del pa zamrznem. Naslednjič so pripravljeni v trenutku.
Zamrzovanje cmokov
Položimo jih na ravno podlago, tako da se med seboj ne dotikajo, in jih postavimo v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih poberemo s podlage in zapakiramo v vrečko. Tako se med seboj ne sprimejo in jih po potrebi iz zamrzovalnika vzamemo le nekaj.
Komentarji
Za komentiranje se prijavi
Nov uporabnik?Ustvari račun.